CP3 by Basketball Totaal

Prachtige prestatie MU20

Huiden mogen natuurlijk nooit worden verkocht, voordat de beren zijn geschoten. Maar het is niet overdreven te stellen dat de nationale mannenploeg MU20, na de bloedstollende overwinning op Finland (68-66) met één been en een teen of drie in de halve finale van het Europees kampioenschap in de B-divisie staat. Een overwinning vrijdagmiddag op het zwakke Oostenrijk volstaat in elk geval.

De kans bestaat echter ook dat Oekraïne eerder op de dag van Wit Rusland verliest. Nederland zou dan bij verlies tegen Oostenrijk gelijk eindigen met Oekraïne, maar daarvan werd op de openingsdag in Sarajevo gewonnen en dus zou Oranje toch tweede worden op basis van het onderling resultaat.

Maar zo ver wil de ploeg van Hein-Gerd Triemstra en Wierd Goedee het natuurlijk niet laten komen. Er werd tot nu toe alleen van het sterke Wit Rusland verloren en kijkend naar alle resultaten zou Oostenrijk geen probleem mogen zijn. Als het dan allemaal loopt, zoals verwacht, staat Oranje in de halve finale tegen het gastland Bosnië en Herzegovina. Dat is natuurlijk een meer dan serieuze klus, maar… er is een ontsnappingsroute.

Eventueel verlies in die halve finale brengt Nederland in de troostfinale tegen de verliezer van vermoedelijk Wit-Rusland tegen België of Portugal. Anders dan bij het WK voetbal heeft die troostfinale wel degelijk waarde, want de winnaar promoveert als derde naar de A-divisie in 2015. Het zou voor het Nederlandse mannenbasketball een prachtig resultaat zijn.

Op basis van eerdere uitslagen kon worden verwacht dat Nederland tegen Finland een wedstrijd zou worden, waarin details gingen bepalen wie er zou winnen. Die verwachting kwam volledig uit. De Finnen vertrokken het beste en pakten het eerste kwart met 18-22. Nederland sloop dichterbij en via een ruststand van 34-37 was er na drie kwarten letterlijk geen speld tussen te krijgen: 51-51.

Finland mikte vooral van afstand beter. Acht driepunters troffen doel, ook al waren daar – in de hele wedstrijd – dertig pogingen voor nodig. Maar die acht tikten natuurlijk wél aan, vooral omdat Oranje er maar ééntje van de elf wist te verzilveren. In de rebound was de Oranjeploeg echter heer en meester. Aan het eind stonden er 48 terugkaatsers (10 voor Kok en Schilder) tegenover 33 van de Finnen.

Een echt verschil wilde er maar niet op het scorebord komen. Precies halverwege het vierde kwart was het 61-61. Toen echter plaatste Nederland een runnetje van vijf punten via Floris Versteeg, wedstrijdtopscorer Jito Kok en een vrije worp van Maarten Bouwknecht. Maar een basketballwedstrijd duurt nu eenmaal veertig minuten en dus had Oranje nog niets.

De Finnen zetten nog een keer aan en vonden 19 seconden voor het einde de aansluiting bij 67-66. Toen Bouwknecht vervolgens alleen zijn tweede vrije worp maakte (68-66) vloog Finland in een time-out. Een driepunter was daarna niet haalbaar, zodat de Noord-Europese ploeg voor een overtime ging. Dat schot ging echter mis, waarna de rebound in Nederlandse handen kwam.

Topscorers Nederland: Jito Kok 16 (10 reb), Mike Schilder 13 (10 reb), Shane Hammink 11 (6 reb) en Floris Versteeg 8 (5 reb).

Bron: NBB

een reactie

  1. Jules Spijkers

    Jammer, jammer. Wit-Rusland, oppermachtig tot nu toe, doet handjeklap met de buurtjes uit Oekranië. Dus mogen onze jongens verder om plaats vijf tot en met acht. Doodzonde.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.