CP3 by Basketball Totaal

Podcast van de maand: Mark Eaton over de Jazz en over Sven Nater

De legendarische NBA-fotograaf Andrew D. (Andy) Bernstein is sinds kort niet alleen Hall-of-Famer; hij interviewt ook sportlegendes. Zijn gesprek met Jazz center Mark Eaton brengt ons op de Nederlander Sven Nater. En … op Rik Smits.

Bernstein is niet alleen één van de beste sportfotografen ter wereld. Hij blijkt ook nog eens een begenadigd podcaster. In zijn Legends of Sports komen heel wat basketballers (en andere sporthelden) voorbij. Mark Eaton is een verrassende gast in de show. Hij heeft een bijzonder levensverhaal. Ondanks dat hij 7-foot-4 is (2.24 meter, net zo lang als Rik Smits), kwam Eatons sportcarrière zeer moeizaam op gang. Zoals bij zoveel lange mannen, hield zijn coördinatie aanvankelijk zijn groeispurt niet bij. Mark probeerde diverse sporten, maar was als tiener nergens echt goed in. Aan sporten beleefde hij maar weinig plezier. Hij liet het basketball voor wat het was, en werd automonteur.

Toch was er een basketballcoach die het in hem zag zitten, en die hem leerde hoe hij in de post effectief kon zijn. Aanvallend, en zeker ook verdedigend. Eaton was niet alleen 2.24 lang, maar ook breedgeschouderd (kijk maar eens op de foto hierboven: naast hem lijkt Karl Malone een tenger menneke), en hij schuwde het bewaken van de paint niet. Het blocken van schoten werd zijn specialiteit. Hij knapte heel wat vuil werk op, ook als zijn teammates door hun man gepasseerd werden. Juist dan had Eaton wat extra ruimte, en zo kon hij honderden schoten blocken en duizenden schoten intimideren.
Het waren niet alleen coaches, die Eaton er van overtuigden dat hij de NBA kon halen (hij werd uiteindelijk gedraft in de vierde ronde … ja, ooit had de draft heel wat meer dan 2 rondes). Eaton, die naar het befaamde UCLA ging, kreeg in Californië advies van twee beulen van centers: Wilt Chamberlain, toen bij de Lakers, en … een collega-UCLA’er van Eaton, de in Den Helder geboren Sven Nater. Het was zeker ook de Nederlander Nater, die Mark Eaton diverse kneepjes van het vak als center leerde. Nater is niet voor niks de enige (!) speler ooit, die zowel de ABA als de NBA aanvoerde in rebounding. Tevens was Nater ABA Rookie of the Year (1974) en tweevoudig ABA All Star. Toen Eaton bij UCLA speelde, maakte Nater furore in de NBA.

In het midden van de jaren ’80 zette Eaton maar liefst vier seizoenen neer, waarin hij gemiddeld meer dan 4 blocks per wedstrijd aantekende. Hij heeft nog altijd het record met het hoogste gemiddelde in een NBA of ABA seizoen: meer dan 5.5 blocks gemiddeld, tijdens het seizoen 1984-85. (Jammer dat hij in 2018-19 niet meer verkiesbaar is in mijn fantasy league.)

Eaton heeft niet alleen zijn lengte gemeen met Rik Smits. Ze delen ook een andere skill: ze kunnen beiden uitstekend voertuigen repareren. Bij Eaton zijn het vooral auto’s. Ook onze landgenoot Rik Smits kan daar mee over weg, maar de echte specialiteit van de man uit Eindhoven zijn brommers en motoren. In Andere Tijden Sport zagen we al eens zijn fraaie collectie old-timers, vaak zelf opgekocht en opgeknapt. Niet voor niets was Smits fanatiek (en succesvol) op de zogenaamde dirt-bike, wat wij motocross zouden noemen. Een man van 224 centimeter op een crossmotor? Yes sir!

De heerlijke podcast van Andrew D. Bernstein met Mark Eaton is onder andere hier te beluisteren:
https://www.podcastone.com/episode/Mark-Eaton-Jazz-Hands

Mark Eaton schrijft tegenwoordig boeken en is een getalenteerde ‘motivational speaker’ (van automonteur tot NBA-ster); zijn website is https://7ft4.com/

Enkele highlights van Mark Eaton op YouTube:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.