CP3 by Basketball Totaal

Pete Maravich: Showtime voordat de Lakers wisten wat showtime was

pete mHet is 26 jaar geleden dat één van de grootste basketballers allertijden kwam te overlijden.  Pistol Pete Maravich overleed op 5 januari 1988 tijdens een pick-up game op 40 jarige leeftijd. Zijn maten vertelden dat zijn laatste woorden , een kleine minuut voordat hij in elkaar zakte waren: I feel great

Het draagt bij aan de legende die Maravich is, hoewel hij in Europa minder bekend is dan zijn erelijst rede voor zou geven. Hij speelde college voor Louisiana State University, waarna hij de NBA inging. Hij kwam van college af met een gemiddelde van (nee, geen typfout) 44.2 punten gemiddeld! En neem daarbij in acht dat dat was vóór de invoering van de driepunter.
Statgoeroe’s hebben zijn collegecarriere wel eens onder de loep genomen, en kwamen met de bewering dat als de NCAA in de tijd van Maravich een driepuntslijn gehad had, zijn gemiddelde op bijna 58 punten per wedstrijd zou zijn uitgekomen.

Dat was niet eens zijn eerste echte topprestatie. Maravich speelde al high school basketball, een jaar voordat hij uberhaupt naar highschool mocht! Zijn vader “Press’’ Maravich begon vanaf dat little Pete zeven was met het leren van fundamentals, en Pete, die behoorlijk tegen zijn vader opkeek, ging als een maniak aan het trainen.

Bij zijn debuut voor LSU scoorde Maravich 50 punten, 14 rebounds en 11 assists tegen Southern Lousiana College. Well hello there! In alle drie zijn NCAA seizoenen was hij de topscorer van het land, met 43,8 44,2 en 44,5 punten gemiddeld. Het mag geen verrassing heten dat Pistol Pete met open armen ontvangen ging worden in de NBA.

Atlanta trok de flashy pointguard aan, hoewel ze daar al een sterke scorer hadden vanaf de guard in Lou Hudson. Een meer beroemde teamgenoot van Pete dat jaar was de beroemde center Walt Bellamy. Maravich was een vlag op de modderschuit, zeker ook omdat de meeste vedetten het niet trokken dat de rookie met zo’n enorm contract binnenkwam. Toch speelde Pistol 81 wedstrijden waarin hij tekende voor 23.2 punten per wedstrijd. Het bracht hem wel in het All Rookie Team, maar de Hawks verloren 12 wedstrijden meer dan een jaar eerder. In de Playoffs vlogen ze er door toedoen van de Knicks uit.

Een jaar later verloren ze in de eerste ronde van de Celtics, maar Maravich, die in het reguliere seizoen met 19.3 punten genoeg moest nemen, deed tegen de Celtics flink zijn best en tekende voor 27.7 gemiddeld in de serie. Het was een ‘promising glance into the future’ want in het derde jaar van Maravich groeide hij naar 26.1 punten en 6.9 assists per wedstrijd. Zijn backcourt maatje Hudson vormde een sterke tandem met Pete, en ze werden pas het tweede setje teamgenoten in de geschiedenis wat over de 2000 gescoorde punten in een seizoen ging. Maravich speelde wel in zijn eerste Allstargame. Een jaar later kwam hij daar opnieuw uit. Hij groeide door naar 27.7 punten per wedstrijd, en was daarmee achter Bob McAdoo de tweede scorer in de competitie. Met het team ging het minder. Atlanta zakte naar een 35-47 record en had al vakantie voordat de Playoffs hun eerste ronde ingingen.

In 1974 kwamen de New Orleans Jazz de NBA in, en Pistol Pete werd aangetrokken als franchise player voor de Jazz. Het eerste jaar in de competitie hadden ze het goed zwaar, en hoewel Maravich toch tekende voor 21.5 gemiddeld per wedstrijd, hadden de Jazz het moeilijk. Aan het eind van het seizoen stonden er 23 overwinningen en 59 nederlagen. Het kon zo niet doorgaan, en dus werd er flink gewinkeld in het offseason. Hoewel Maravich door blessures maar 62 games speelde, groeide de ploeg naar een 38-44 record. Niet genoeg voor de playoffs echter.
Dat kwam in 1976-1977 wel. Maravich maakte het beste jaar van zijn carriere door met 31.1 punten per wedstrijd. Met een 68 punten voorstelling tegen de Knicks haalde hij headlines over het hele land. Slechts twee spelers hadden ooit meer gescoord in een wedstrijd. De inevitable Wilt Chamberlain, en Jazz-coach Elgin Baylor.

Knieproblemen
Hoewel de ‘prime’ zich leek aan te dienen, liep het zo soepel niet voor de Jazz. Maravich kreeg knieproblemen, en maakte slechts 49 appearances in 1978-1979. Het was het laatste seizoen in New Orleans voordat de Jazz naar Utah verhuisden.

Daar ging het hard bergaf. Pete bleef knieproblemen houden, en de nieuwe coach Tom Nissalke huldigde het adagium: niet trainen is niet spelen. Zo zat één van de beste spelers in de geschiedenis 24 opeenvolgende wedstrijden op de bank zonder een seconde te spelen. Zowel de fans als Pete waren niet blij, en het vertrek van Maravich was dan ook niet meer dan logisch.
Bij de Celtics kwam hij Larry Bird tegen en met een 61-21 record nam hij afscheid van de NBA. Als indicatie van zijn klasse, tekende hij voor een driepuntpercentage van .667 in zijn laatste seizoen!! (10 op 15, maar toch)

Na zijn gedwongen pensioen dook hij in verschillende studies. Op 5 januari 1988 was hij met wat vrienden in the gym bezig toen hij zomaar uit het niets in elkaar zakte. Pistol Pete was niet meer. Autopsie wees uit dat Maravich aan afwijking had aan zijn hart.

Een mooie documentaire over Pistol Pete

En highlights uit die wedstrijd tegen de Knicks (sorry Ivo)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.