CP3 by Basketball Totaal

Ref Arnoud van Bochove over Instant Replay (“VAR”) in de DBL Cup en daarna

Een unicum was het net niet, maar afgelopen zondag werd pas voor de tweede keer ooit bij een nationale wedstrijd gebruik gemaakt van het “Instant Replay System” (IRS). DBL- en FIBA-ref Arnoud van Bochove vertelt over zijn ervaringen en pleit voor verder gebruik in de DBL in de toekomst. “De scheidsrechters zijn er klaar voor.”

Lees hieronder ons verslag van het Zoom-interview met Arnoud van Bochove, of bekijk het meteen hieronder op YouTube. Ook beschikbaar als .mp3 audiobestand om te downloaden of online te luisteren.

Antio Sinterniklaas en zijn crew hadden de primeur in 2016 (bekerfinale Leiden – Den Bosch, de afgekeurde buzzerbeater van Mohamed Kherrazi). In 2021 volgde het tweede bedrijf, zij het in een minder omstreden wedstrijd. Op twee momenten werd het IRS gebruikt en dat pakte prima uit. Van Bochove vertelt over de voorwaarden waaraan zo’n systeem moet voldoen en over de spelsituaties waarbij het ingeroepen mag worden. Het maakt volgens hem het spel eerlijker. Zeker met de grote versnelling die we momenteel in het basketball zien, zijn extra camera’s “extra ogen” op het veld. Een scheidsrechter moet in een halve seconde beslissen. Zelfs met een crew van drie refs is soms replay nodig, om uitsluitsel te bieden. In de maar liefst 56 pagina’s die de FIBA IRS-handleiding telt, wordt het hele proces exact uitgewerkt. Van Bochove vat het voor ons samen in een paar minuten.

Ook behandelen we diverse controversiële momenten uit het verleden, toen replay nog niet werd ingezet: Rolf Frankes driepunter en Glenn Pinas in 1998 (Den Helder – Donar) en Brandyn Curry in 2015 voor Den Bosch tegen Zwolle. Een recenter moment was eerder dit jaar, de buzzerbeater van Leidens Riley LaChance in Den Bosch.

Voor het succesvol inzetten van replay, legt Van Bochove uit, moeten en er voldoende camera’s van goede kwaliteit zijn, waarvan de beelden uiteraard herhaald kunnen worden op 1 of meerdere beeldschermen nabij de jurytafel. In onder andere de Belgische basketballliga (EMBL) gebeurt dit al. Van Bochove hoopt dan ook, dat de DBL op termijn deze techniek ook gaat gebruiken. Wel moeten dan meteen alle clubs hieraan meedoen, anders krijg je merkwaardige ongelijkheden. Replay in de DBL? Als het aan Van Bochove ligt, dus zeker: “Het scheidsrechterscorps is er klaar voor”.

Zaterdag beginnen de DBL play-offs. Het is niet de verwachting dat er dan replay gebruikt zal gaan worden. Er bestaat een kleine kans dat dat in de finale anders is, indien de NOS dan weer aanwezig is net zoals afgelopen zondag bij de finale van de DBL Cup.

Het Zoom-interview met Arnoud van Bochove staat hierboven en is ook op YouTube te bekijken.

In 2016 bespraken we de première van Instant Replay in Nederland met topscheidsrechter Paul van den Heuvel. Lees en kijk hier dat gesprek terug.