CP3 by Basketball Totaal

Quadruple Bubble (is de basket-bel te Harden?)

We zijn er weer, het is er weer, het mag weer, kom maar door, want we waren zo hongerig als wat.

Wat was het stil, wat was het wennen. We dachten als NBA-junks niet zonder te kunnen, maar we moesten wel. En dat lukte. Maar tegen welke prijs? Heftige ontwenningsverschijnselen! Nog maar ‘ns die oude doos leeggekieperd. Herinneringen opgehaald. Gemijmerd. Youtube, youtube, you-name-it, youtubelvision.

En nu zijn we er weer, voor het eerst in de geschiedenis is er veel NBA basketball in de zomer. De NBA Bubble. En het is inderdaad een echte Bubble. Een bel. Bubblevision.

Bron: Bubblicious

En het is niet zomaar een Bubble, het is warempel een Quadruple Bubble:

  1. Het is een afgesloten wereldje. Spelers gaan zoals bekend eerst in quarantaine, blijven heel lang op deze campus en leven weg van huis en haard.
  2. Er is niet eens publiek, en dus komt alles nog meer dan normaal alleen via allerlei hypermoderne media tot de fans. Een echte media bubble. Een wedstrijd is nu helemaal ‘content’ geworden. Niet meer iets waar je met je vrienden heen kan. Het past in een trend van de laatste jaren. Een filter in de werkelijkheid: pas als het gefilmd is, is het echt. Is het geen digitale content, dan bestaat het niet! En dan ook nog het fictieve geluid van fans…
  3. Niet de hele NBA doet mee. Er zijn 22 teams, en een deel van de spelers is er niet, door Corona of een andere reden. Op zich ook een primeur: een speler is niet verplicht te komen, en kan in zijn eigen thuis-bubble of waar dan ook blijven.
  4. En dan iets wat ik zeer treurig vind: het is allemaal vanwege een virus dat lang zo kwalijk niet is als bijna iedereen denkt. Nu hoor ik misschien wel 97% van de lezers denken, ‘Wat zeg je nu? Hoe durf je! Lariekoek! Weet je dan niet hoeveel slachtoffers er gevallen zijn?” Ja, ik weet heel goed wat ik zeg. De angst in deze mate is onnodig, de maatregelen zijn zwaar overtrokken, en creëren veel meer schade dan ze goed doen. Deze column is er de plek niet voor om deze stellingname gedetailleerd uit te leggen. Maar ik verwijs naar veel andere critici die wat mij betreft heel helder onderbouwen hoe we op dit moment voor de gek gehouden worden. Welke luchtbel er gecreëerd is. Misschien denk je: ‘basketball en politiek moeten gescheiden zijn’. Dat vond ik ook heel lang, maar dat is nu niet meer houdbaar. Met BLM all over the place, en veel toppers die zich ook over van alles en nog wat uitspreken, en sowieso het feit dat de politiek nu direct, als nooit tevoren, bepaalt welke competitie=opzet wel of niet mag.
    Hartstikke goed overigens dat spelers opstaan voor social justice. Maar oh wee als ze echt de boel doorprikken en de social justice zouden uiten zoals ik hier zeg….dan knapt de Covid-19-propaganda-Bubble. Dat zou de NBA nooit toestaan. Want die doet er vrolijk aan mee. Dit, beste mensen, is mijn bewuste Bubble, zo kijk ik er naar. Als ik dit kan uiten, en ieder ander mens zijn Bubble, is er balans. Dat zeg ik er omdat van-de-massa-afwijkende meningen de laatste tijd verketterd worden als nooit tevoren. Pijnlijk.

Hoe dan ook, de bal stuitert weer en dat moest ook hoognodig. Want we kunnen niet zonder…of toch wel? Dat is misschien wel de grootste Bubble: onze behoefte aan NBA-basketball.

Bron: CBS Sports

En daarmee zeg ik niet dat daar iets mis mee is. Ik zeg alleen dat we er zó aan gewend zijn, het zó verinnerlijkt hebben, dat het ondenkbaar is dat het er niet zou zijn. Het is deel van ons leven, nietwaar hoops-junkies? In elk geval wel van mijn leven, al heel wat jaartjes.

Is het een verslaving? Is het een virus? Was de lockdown dan de ultieme test? Dat we vier maanden zonder ons shotje moesten, om te kijken of we het kunnen loslaten?

Ik weet het echt niet. Ik kan ook echt geen redenen bedenken waarom er géén NBA-basketball zou moeten of mogen zijn. En die redenen hoef ik ook niet bedenken. Het is wat het is en ik heb het spelletje omarmd. Maar de lockdown heeft me wel aan het denken gezet: wat is echt nodig in het leven? Is NBA-speler zijn een vitaal beroep? Is NBA-fan zijn een vitale bezigheid? Nee natuurlijk. Maar ja, wel een bezigheid die mij iets geeft….

Bron: NBC Sports

Ik wens iedereen vooral veel plezier met deze ‘Iso Bubble’. De reden waarom hij er gekomen is maakt misschien ook niets uit. Het is er. Werken met wat er is, dat getuigt van kracht. ‘Watch what the game is giving you’ is een mooi adagium voor alle spelers van het spelletje. En als fans zijn we ook spelers: we spelen met de beelden, we spelen in onze verbeelding, we leven mee en zijn baas over onze eigen playing experience.

Trouwens, wat betreft ‘iso’, er is 1 echte ‘iso-god’. Zijn spel is voor velen zoals bekend niet te Harden. Kijk echter deze leerzame video:

Hij haalt zoveel meer punten uit iso’s dan de rest, ongelooflijk: 16 punten per wedstrijd. Dat is op zichzelf al een heel net gemiddelde…

Door de heldere uitleg over wat hij precies doet weet je bovendien definitief dat het toch echt geen lopen is wat je ziet – zolang hij een zero-step maakt die alleen in de NBA toegestaan is: de stap tijdens welke je de bal nog aan het vastpakken bent als start van de dribbel. En daarom voelt het zo onnatuurlijk voor mij. Ik heb blijkbaar die regelverandering gemist een aantal jaar geleden. Ik leefde nog in een andere Bubble! Dat kan dus, de nieuwe Bubble haalt de oude in. Als je het wilt zien.

Het mooie is ook dat de video stelt dat Harden dus niet eens een regelverandering veroorzaakt hoeft te hebben om echte impact te hebben. Daar waar anderen (zoals Wilt, Barkley, maar ook Vlade Divac; zie het fraaie overzicht in de video) letterlijk game-changing waren omdat de regels veranderd werden, staat hij daar boven in zijn eigen basket-bel….

Happy Bubbling allemaal!

Marnix Lamers

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.