CP3 by Basketball Totaal

Regelgeving

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Even aan het nabalen van de nipte nederlaag van Donar in Antwerpen. Maar nu deed hij het weer, Erik Braal. De coach zette verdulleme opnieuw vijf spelers zonder Nederlands paspoort in het veld.

Gelukkig voor Donar was dit niet de DBL maar slechts de Europe Cup, dus verdere sancties blijven de club bespaard. Hoewel, verdere. Sancties blijven achterwege.

Quotezakken
‘Ben trouwens benieuwd naar hoe de coaches dit gaan invullen, want dat wordt nog geinig puzzelen, let maar op.’ Ja, ik deins er zelfs niet voor terug om mijzelf te quoten (zoals u weet zijn wij journalisten grote quotezakken), maar dit schreef ik in een column in juni.
Toen was net de ‘Vijf-Amerikanenregel’ aangenomen. Iedereen viel daar over en vergat de niet geheel onbelangrijke subparagraaf over het opstellen van minstens een speler met een Nederlands paspoort, die eigenlijk meer impact had en heeft. Voor Donar althans, de enige club waarvoor deze regelgeving betekenis heeft.

Valide
De Groningse kampioen is namelijk de enige die vijf spelers tegelijk zonder een Nederlands paspoort kán opstellen. Met de komst van Teddy Gipson, die de geblesseerde Arvin Slagter vervangt, heeft Donar vier ‘echte’ Amerikanen onder contract en een Kroaat.
So what? Groningen heeft zijn team samengesteld om Europees goed voor de dag te kunnen komen, en doet dat ook. Het gaat daar in het hoge noorden om presteren en niet per se om opleiden (natuurlijk een prettig bijproduct) en ik vind dat een volkomen valide keuze.

Helden
In mijn column van eind juni zei ik ook dat ik de ‘Nederlandersmaatregel’ een goede vond, en daar kom ik nu wel een beetje van terug. Uiteraard zie ik nog steeds graag dat talent van vaderlandse bodem een kans krijgt, maar niet elke club heeft daar altijd ruimte voor en dat moeten we in 2017 ook maar accepteren denk ik.
De goede spelers met een Nederlands paspoort worden ook maar aangekocht, in de meeste gevallen. Pasalic of Koenis, het zijn beide profbasketballers en geen aanstormende talenten. Oudendag en De Jong zijn de facto Amerikanen, op de begroting. Natuurlijk heb je liever deze Hollandse helden, maar het is ook niet alsof je tussen hen en een paar jongens van 18 moest kiezen.

Overtreding
Elke Nederlandse club heeft graag Nederlands toptalent onder contract. Al mag je acht Amerikanen op je roster.
Donar was laatst tegen Weert in overtreding, toen het Curry, Pasalic, Bruinsma, Domingo en Gipson (nog steeds een verrijking voor de competitie trouwens) opstelde. De DBL was nog niet klaar voor deze overtreding. Er was wel een regel opgesteld, maar nog geen sanctie voor het overtreden ervan.

Positief
Laat ik beginnen te zeggen dat ik de gedachte achter de regel positief vind. Dat getuigt van betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Nederlandse basketbal. Ik denk alleen dat de regel (voor nu) zijn doel voorbij schiet.
Best wel Hollands vond ik de uitvoering van de regelgeving. De regel was wel opgesteld, doch niet de sanctie. Dus komen Braal en Donar en mee weg en gelukkig maar. Er werd geroepen dat er een technische fout gefloten had moeten worden, maar ik vraag me af (en schiet mij vooral door mijn knie in dit geval) of de FIBA-regels, die volgens mij altijd worden gehanteerd, hierin voorzien. Lijkt me meer iets voor achter de ‘groene tafel’.

Zeker
Donar, Leiden, Zwolle en Den Bosch zorgen er intussen voor dat dit de leukste competitie is in jaren en dat wilde ik graag zo houden. Het is mij worst wie welk paspoort heeft.
In mijn dromen spelen straks ook jongens als Henk Norel (die de speler van de maand in Spanje werd, en zelfs de T. tot een groots verhaal over hem verleidde) en Charlon Kloof in de DBL. Dan weten we zeker dat we als competitie zijn gegroeid. ‘Neem jij nog Amerikanen?’

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.