CP3 by Basketball Totaal

Preview DWBL Klasse B

Normaal gesproken zijn er geen problemen voor Binnenland en Grasshoppers, hoewel de Leidse coach van de Katwijkse ploeg, Ivo Boom, stelt dat zijn ploeg moet uitkijken voor Apollo, de kampioen van de promotiedivisie vorig seizoen. Misschien kunnen DAS, Green Eagles en Baros af en toe voor een stuntje zorgen.

 

DOOR BAS HENDRIKS

 

Binnenland speelde met nieuwe coach Joost van Rangelrooij een prima eerste helft van het seizoen, kwakkelde in januari nadat het tijdens de Final Four opmerkelijk struikelde over CTO en verloor uiteindelijk in de playoffs van ProBuild. In het offseason verloor men shooting guard Rachel Roubehie Fissa die naar Frankrijk vertrekt, maar Zera Butter bleef, tot grote opluchting van alles wat de Rotterdammers een warm hart toedraagt. Leonie Kooij keert terug van de vervelende blessure die ze opliep in de playoffs en zij krijgt steun van Tahnee Vogelsang, die ook terug is uit de lappenmand. Nieuw in de ploeg en onder het bord vooral is international Rianne de Roos, die na een uitstap naar Belfius Namen terugkeert in Nederland. Terug op het oude nest is ook Natalie van den Adel na een jaartje De Wit Grasshoppers en zo aan hoofdstuk 3 van haar carrière bij de Barendrechtse trots gaat beginnen. Binnenland zal ongetwijfeld weer één van de topploegen in de competitie zijn en gaat eens te meer voor het allerhoogste.

DAS was enkele jaren terug onder de naam Woonbron/DAS héél dicht bij de titel in de finale van Game 7 tegen het toenmalige Yellow Bike/Den Helder. Van de ploeg van toen met toppers als Theresa LeCuyer en Joanna Semerda is weinig meer over. Toch staat er een leuk team waar vorig seizoen Kelly Brugman in terugkeerde. Ook Daniëlle de Vreede verdedigt weer de kleuren van de vereniging waar ze in het verleden zich naar nationale selecties wist te spelen. Op de point een wisseling van de wacht in Delft, want Corine Manuputty komt over van De Wit Grasshoppers waar Inez van Hulsen in het komend seizoen de sneakers zal aansnoeren.

Baros uit Rotterdam was vorig jaar een ploeg, die het de topploegen toch wel eens lastig wist te maken. Zo liep Eurosped Twente in Rotterdam tegen een zeperd aan en dat was niet heel gek. Er stond namelijk een heel aardige ploeg met de ervaren Selma Roosenboom, de lange Michelle Visser ‘t Hooft en speelsters met ervaring op het hoogste niveau als Kiki Geelen, Marilou Corion en Charmayne Paas. Goran Kilibarda is daarbij ook nog eens een coach met jarenlange ervaring op verschillende niveaus. Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk hoe de formatie er precies gaat uitzien, maar dat er goeie ploegen zware avondjes gaan krijgen in Rotterdam mag duidelijk zijn.

BC Apollo was vorig jaar de kampioen in de promotiedivisie en dus is het mooi dat men omhoog komt, ook al heeft dat wellicht ook te maken met de samenvoeging van beide competities. De nieuwe selectie zal ongetwijfeld weer een strak georganiseerde ploeg worden, waarbij Eliza Kucharska en Jose Verhulsdonk eens te meer de Big Gals in the middle zijn. Topscorer Jinga Gosschalk nam afscheid, maar de dynamische Kate Maher bleef, terwijl er uit Bulgarije versterking gehaald werd in de persoon van Polina Vasileva-Peltekova, een 21- jarige schutter, die in haar jeugd regelmatig in de nationale jeugdteams te bewonderen was. Ze speelde de afgelopen twee jaar in de Italiaanse tweede divisie, dus over kwaliteiten hoeft niet getwijfeld te worden. Met ook speelsters als Linda Polak, Charley Kranstauber en Bloeme van de Zwan lijkt het eerder een kwestie van: zijn er genoeg ballen voor alle speelsters.

Green Eagles uit Maassluis is misschien wel de meest onbekende ploeg uit de hele eredivisie van 2013-2014 en dat maakt de formatie alleen maar interessanter. Willeke Bruins schoot al redelijk wat driepunters raak voor Lokomotief U20 en Suzanne van Driel was, als we het ons goed herinneren, een aantal jaar terug het geheime wapen van Amazone. Na een half seizoen nam ze afscheid in Utrecht, maar we durven toch zeker wel het vermoeden uit te spreken dat Van Leuven bij de langste twee speelsters van de competitie hoort. Verder mogen fans uitkijken naar het creatieve spel van Roos Jordans, die makkelijk scoort of de defensive stopper Renate Warffemius die, als we coach Jeroen Derksen een tip mogen geven, de sterkste speelsters bij de tegenstander zal afstoppen. Fleur en Jolien van Balen zijn slimme en talentvolle rookies, die hun klasse al jaren bewezen hebben op rayonniveau.

De Wit Grasshoppers 1 ziet Ivo Boom terugkomen voor het tweede jaar en het team heeft wel enige veranderingen ondergaan. Bankspeelsters Asa Kantebeen en Deborah Vos nemen de wijk naar CTO en Natalie van den Adel keert terug naar Binnenland. Rianne Philippo schiet voortaan haar drietjes voor Hoofddorp, Corine Manuputty doet hetzelfde in Delft bij DAS en Julia Dijkman heeft in verband met blessureproblemen haar carrière moeten beëindigen. Voorwaar een lijstje waar je treurig van zou kunnen worden. Is er dan niets positiefs te melden in Katwijk? Jawel hoor: Inez van Hulsen komt over van DAS, en Renee Hoveling en Rowie Jongeling van CTO. Fleur Kuijt groeide snel naar een grote rol in haar debuutjaar in het eerste team en heeft de kwaliteiten om tot een dragende speelster uit te groeien. Misschien dat de ploeg wel meer in balans is komend jaar dan in het afgelopen seizoen toen het credo toch vaak bleek: Laten we Natalie de bal geven, dan doet die er wel iets goeds mee.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.