CP3 by Basketball Totaal

Prachtige start van nationale mannenploeg

De nationale mannenploeg is de EK-kwalificatie uitstekend begonnen. In een prima wedstrijd werd in Samokov met 53-62 gewonnen van Bulgarije. Alleen in het begin van de wedstrijd kwam Oranje even op achterstand. Laat in het vierde kwart kwam Bulgarije terug tot op twee punten (50-52), maar met twee driepunters gooide de weer herstelde Arvin Slagter de wedstrijd op slot.

Het was lang onzeker of Arvin Slagter kon spelen in de eerste kwalificatiewedstrijd van Nederland. In het begin van de oefencampagne, tijdens het vierlandentoernooi in Italië, blesseerde hij een tussenribspier. Een vervelende kwetsuur, waar je ‘niet doorheen kunt spelen’, zoals dat met sommige andere blessures wel het geval is. Na het laatste oefenduel tegen België in Den Bosch waren er nog altijd twijfels over de speler, die uitermate belangrijk is voor de ploeg. ‘Hopen op Arvin’, was dan ook de reactie van bondscoach Toon van Helfteren.

Aan beide kanten van het speelveld is de van Groningen naar Den Bosch overgestapte guard belangrijk. Maar vooral zijn score-inbreng werd een aantal wedstrijden gemist. In Samokov bleek weer eens hoe belangrijk hij kan zijn. Twee cruciale driepunters verzekerden Nederland van de zege, die ondanks een grote voorsprong nog in gevaar kwam. Met achttien punten was hij topscorer van Oranje.

Normaal gesproken is kwalificatie voor het EK van 2015 te veel gevraagd van het sterk uitgedunde Oranje, waarvoor een groot aantal topspelers bedankte, al dan niet in verband met blessures. Montenegro en Israël lijken een maatje te groot. Die beide landen speelden overigens ook zondag tegen elkaar. Op Cyprus (in verband met de veiligheid, die in Israël niet kon worden gewaarborgd) won Montenegro na verlenging met 97-100. Om de als ‘klein’ ingeschatte kans op kwalificatie te verzilveren zijn twee overwinning op Bulgarije in elk geval noodzakelijk.

De eerste is dus nu een feit. Ongetwijfeld zullen spelers en staf daarbij terugdenken aan vorig jaar, toen Estland zich kwalificeerde voor het EK via een finale tegen Bulgarije… En misschien wel had Nederland in die finale moeten staan. Dat feestje ging niet door als gevolg van de administratieve blunder, waardoor een twee ‘te laat’ genaturaliseerde spelers in twee duels speelden.

Maar achterom kijken kan hooguit een les zijn. Veel zin heeft het niet. Vooruitblikken is veel belangrijker. De afgelopen oefencampagne en deze openingswedstrijd van de groep bewijzen het potentieel van het mannenteam, dat twee jaar lang financieel op de been is gehouden door de clubs van de FEB. Nu is straks het woord weer aan de NBB om op een of andere manier geld vrij te maken voor qua publiciteit en uitstraling het belangrijkste nationale team. Op internet circuleert nog altijd een filmpje, waarin NBB-voorzitter Francisca Ravestein die toezegging doet. En wat in het digitale vat zit, verdwijnt nooit…

Nederland begon heel goed aan de wedstrijd. Na even wat wisselingen in de score werd het 12-13 voor Oranje en vanaf dat moment was de ploeg de baas in het veld. In het eerste kwart was er een opvallende rol voor Nick Oudendag, die keer op keer vrij kwam onder het bord en gemakkelijk scoorde. Hij zou de eerste tien minuten afsluiten op negen punten en Nederland had – mede dankzij een afsluitende driepunter van Roeland Schaftenaar – een voorsprong van vijf punten: 15-20.

Verdedigend zat het bij Nederland weer goed. Maar daarmee vertel je natuurlijk niets nieuws bij een door Toon van Helfteren geleide ploeg. In de bucket was er weinig te halen voor Bulgarije, dat dan ook zijn toevlucht nam tot de driepunter. Daarvan vlogen er in de eerste helft wel een paar in, maar het percentage was onder de maat. Zeker onder de maat om het sterk reboundende Nederland tegen te houden. Naast de negen punten van Oudendag maakte Slagter er in de eerste helft tien en werd de voorsprong van vijf punten verdubbeld tot tien bij de rust: 27-37.

Het scoren ging na de rust wat moeizamer. Vooral de lange mannen Oudendag en Schaftenaar misten een paar ballen, die gemaakt hadden moeten worden. Maar Bulgarije kon niet echt profiteren. In tegendeel zelfs, want in het laatste stukje van het derde kwart werd het verschil opgevoerd tot vijftien punten, onder andere door scores van Slagter en Koenis: 33-48.

Je zou zeggen: dat mag je niet meer laten lopen. Maar basketball is soms een vreemd spelletje. In het vierde kwart lukte aanvallend aanvankelijk niets meer bij Oranje en met een 10-0 run maakte Bulgarije er weer een echte wedstrijd van: 43-48. Toe pas scoorde Nederland de eerste punten van het vierde kwart. Schaftenaar promoveerde met een tip-in zijn eigen misser tot 43-50.

Maar Nederland was er nog lang niet. Bulgarije rook bloed en op 3:19 van het einde was daar de aansluiting bij 50-52. Het zal toch niet, dat… Nee, vond Arvin Slagter, die twee knappe driepunters binnenschoot vanuit de hoek van het veld. Nederland kon bij 50-58 even ademhalen. Maar ook acht punten bieden geen zekerheid als er nog 2:30 gespeeld moet worden.

Maar Oranje hield stand. Verdedigend werd er weer even een tandje bijgezet. Oudendag en De Jong scoorden en met 53-62 zette Nederland een resultaat neer, dat internationaal telt.

Scores Nederland: Arvin Slagter 18 (3 ast), Nick Oudendag 13 (9 reb), Worthy de Jong 8 (3 ast en 8 reb), Roeland Schaftenaar 7 (6 reb), Rolf de Pagter 6 (6 reb), Mohamed Kherrazi 6, Thomas Koenis 4, Dexter Hope 5 reb.
Topscorers Bulgarije: Bozhidar Avramov 17, Aleksandar Vezenkov 9 en Chavdar Kostov 8.

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.