CP3 by Basketball Totaal

Reacties over loting Oranje

Nederland speelt komende zomer weer eens een EK. De loting was pittig en de reis is ver. Tijd om wat mensen uit de basketballwereld om een korte reactie te vragen over de loting.

Oranje is ingedeeld in een poule in Zagreb met de volgende landen:

Nederland
Griekenland
Kroatië
Slovenië
Macedonië
Georgië

De eerste vier gaan door naar de volgende ronde. Is er enige kans? Tijd voor een rondje langs de basketballers en de liefhebbers.

Roeland Schaftenaar (Oranje):

“Favoriet voor mij is natuurlijk Griekenland op dit moment for mij.. Ik speel tegen een aantal van die jongens dit seizoen..
Natuurlijk zullen we geen favoriet zijn om de groep door te komen maar ik denk dat we het teams best lastig kunnen maken. Dan maar zien hoe ver we komen.. ik had graag in een poule met Spanje gezeten, maar wie weet komen we ze nog tegen 🙂 “.

Worthy de Jong (Oranje):

“We moeten het zien als een uitstekende leerschool. Afgelopen zomer had niemand verwacht, dat we het zouden halen en we waren nog niet eens op volle oorlogssterkte. Ik kijk uit naar de duels tegen de toplanden en bijvoorbeeld Slovenië met de broertjes Dragic (beide Phoenix Suns red.) Ik had zelf graag tegen Europese grote toplanden gespeeld zoals Frankrijk en Spanje. Wie weet hebben we nu een klein kansje”.

Ronald van Dam (NBB/Sportverslaggever):

“Ik kijk het meeste uit naar het duel tegen Kroatië, maar dat komt omdat ik begin jaren negentig bij het uitbreken van de Balkan oorlog in Split was en daar Toni Kukoc heb ontmoet en Dino Radja heb geïnterviewd. Het uiteenvallen van Joegoslavië (en de Sovjet-Unie) heeft er voor gezorgd dat er meer goede basketballanden bij zijn gekomen in Europa. Voor ons niet zo handig, de concurrentie is enorm toegenomen. Wat zou er gebeurd zijn als die Balkan-landen wel samen waren gebleven? Hoe goed zouden ze dan als basketballand zijn geweest. Ik denk een serieuze tegenstander voor de Amerikanen. Maar Kroatië is nog steeds een Europees topland, al is het wel een zwaktebod dat ze met Oliver Lafayette een Amerikaanse guard hebben, die verder helemaal niets met het land heeft. Hij heeft er zelfs nooit gespeeld. Zou niet moeten mogen!”.

Ferry Steenmetz (coach/analist):

“De favoriet in de poule is absoluut Griekenland. Daarna Kroatië. Het gaat een hele leerzame ervaring worden voor Oranje. Met een gedegen goede voorbereiding kan Nederland (wel voorzichtig blijven) misschien wel voor een verrassing gaan zorgen. Het zijn geen kansen, maar kansjes tegen Georgië en Macedonië. Het zal gaan om een goede voorbereiding, op volle sterkte spelen, teamspirit en agressiviteit/assertiviteit. Kortom een interessant toernooi!

Marlous Nieuwveen (Voormalig international/analist):

“Ik heb naar de loting gekeken en het zegt me nog niet zoveel. Op papier zou je zeggen dat Georgië en Macedonië te doen moeten zijn. Maar goed we praten wel over het EK, dus de beste spelers zullen er zijn. Verder lijkt me de poule met Spanje en Servië het meest interessant.

Meindert van Veen (coach/deskundige):

“Ik had gehoopt dat ze in Duitsland zouden komen te spelen omdat dat dichterbij is om te gaan kijken. De loting maakt niet zoveel uit, omdat het allemaal zeer sterke landen zijn. Kroatië is natuurlijk een absoluut basketbal land en we zaten niet voor niets in de laagste kom met landen. Voor Nederland zijn de poule wedstrijden natuurlijk van levensbelang en hopelijk kunnen ze voor een verrassing zorgen, maar ……………… normaal gesproken zijn we kansloos, maar dat dachten we in augustus ook. Hopelijk kunnen we weer krachten aanboren, die niemand verwacht had en ik ben benieuwd in welke opstelling Oranje daar gaat aantreden. Onderlinge resultaten en daarbij behorende doelsaldo’s kunnen ook nog van belang zijn. Van het vorige EK in Slovenië heb ik genoten en ik kijk dan ook alweer uit naar deze aflevering”.

Paul van den Heuvel (internationale scheidsrechter):

“Ben onderweg naar Europacupwedstrijd in Hongarije, dus nog niet er goed in kunnen duiken. Op voorhand zeg ik de eerste wedstrijd van het toernooi is direct cruciaal. Als je die weet te winnen, kan er van alles gebeuren. Al lijkt het op papier een zeer zware uitdaging”.

Charis Sideris (journalist/oud bondscoach):

“Natuurlijk is elke minuut van elke wedstrijd bijzonder na zo’n lange afwezigheid van Nederland op dit niveau. Maar als ik met een pistool op mijn borst een favoriete ontmoeting zou moeten aanwijzen, zou ik kiezen voor die tegen Georgië. Ten eerste is dat een sleutelduel doordat Nederland daartegen de meeste kans maakt op winst. Ten tweede omdat zo’n eerste wedstrijd de toon kan zetten voor de rest van het toernooi: als er gewonnen zou worden, bestaat de kans dat Oranje dan vleugels krijgt.

Maar je snapt wel dat de wedstrijd tegen Griekenland mij ook enorm boeit vanwege mijn afkomst. Ik ben opgegroeid in een Griekse omgeving waarin dagelijks Grieks werd gesproken, ik spreek dat nog steeds redelijk vloeiend, en Griekse muziek en literatuur eveneens tot de dagelijks kost behoorden”.

Kees Akerboom (Oranje):

“Ik heb de poule idd gezien en die is niet mis! We hebben al eens tegen Georgië en Macedonië gespeeld. Dat zijn denk ik de teams, die we moeten verslaan om door te gaan. Daarnaast zijn de andere drie teams absolute top en is dat een mooie graadmeter om te kijken waar Nederland staat als basketbal land.

Het is fijn dat we na 25 jaar eindelijk weer mee mogen doen met een EK in Zagreb waar Nederland ook zijn laatste heeft gespeeld”.

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.