CP3 by Basketball Totaal

R.I.P. Harvey Pollack … 70 jaar in de NBA

Pollack_150623230358-20150623-remembering-harvey-pollack-00041417.1200x672

De basketballwereld rouwt om de dood van Harvey Pollack. Hij overleed gisteren op 93-jarige leeftijd. Hij stond geen minuut binnen de lijnen, maar legde wel alles vast wat daar gebeurde. In cijfers, welteverstaan.

Pollack is en blijft voor altijd de enige persoon ter wereld, die vanaf het begin (1946) voor de NBA werkte, en dat 70 (okee, 69) jaar later nog deed. Hij begon in PR-functies voor de franchises die in Philadelphia speelden. Eerst de Warriors (die in 1962 naar San Francisco verhuisden … ze waren de laatste weken nogal eens in het nieuws …), daarna de Sixers.

Harvey Pollack werkte zich op tot Director of Statistical Information bij de franchise in Philly. Feitelijk was hij de grote gangmaker binnen de gehele NBA, waar het ging om het vatten van de game in cijfers. Zo bedacht hij, tijdens de doorbraak van Earvin “Magic” Johnson, de ‘categorie’ triple-double (10 of meer in 3 categorieën, turnovers uitgezonderd). Ook werkte hij mee aan het toevoegen van kolommetjes voor assists, steals, en blocked shots. Hij schreef vele boeken en verwerkte daarin hilarische overzichten als de leiders in het drie-seconden-klassement, de meest verhandelde (getrade) spelers, en de tatoeage-ranglijst. Ook werkte hij op collegeniveau, en voor de NFL.
Eén van zijn twee kinderen, zoon Ron, werkt ook als statsman voor de 76ers. Maar goed, die kan niet tippen aan vaders dienstverband. Junior doet dit werk ‘pas’ 50 jaar …

Geen moment heeft de legendarische Pollack, die de bijnaam Super Stat droeg, overwogen om te stoppen met werken. “Wat moet ik thuis doen?! Duimen draaien?” reageerde hij op vragen, waarom hij als 90-jarige nog werkzaam was.

Als PR-man voor “Phila” maakte hij een legendarische wedstrijd mee, toen Wilt Chamberlain 100 punten scoorde in een matig gevuld achterafzaaltje in Hershey (Pennsylvania). Er was nauwelijks pers, en Pollack verzon toch snel iets om deze prestatie, die wellicht nooit meer verbeterd zal worden, voor de eeuwigheid vast te leggen. Hij bietste een vodje papier uit de schrijfmachine van een krantenjournalist en kalkte er haastig 3 cijfers (Harvey was tenslotte een cijferman) op: 1 0 0.
De foto, waarop Chamberlain wat schaapachtig lacht en het kladje omhoog houdt, is één van de meest iconische afbeeldingen uit de hele sportfotografie.

Afgelopen januari was Pollack betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Wij schreven daar toen over. Helaas is hij van die verwondingen uiteindelijk niet goed hersteld, wat hem gisteren alsnog fataal werd.

De basketballwereld is Harvey Pollack dankbaar. Een cijferkanon, een vernieuwer, en het enige lid van de Philadelphia franchise die alle 4 de kampioenschapsringen heeft gewonnen. Hij ontving de hoogste erkenning die voor een niet-speler of niet-coach denkbaar is in de Basketball Hall of Fame. Hij werkte voor de NBA in acht (8!) verschillende decennia: de jaren 40, 50, 60, 70, 80, 90, 00, en 10. Hij diende namens de US Army in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na 93 jaar is zijn teller stil komen te staan. May you rest in peace, Sir.

[foto: nba.com]

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.