CP3 by Basketball Totaal

Plaatjes

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

En toen was, en lag, het stil. Zoals veel zaken die ons leventje een beetje kleur geven, gingen ook de sportcompetities op slot.

Terecht, daar niet van. Hier moeten we even met z’n allen doorheen. Ik hoop u en iedereen die u liefhebt straks aan de andere kant van de tunnel weer in blakende gezondheid en goede luim aan te treffen.

Intussen moeten we onszelf en elkaar maar op allerlei manieren proberen te vermaken. Helaas speel ik geen instrument waarmee ik vanaf mijn balkon mijn buren kan vermaken, dus dan maar wat gekrabbel. Aan maximale lengtes liet ik mij al weinig gelegen liggen, maar wat u de komende weken allemaal (volkomen gratis, dat dan weer wel) op uw digitale bord krijgt, kent zijns gelijke niet.

Ik heb nog wel een tip voor de betere basketbaljunkies, die cold turkey aan het afkicken zijn. De uitkomst van de basketbalseizoenen uit het verleden is genoegzaam bekend. Maar individuele wedstrijden van decennia terug, dat weet niemand meer, zeker als we het over de NBA hebben (die toen ook nog leuk was).

Voor de komende tijd beloof ik u een paar wedstrijdverslagen van duels uit het verleden, maar intussen: ga naar YouTube, tik een willekeurig duel (uit bijvoorbeeld die prachtige 80’s) in dat u zou willen zien, pak de pinda’s en het bier, en besteed twee uur tussen hoop en vrees, zolang u maar niet googelt.

Voor vandaag: ik had nog een kolommetje klaar staan. Een niemendalletje wellicht. Over de mensen in de DBL die mij dit seizoen opvielen enzo.

Tussen u en mij: ik denk dat het klaar is wat dit seizoen betreft. In België hebben ze niet gewacht en Oostende al tot kampioen uitgeroepen. Een iets eenvoudiger keus dan bij ons, waar het alleen al qua gespeelde wedstrijden rommelig was. In de DBL zal het vooral gaan over wie volgend jaar Europees mag spelen, als dat een issue wordt (ik probeer niet voorbij te gaan aan de financiële consequenties van alles, die zijn aanzienlijk, maar tienduizend woorden zijn me vandaag ook weer net te veel). In de voetbalcompetitie, waar deze column ook zijdelings over gaat, zal er ook een keer een streep getrokken moeten worden. De ironie van een kwakkelend Ajax dat alsnog tot kampioen wordt uitgeroepen, ontgaat mij niet. Hoewel het puur op grootste kans op overleving in de Champions League wel goed zou zijn, wil je ook niet dat zoiets achter de groene tafel wordt beslist. Maar nood breekt wet. Bij ‘ons’? Dat is een nieuwe column waard.

Nu echter een ‘oude’ column. Wel over het seizoen dat… net achter ons ligt? Toen ze er allemaal nog waren.

Mijn dochter en ik hebben braaf de voetbalplaatjes van de Appie gespaard. Leuk om samen te doen, bovendien is ze fan.

Zoals ik mij vroeger druk kon maken om alles wat basketbal was, zo wil zij nu alles weten van voetbal, aangezien ze die sport, sinds enkele maanden, zelf beoefent. En nee, dat vind ik niet erg, op het “buitensport in Nederland”-element na.

Ik hoop nog mee te maken dat je bij een supermarkt plaatjes van basketballers (m/v) krijgt. Maar ik ben bang dat, als dat er überhaupt van komt, ik dingen zeg als ‘ik heb nog haar of zijn oma gekend.’

Toen ons boek vol was, wilden we nog even verder met de plaatjes. We hadden er natuurlijk toch een heleboel dubbel. Mijn mini-me, die vol creatieve ideeën zit, stelde voor om een elftal samen te stellen dat in de eredivisie hoge ogen zou gooien. Van elk team een. Echte kenners zouden waarschijnlijk tot een ander team gekomen zijn (ik wist bijvoorbeeld niet van iedereen of hij rechts- dan wel linksbenig is, vooral bij verdedigers), maar slecht was het niet. O ja en Dessers hadden we niet dubbel, dus die konden we niet selecteren.

Voor de nieuwsgierigen: Vermeer, Itakura, Holmén, Van Dijk, Janssen, Smeets, Ziyech, Koopmeiners, Linssen, Odgaard, Malen. We hebben er ook een gedaan met max twee per team: Pasveer, Dankerlui, Blind, De Ligt, Dumfries, Fer, Vuckic, De Jong, Stengs, Tadic, Boadu.

Anyway, wellicht begrijpt u dat ik in mijn hoofd ook een dergelijke selectie aan het maken was van onze prachtige basketbaleredivisie. Als ik van elk team een speler kon krijgen, los van contractuele toestanden en budgetten, wie zou ik willen om een gooi te doen naar de DBL-titel? Zeg maar, ik win de lotto en word El Presidente van het team uit mijn geboortestad Den Haag, hoe ziet deze expansion draft eruit?

Ik haat het als ik mijzelf dit soort vragen stel, want dat betekent een hoop zoektochten over het interweb en veel zelfcorrectie. Toch een poging. En ik houd me aan de buitenlandersregel. The committee selects:

Carrington Love – Donar (beste point guard in NL)

Worthy de Jong – ZZ Leiden (beste alleskunner, en nu kan ik Omot niet meer selecteren, dammit)

Martez Walker – Zwolle (kan hem er eenvoudigweg niet buiten laten, zolang er een driepuntslijn is)

Samuel Idowu – Aris (buffel van een PF, en daarbij was de volledige naam van Craig O. te lang. Siekem hoop ik wel hem binnenkort in een Leids uniform te zien, ook al betekent dat dat ik die naam honderden keren moet schrijven en tweeten)

Thomas van der Mars – Den Bosch (actief onder de borden, lelijk maar effectief hoekje. Elijah Wilson maakte het mij nog lastig)

Boyd van de Vuurst – Den Helder (prima NL backup PG, die je ruim kunt laten spelen)

Trey Burch-Manning – BAL (in de jaren tachtig had je 1000 dollar Amerikanen en daar zou deze vrij complete speler nu voor tekenen)

Berend Weijs – Apollo (shotblocker die als hij fulltime voor basketbal ging op veel lijstjes zou staan)

Jeroen van der List – Feyenoord (werkelijk alles wat je van een moderne ‘big’ zou willen. Ook nog een heel leuke gozer. Niet te houden als hij wordt ‘getriggerd’)

En ja, er zijn geloof ik miljoenen varianten mogelijk. Laat maar weten hoe uw team eruit zou zien.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.