CP3 by Basketball Totaal

Preview DWBL Klasse C

Het grote vraagteken is CTO Amsterdam. Coach Remy de Wit heeft veel nieuwe speelsters en een deel daarvan is erg jong. Kan hij de zaken snel op de rit krijgen in de korte competitie? Dozy Den Helder gaat de eredivisie wel halen en van Groene Uilen mag het nodige worden verwacht: derde achter Den Helder en CTO of misschien wel tweede. Jolly Jumpers lijkt niet helemaal kansloos.

 

DOOR BAS HENDRIKS

 

Ton Bootsman kreeg de teugels in handen bij Dozy Den Helder, dat na eerst Fieke Ligthart, nu ook Marianne van der Hoek zag vertrekken. De allrounder ging met pensioen en laten we hopen dat ze daar snel van terugkomt. Maaike Klein was één van de makkelijkst scorende speelsters vorig jaar en zij ziet een belangrijke versterking uit Amsterdam komen: Maxime Essenstam, die voor haar periode bij CTO al eens in Den Helder speelde, keert nu terug. Ook komen er twee Spaanse aanwinsten: de 1.85 lange guard Noelia Quintas en center Noelia Olivia Martin. Daarmee zijn er in ieder geval sterke vervangers voor Van der Hoek en Ligthart aangetrokken. Het is aan Bootsman om een mooi team te bouwen in de Marinestad. Een kans waar hij al jaren van droomde.

Jolly Jumpers is terug bij de oude naam, die het had voordat Perik Jumpers en Eurosped Twente de namen in het programmaboekje waren. Yvonne Lansink Rotgerink krijgt de touwtjes in handen in Tubbergen en ziet een oude heldin terugkeren. Mayella Kuikhoven was rond de eeuwwisseling één van de jeugdige talenten, die rondliepen in de Verdegaalhal en zij maakte deel uit van zowel het juniorenteam dat in 2001 kampioen werd als van de vrouwen die een jaar later de titel pakten. Na een carrière in Amerika keerde ze via België terug in Nederland. Eerst bij Black Eagles en vorig seizoen bij Kimbria. Kuikhoven heeft goed overzomerd en leek klaar om een daverende rentree te maken, tot een ongeluk bij het mountainbiken de voorbereiding verstoorde. Liz Schröder, die eerder al voor Jumpers speelde, keert terug van Jugglers. Myrthe Beld staat op het roster, maar revalideert en zal voorlopig nog niet in actie komen.

BV Hoofddorp heeft al jaren een jeugdopleiding waar sterke speelsters vandaan komen. Voor komend jaar zal dat niet anders zijn met jeugdige talenten als Evi Dekker. Voor de vrouwenploeg werd een nieuwe coach ingevlogen in de persoon van Robbert Slim. Hij was in staat om Rianne Philippo terug te lokken naar Het Spectrum, waar ze gezelschap krijgt van onder andere Kirsten van Poeteren en Marcella Noordanus. Aanvallend allemaal wel speelsters die een potje kunnen breken, maar kenners zullen roepen dat ze wel héél offense-minded zijn. Aan Slim de taak om dus een juiste verdedigende mentaliteit neer te zetten en het komende jaar zou zo maar eens een startpunt kunnen worden voor een nieuwe glorieperiode, want eind vorige eeuw was Hoofddorp één van de toonaangevende teams in Nederland met titels en bekerwinsten als bewijs.

Eindelijk zien we Groene Uilen in de eredivisie! De ploeg speelt al jaren bovenin de promotiedivisie mee, met eerst Annemieke van der Goot als aanjaagster, en later ook Linda Mak en Valerie Simonetti. De Groningse studentenploeg telt veel speelsters, die er vorig jaar ook al waren. Of een jaar eerder, zoals Sanne Hamersma, die afgelopen seizoen voor Moestasj speelde en Femke Vaandrager, die een jaartje in de VS doorbracht. Hanne Nijtmans (1995) maakte de stap van Black Eagles naar de Uilen in verband met haar studie. Vorig seizoen waren Nicolien Brandenbarg en Naomi Talens speelsters die het gezicht van de selectie bepaalden. De laatste keert niet terug. Het is mooi dat er weer eredivisiebasketball is in Groningen!

CTO Amsterdam won vorig jaar eindelijk een hoofdprijs door met knap en sterk spel in de Final Four eerst Binnenland de deur te wijzen en daarna ook ProBuild Lions te verslaan. Een teken van vakwerk van Remy de Wit en zijn ploeg, die wel een behoorlijke verandering doormaakte in de zomer. Zes speelsters bleven en er kwam behoorlijk wat nieuws binnen. Zo kwamen uit Katwijk Asa Kantebeen en Deborah Vos, uit Landsmeer Mirte Scheper en Femke Slim, uit Den Helder Janiek van Veen en uit Tubbergen Mardi Westenberg. De veranderingen zullen CTO een nieuw gezicht geven en Laura Cornelius zal als point guard nog meer outstanding performances gaan neerleggen. Hoewel Cornelius nog het hele komende seizoen U18 is, zou er na nog een topseizoen best eens een club uit een mooie competitie (Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland) op zoek kunnen gaan naar het telefoonnummer van de jeugdinternational.

Last but not least is er in Utrecht nog Cangeroes waar Ramon Kuipers de nieuwe technische man is. Cangeroes is jarenlang één van de topploegen in de promotiedivisie geweest, maar verloor de afgelopen twee seizoenen wat terrein op de absolute topploegen. Dit mede doordat vaste waarden uit de meervoudig kampioensformatie een stapje lager gingen spelen of soms helemaal stopten. Daardoor zullen er dit jaar veel talenten uit de U20 ploeg van Dirk Neuhaus een dubbel programma gaan draaien, waarbij veel ogen gericht zullen zijn op Merel Kannegieter, die vorig jaar ineens doordrong tot de nationale jeugdploeg.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.