CP3 by Basketball Totaal

Preview DWBL Klasse A

Het Amsterdamse US heeft uitgesproken te willen overwinteren in de eredivisie en zal daar een verbeten strijd voor moeten voeren. ProBuild Lions en Lekdetec.nl zijn vrijwel zeker de nummers één en twee, in welke volgorde ook. US zal vooral moeten afrekenen met Amazone. Grasshoppers 2 en Almonte zijn de dark horses in deze poule.

DOOR BAS HENDRIKS

Grasshoppers 2 krijgt na een moeilijk seizoen een nieuwe technische staf. Bastiaan Beumer is aangetrokken en hij kent vele speelsters uit Katwijk al uit zijn werk voor de studentenploegen uit Leiden. In de formatie zullen behoorlijk wat speelsters uitkomen die al flinke ervaring hebben in het landelijke circuit. Voor de Katwijkse ‘reserves ‘ spelen relatief jonge talenten als Maaike van den Oever en de zusjes Berends. In deze ploeg ook Anita de Jager die vorig jaar haar debuut maakte in het eerste team en dus haar eerste minuten op het allerhoogste niveau al gemaakt heeft. Kijk ook naar Suzanne de Jager, het jongere zusjes van Anita de Jager. De jongste van de twee zusjes is een speelster die opvalt buiten de boxscore om, en naast al die kleine nuttige zaken op het veld ook zomaar eens in een mooie wedstrijd naar dubbele cijfers kan doorstoten. Grasshoppers 2 gaat een buitengewoon leuke ploeg worden!

Als je kampioen wordt in de rayon hoofdklasse en dat met aardige cijfers doet (zegge en schrijve één nederlaag in het hele seizoen), mag je best ambitie hebben en naar boven kijken. Dat deden ze dan ook in Eindhoven waar Almonte onder aanvoering van Marie-José Allers de titel binnenhaalde. De verrassing zal groot geweest zijn toen bleek dat ze vanuit het rayon zo doorstootten naar de eredivisie. Het siert de Eindhovense vereniging dat ze de sportieve uitdaging aangaan. Er werd een aantal goede versterkingen binnengehaald. Ester van Egmond kwam over van JRC Boxtel en Nathalie van der Doelen kwam na een prima seizoen bij Den Dungk uit Den Dungen over naar Eindhoven. Uit België werden Abegail Gielen en Anke van Hertum aangetrokken. Zij speelden voorheen bij Lommel, en vormen een waardevolle versterking. Ook nieuw in de selectie is de jonge talentvolle Rowan Bouwmans. Zij viel al op in de U20 wedstrijden vorig jaar en lijkt een interessante rookie.

US uit Amsterdam haalde vorig jaar met slim en verzorgd basketball de finale van de promotiedivisie. Slechts een knappe buzzerbeater van een uitstekende Jinga Gosschalk hield de symphatieke Amsterdammers van de titel af. Symphatiek omdat de ploeg door eigen initiatief het benodigde budget altijd weer bij elkaar weet te harken. Dit jaar is dat niet anders. Men liet al weten ook met enige ambitie het seizoen in te gaan, want het doel is overwinteren. Ook na de kerst wil de formatie van nieuwe coach Zanoli in de eredivisie spelen en al je ziet wie er nieuw bij de formatie zijn, kan je niet anders constateren dan dat de ploeg in ieder geval niet zwakker geworden is. Voor onder de borden kwam Romy Stijsiger (Apollo) en zij nam haar small forward maatje Dewi Keppy mee. In het backcourt kwam versterking via Eline Vink en Ilana Vergunst. Voorwaar geen verkeerde aanwinsten en speelsters als Cheryl Simson , Karen Heinen en Marie Hoogstraaten lieten vorig seizoen al zien dat ze eigenlijk nog wel in de eredivisie mee konden. We gaan het zien!

In Bemmel verloor men bij Lekdetec.nl na de playoffs ook nog forward Lisanne de Jonge die na een prima seizoen de oversteek maakt naar de States. In haar plaats zal Loyce Bettonvil haar opwachting maken in Bemmel waardoor het trio zusjes compleet wordt, want Lyn en Jill speelden al voor coach Bart Sengers, die aan zijn eerste volledige seizoen in Bemmel begint. Hij doet dat zonder Irma Schouten, die een stapje terug deed naar het tweede, en voorlopig ook zonder Sharon Lammerink die in de lappenmand zit met knieproblemen. Ook Loes Vermeulen keert niet terug in Bemmel. Dat betekent dat de rollen van youngsters Laura Westerik, Anne van Vlijmen en Fenne van der Wielen zullen moeten groeien. We zijn erg benieuwd of Karin Kuijt haar topvorm van de tweede helft vorig jaar kan handhaven of zelfs uitbouwen. Schrijf maar 15 punten en 10 assists per wedstrijd op!

Probuild Lions kreeg een make-over van de technische staf te verduren. Kampioenencoach Laki Lakner maakte de switch naar de mannen en wordt opgevolgd door zijn secondant van afgelopen jaar Ilja Bozovic. Topscorer Kati Harty vertrok naar Zweden, maar Playoff MVP Anete Horelika bleef, en zal hopen dat ze haar benen van het postseason weer terugvindt, want ze was niet te houden. Het resulteerde in zelfs een selectie voor het EK. Nieuw in Landsmeer is schutter Randell van der Lee die over komt vanuit Den Helder waar ze voor Dozy mooie dingen deed. Krista Bridina is ook nieuw. De guard komt over van TTT Riga waar ze in het afgelopen seizoen mooie stats liet zien. Ze is nog één jaar U20 dus misschien dat ze wel dubbel gaat spelen en de U20 ploeg van Apollo over de drempel helpt richting finale van het landskampioenschap.

Amazone is de zesde formatie in deze groep en was vorig jaar een hele aardige ploeg in de promotiedivisie. Het Utrechtse team van Ferry Zoutenbier en Jan Poels heeft in Sharon Bos een zeer ervaren speelster, en zij zal ook dit seizoen één van de blikvangers worden. Renee Hoveling vertrok uit Utrecht en ging naar Grasshoppers, waardoor er plek is voor Roos Hof, die terug is uit Amerika waar ze op college speelde. Een aangename verrassing was het spel van Melissa ’t Jong, die de overstap maakte vanuit Almere. Zij is een slimme center met groot atletisch vermogen. De jonge rebounder bestrijkt het hele driepuntsgebied en zou zo maar voor veel grotere (oudere) centers te snel op haar voeten kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.