CP3 by Basketball Totaal

Reactie van Robert Krabbendam op Yannick Frankes vertrek bij Donar

Met dank aan leidengastenboek.nl:
reactie van Robert Krabbendam op Yannick Frankes vertrek bij Donar:

Met enige verbazing volg ik wat er zich dit seizoen allemaal in Groningen afspeelt. Hetgeen een win win situatie had moeten worden voor Donar en de verdere ontwikkeling van Yannick Franke als speler is uitgedraaid op een onhoudbare situatie waarin beide partijen vroegtijdig uit elkaar gegaan zijn.
Ik lees verschillende reacties in de kranten en op social media. Ik lees veel verschillende meningen van mensen met verschillende perspectieven; als journalist of fan die zelf nooit op professioneel niveau gebasketbald heeft, maar ook van ‘insiders,’ teamgenoten van Yannick en andere basketbalfanitici.

Als speler verdiep ik mij in principe nooit zo in dit soort meningen, maar nu raakt het mij en voel ik mij genoodzaakt ook iets over deze situatie te schrijven. Misschien wel omdat ik zelf ook ooit bestempeld ben als toptalent en gedurende mijn vroege carrière bij teams op de bank heb gezeten die sterker waren dan het huidige Donar. Ik heb gespeeld in teams waar een gezonde hierarchie en teamspirit heerste omdat er een eerlijke concurrentiestrijd was, maar zeker ook in teams waar dit niet het geval was en ik achteraf van mening ben dat ik in sommige situaties mij ten onrechte te lang ‘in belang van het team’ netjes opgesteld heb. In belang van het team bleek dan achteraf vaak vooral meer in het persoonlijk belang van de coach en de paar Amerikaanse sterspelers dan in belang van de club te zijn; bovenal ook zeker ten koste van mijn eigen belang en de eigen ontwikkeling als speler.

YANNICK FRANKE
Yannick is in potentie zeker een topper en hij leeft echt voor zijn sport. Ik heb 1,5 jaar met hem gespeeld bij Rotterdam en daar intensief met hem opgetrokken dus ik weet wat basketbal voor hem betekent en wat hij erin stopt. Ik weet dan ook dat het verlaten van Donar voor hem geen makkelijke snelle beslissing op basis van emotie is geweest, daar zijn heel wat slapeloze nachten aan vooraf gegaan. Er zitten natuurlijk altijd twee kanten aan een verhaal maar feit is dat het triest is dat zo’n talentvolle jonge Nederlandse speler geen plek in de rotatie van Groningen heeft kunnen krijgen en zo snel op een zijspoor is gezet.
Toen de eerste problemen zich voordeden in Yannick zijn periode bij Donar heb ik hem in eerste instantie steeds geprobeerd positief te stimuleren om in ieder geval te blijven werken, op trainen het verschil te maken vooral te blijven communiceren met de coach en zijn teamgenoten. Helaas constateerde ik dat dit alsmaar stroever verliep. Met de komst van Lance Jeter en verdere daling van zijn minuten was het duidelijk dat hij door Braal dit seizoen in ieder geval opgegeven was.

GRONINGSE MEDIA
Ik lees in de Groningse media koppen als ‘Franke verdient een schop onder zijn kont,’ en op social media lees ik, nota bene gepost door zijn eigen teamgenoot: Either you with us or against us! When you are trying to reach a goal on a teamsport, your pride and personal ego/goals have to be pushed to the side voor the better of the team.’ Was getekend, Lance Jeter.

Laat mij u echter na meer dan tien jaar met veel verschillende Amerikanen gespeeld te hebben één ding vertellen: Amerikaanse basketballers in Europa zullen over het algemeen altijd partij kiezen voor hun werkgever, zeker zolang ze goed behandeld worden door hun werkgever.
Op zich ben ik het eens met Jeter dat men zich als teamspeler soms moet opofferen voor het grote geheel, maar hij heeft makkelijk praten en dat heb ik nog nooit een Amerikaan zien doen die in de Nederlandse competitie geen minuten meer kreeg. Als topsporter wil je altijd een eerlijke strijd aangaan. Voor Yannick was het met in Groningen geen eerlijke strijd meer en ik denk dat dit de voornaamste reden is dat hij het niet langer vol kon houden.
Als ik dan zo’n bericht van Jeter lees is wat mij dwars zit is dat geen van hun geprobeerd heeft om Yannick (hun jonge talentvolle teamgenoot) te helpen en op het ‘goede spoor’ te zetten, in plaats daarvan duwden ook zij hem verder weg van het team. Dan zou je kunnen stellen dat ook zij voor zichzelf bezig zijn. Immers als Yannick op een zijspoor zit is de baan voor hun eigen succes open.
Yannick in goede doen zou de kansen op een kampioenschap voor Groningen ten alle tijden vergroten, dit zou tegelijkertijd wel een daling in productie voor jongens als Jeter en Dourisseau betekenen; Yannick neemt nu eenmaal veel schoten. Dat weten deze Amerikaanse spelers heel goed.

Jeter is een speler die in een later stadium van zijn carrière zit, evenals Dourisseau, deze jongens vinden hun beste situatie nu in Groningen. Dus een andere reactie had ik ook niet verwacht. Maar geloof mij, als er morgen een ploeg komt die hun contract uitkoopt en ze een hoger salaris biedt dan stappen ze op het vliegtuig.

WAT IS DE ROL VAN ERIK BRAAL IN DIT HELE PROCES?
Wat mij opvalt is dat er nauwelijks iets geschreven wordt over de rol en de invloed van Erik Braal in dit proces. Groningen kiest partij voor Groningen en er wordt zoals te verwachten redelijk op de man gespeeld. Dat Donar kiest voor Donar is logisch, zeker nu er een aantal wedstrijden op rij gewonnen zijn.

YANNICK IN ROTTERDAM
In Rotterdam zijn er vorig seizoen ook zeker conflicten geweest maar door te blijven praten, hieraan te werken en positief te stimuleren kwamen we daar onderling altijd wel uit. Natuurlijk heeft Groningen over de breedte meer sterke spelers, maar niet zo sterk dat de kwaliteiten van Yannick daarbij geen aanvulling zouden zijn.
Yannick is duidelijk ook gekomen bij Donar om zich verder te ontwikkelen, dat wist Donar toen ze hem tekenden. Als je een speler haalt moet je naast basketbalkwaliteiten ook altijd kijken naar het karakter en de individuele doelstellingen van een speler.

PROFESSIONELE HOUDING: WAAR LIGT DE GRENS EN WANNEER MOET JE VOOR HET EIGEN BELANG OPKOMEN?
Een prof is in dienst van zijn club en moet zich in het belang van de club gedragen en alles doen om bij te dragen aan het succes van het team. Maar er moet wel enige balans zijn, er is op een gegeven moment een grens bereikt, ook voor een speler. Yannick heeft de ambitie om door te groeien en zich te ontwikkelen, hij kijkt verder dan basketballen in de DBL. Met Erik Braal als zijn coach gaat dat niet lukken voor hem, dus kiest hij nu een andere route. Ondanks dat zijn periode bij Donar voor hem een negatieve ervaring zal zijn, is het wel een leerzame periode voor hem geweest. Hij zal in zijn carrière met meer tegenslagen te maken krijgen, zo werkt dat nu eenmaal in het leven en zeker ook in de sportwereld. Yannick is nog jong en draagt nu zelf alle kritiek en kosten die zijn vertrek bij Groningen met zich meebrengt, maar ik denk dat het zijn goed recht is om deze keuze te maken en op zoek te gaan naar een situatie die hij bij zijn komst naar Donar voor ogen had in Groningen.
Voor het Nederlandse basketbal hoop ik dat jonge talentvolle spelers als Yannick zo snel mogelijk weer op een zo hoog mogelijk niveau op het veld staan.

-Robert Krabbendam

Bron op Facebook

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.