CP3 by Basketball Totaal

Records (1)

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Om de zoveel tijd komt de vraag voorbij, in de vorm van een poll bijvoorbeeld. Welk NBA-record zal het langste standhouden, dan wel juist het eerst worden gebroken?

Iemand poneerde het laatst weer op Facebook en wijsneus die ik ben, zal ik u helpen indien u gaat inzetten bij de bookmaker. Een commissie van 20 procent is al dat ik vraag.

Driepunters
Laat ik beginnen bij het record dat al gebroken kan zijn als u deze column leest: meeste driepunters in een wedstrijd (13). In handen van Stephen Curry, wie anders, en gevestigd op 7 november 2016. Het recentste (positieve) record, niet verwonderlijk gezien de steeds grotere nadruk op de driepunter. Het kan zijn dat ik dit al eerder heb besproken, maar het wordt tijd voor een verandering, anders gaan we steeds meer op korfbal lijken. De driepunter is al, op hoog niveau, te simpel en zal alleen maar makkelijker worden (of de spelers er beter in zo u wilt). Ik weet niet wat uw voorkeur is, maar ik zie graag meer dan alleen maar pick-and-roll en kick outs naar schutters. Wat post moves bijvoorbeeld. Mijn voorstel: gooi die lijn zeker een meter naar achter, zo niet meer. Tot de tijd dat we het veld kunnen vergroten, geen driepunters uit de hoeken meer. Is nu toch gek dat de lijn daar dichterbij ligt.
Curry, die overigens in elk tijdvak een ster zou zijn, kwam laatst terug van een blessure en maakte meteen 45 punten. Dertig daarvan uit driepunters. Eerlijk gezegd verbaasde het mij dat 13 het record is. Ik durf er een klein bedragje op in te zetten dat het dit seizoen nog sneuvelt.

Vrije worpen
Het aantal gemaakte vrije worpen in een wedstrijd is ook zo’n bijna random record. Wilt Chaimberlain (in 1962) en Adrian Dantley (1984) delen het record met 28. Erg veel uiteraard, maar rookie Ben Simmons kreeg vroeg dit seizoen in EEN KWART 24 vrije worpen. Hij maakte alleen er maar de helft van. Maar wanneer iemand er ergens in de komende seizoenen 29 maakt, kijk ik niet gek op. Even leuk feitje: de meeste vrije worpen zonder missers (23) zijn van Dominique Wilkins, de Human Highlight Film.

Steals
Larry Kenon (1976) en Kendall Gill (1992) pakten ooit 11 steals in een wedstrijd. Grappig is dat Kenon niet bepaald bekend stond als een goede verdediger. Twaalf steals lijkt me in deze tijd ook wel haalbaar. Het is ook zo’n record dat ‘makkelijk’ door een niet-superster met een goede dag verbeterd kan worden.

Assists
Een niet-superster met een goede dag heeft ook het assistrecord in handen. Op 30 december 1990 deelde Scott Skiles, een blanke guard met een wijkende haargrens, 30 assists uit aan zijn ploegmaats bij de Orlando Magic. Geen Bob Cousy, geen Magic Johnson, geen John Stockton, maar Skiles, een goede maar geen grootse NBA-speler. Negen columns geleden jammerde ik erover dat je tegenwoordig in de NBA voor alles een assist krijgt, en haalde daarvoor het voorbeeld van Lonzo Ball aan. Eigenlijk wilde ik eerst over de familie Ball een column schrijven maar alles wat zij doen gaat zo ver in tegen wat ik leuk vind aan basketbal dat ik het niet uit mijn toetsenbord krijg. Vanaf hier worden de records toch lastiger om te verbreken. Misschien als Russell Westbrook besluit dat hij ook op dit onderdeel de geschiedenisboeken in wil, dat hij 31 ‘dimes’ kan uitdelen. Of we wachten tot er zich weer een echte point guard aandient.

Punten
Hershey, Pennsylvania is bekend om zijn chocoladefabriek maar ook om het feit dat Wilt Chamberlain er het NBA-record in punten vestigde met 100. De sociale media zouden nu ontploffen maar die wedstrijd was niet eens op tv. Wilt was in die tijd zo veel groter, sterker, atletischer en beter dan zijn tegenstrevers dat het bijna oneerlijk was. Hij had dat seizoen een gemiddelde van 50 punten en 25 rebounds, iets dat pas in de intergalactische competitie van 2315 verbeterd zal worden.
Maar toch. Het kan. Lees de paragraaf over Curry en de driepuntslijn. Wat als straks iemand, ik zeg maar wat, 25 driepunters maakt? Niet zo heel lang geleden kwam Kobe Bryant met 81 punten al gevaarlijk dichtbij. Oké, de manier waarop Toronto de omgekeerde korfbalregels toepaste (niet verdedigen wanneer je wordt aangevallen) was lachwekkend en hoezeer dit ging om een pure egotrip ten koste van de teamgenoten was even zo pijnlijk, maar Kobe liet zien dat het in de moderne tijd mogelijk was. Of iemand gaat helemaal los, of er komt weer een niet-te-stoppen center in de league (want centers bestaan bijna niet meer) en het record zou verbroken kunnen worden.

Blocks
Mijn collega (ook als iemand honderd keer beter is, kun je spreken van een collega toch?) Bill Simmons heeft zich wel eens terecht afgevraagd wat de statistici vroeger beter te doen hadden dan alle categorieën bijhouden. Feit is dat bijvoorbeeld blocks pas ergens in de jaren ’70 werden geregistreerd. Elmore Smith van de LA Lakers sloeg op 28 oktober 1973 de pogingen van 17 schutters terug in hun gezicht, of richting de tribunes. Mensen die met Wilt en Bill Russell hebben gespeeld, zeggen dat deze centers in hun prime lachend 25 schoten in een wedstrijd blokten en ik geloof ze. Toen werd deze categorie echter niet geturfd. Toch zie ik in het huidige, centerloze basketbal waarbij iedereen op de driepuntslijn staat, niet zo snel iemand Smith naar de vergetelheid meppen.

Rebounds
Op 24 november (toevallig de verjaardag van uw columnist) 1960 (niet het geboortejaar) pakte Wilt the Stilt 55 rebounds. Ik denk een nog grotere prestatie dan 100 punten scoren. 55 rebounds! Russell pakte ooit 32 rebounds in een helft. Moses had in 1982 21 aanvallende rebounds, en Kareem 29 verdedigende in 1975. Onze landgenoot Swen Nater is nog altijd recordhouder met 18 verdedigende rebounds in een helft terwijl Sir Charles eens 11 aanvalsrebounds in een kwart greep. Die dagen liggen ver achter ons, net als de tijd dat er echt spelers leefden voor de terugkaatser. Ik ga daarom voorspellen dat dit record het langste standhoudt (en morgen word ik wakker met het nieuws dat het is gebroken).

Twee Nederlandse stats-goeroes hebben toegezegd mij van informatie te voorzien over de Nederlandse competitie in dit verband, en ik kom daar dan ook zeker bij u op terug. Ik zag dat Thomas Koenis alvast solliciteerde om genoemd te worden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.