CP3 by Basketball Totaal

Prognostiek

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

En dan is het toch eindelijk zover, de leukste basketbalcompetitie van Europa staat op het punt van beginnen. Sorry, dat krijg je er van als je een column gaat tikken tijdens Leidens ontzet.

Een maag vol peen en ui, en een goeie bui. Maar met de start van de DBL aankomend weekeinde, dacht ik dat ik u maar eens ging vervelen met mijn prognostiek.
Een voorbeschouwing op het seizoen 2016/2017. Van laag naar hoog, rekening houdend met de mogelijkheden die de selectie biedt, welke coach er aan het roer staat en wat we van het bestuur kunnen verwachten, kortom alles wat je na een kwartiertje googelen kunt weten.
Dit is de volgorde zoals ik hem aan het einde van het reguliere seizoen zie. Ik zal nog wel wat opmerken over de play-offs, maar ik behoud mij het recht voor om over een maandje of zeven mijn mening compleet te veranderen, want ongetwijfeld blijk ik tegen die tijd een nitwit.

8. Parkstad Limburg Weert
Ja, ik weet ook wel dat Weert niet in dat gebied ligt. Maar ik gun ze daar graag een sterke hoofdsponsor en wat beter, dan wat blijkbaar het beste vakantiegebied ter wereld is? Ik zou nog wel wat leukers weten, maar goed. Kom op, beste Noord-Limburgers, deze club verdient een sterke geldschieter. Mijn gebeden zijn verhoord in de zin dat ze er weer bij zijn dit jaar. Geen grapje hoor, met maar acht deelnemers mag de DBL heel blij zijn dat Weert er nog is. De nieuwe coach komt uit Servië en zoals we op de Spelen hebben gezien kunnen ze daar heel aardig basketballen. Kasper Averink is verhuisd in de hoop op meer minuten en die hoop deel ik. Zonder Groot Geld blijft het daar lastig, maar ik zal juichen op de momenten dat ze punten weten af te snoepen van de grotere spelers.

7. Aris Leeuwarden
The mighty Craig O. is een welkome aanwinst. Twee Amerikanen met voornamen en achternamen die net zo goed andersom hadden kunnen zijn (Jordan Gregory en George Marshall) plus een Canadees die Meshack Lufile heet, what’s not to like? Potentieel een best aardige ploeg die in de voorbereiding echter weinig indruk maakte. Kan wel wat worden, maar nu nog even een bescheiden zevende plek. Haal er maar inspiratie uit.

6. Apollo
Dat gaan ze in de hoofdstad waarschijnlijk niet leuk vinden, zo laag ingeschat worden. Apollo hoort hoger te eindigen, maar ik vond het tijd om ze wat te prikkelen. Vorig jaar een reuzendoder, behalve tegen Leiden, en ze hadden het ook moeilijk tegen Weert. Kan dus alle kanten op met Amsterdam. Zijn ze ‘aan’, dan lijkt het er echt op, maar ik geloof er nog niet helemaal in, ondanks de aanwezigheid van Sergio de Randamie; een zeer nuttige big man van wie ik altijd hoop dat hij ooit nog eens een ZZ-shirt draagt.

5. Forward Lease Rotterdam
Met maar liefst drie Amerikanen dit jaar. Op basis van de namen op papier mag Rotterdam toch enigszins serieus genomen worden, al spelen ze op een andere ondergrond dan papier. Het woord op de straat is dat de coach vooral de coach is omdat hij sponsors binnenhaalt. Heb ze tegen Leiden zien oefenen en vermoedde dat er meer in zat.

4. Shooters Den Bosch
Nog moeilijk te voorspellen. De club heeft nu een echte ‘owner’ en misschien is dat wel de toekomst van de DBL. Of dat in het heden ook al voor successen kan zorgen, is nog even de vraag. Er is hulp voor de overgebleven Nederlanders uit de USA onderweg en als die Jan-Kees echt iets toevoegen (ik heb zomaar het vermoeden dat dat ook het geval zal zijn), dan staat er best een aardig ploegje in de Maaspoort. Voorlopig mag de nieuwe coach Sander van der Holst niet klagen als de voormalige grootmacht bij de eliteteams blijft behoren, maar vlak ze niet uit daar in Brabant. Voor je het weet, hebben ze daar weer een topteam.

3. Zorg en Zekerheid Leiden
Wat een verademing is Paul Vervaeck. Na een maandje onder zijn voorganger kon je al zien: dit gaat ‘m niet worden. Helaas kreeg ik gelijk. Hoewel anderhalf wedstrijdje Vervaeck (wat ik heb gezien dan) natuurlijk niet zaligmakend is, weet ik nu in ieder geval dat de uitkomst niet vast staat. De spelopvatting van Vervaeck, die zich ook wat meer senang in zijn nieuwe omgeving lijkt te voelen, bevalt me wel, en ik ga gewoon zeggen (en gokken) dat dit Leiden verrassend uit de hoek kan komen. Er zal veel geschoten worden in de Vijf Meihal – vorig jaar ook maar toen werd er niet bij verteld hoe en wanneer – want na Koenis zijn de centers op. Nog een ‘big’ erbij? Ja graag! Ik hoorde vaag fluisteren dat dit er ook van komt, dus vandaar. Zou zelfs nog voor de Kerst kunnen gebeuren.

2. Landstede Zwolle
Zwolle hoort boven Leiden te eindigen, ondanks de forse nederlaag in de laatste oefenwedstrijd. My man Nick Oudendag is terug in de eredivisie, als hij zijn focus behoudt een absolute aanwinst voor Zwolle én de DBL. Ook nog Olaf Schaftenaar, JT Tiller en nog drie Amerikanen van wie er twee weinig indruk op me maakten tijdens de oefenpot in Leiden, maar ze schijnen aardige cijfers te kunnen overleggen. Coach Herman van den Belt speelde tegen ZZ even zone, en dat werkte. Snel stopte hij daar mee, waarschijnlijk om het later te gebruiken als het er echt om gaat, de sluwe vos. Wat is het idee achter de nieuwe tenues? Lieve help. Maar stiekem vind ik Zwolle erg goed.

1. Donar Groningen
Te makkelijk. Erik Braal heeft veruit de beste selectie tot zijn beschikking. Groningen kan groot gaan, gewoon of juist small ball, in alle gevallen kan het een watertandend lekker team op de been brengen. Collega Leon voorziet zelfs een ongeslagen status. Daar geloof ik niet in, wel in de Donar-dominantie. Het team lijkt samengesteld voor de Europese competities. Ik weet niet wat de uitschakeling voor de Champions League voor negatieve effecten heeft (gehad), maar ze moeten het in Nederland wel heel bont maken om niet bovenaan te eindigen. Houdt Braal de boel gemotiveerd en iedereen tevreden? Fluitend kampioen in dat geval.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.