CP3 by Basketball Totaal

Oud-basketballers redden Oranje

Goed nieuws voor de fans van de Oranje Mannen! Er is geld voor een volwaardig programma op de voorbereiding richting het EK basketball.

Een professioneel aangestuurde organisatie, opgericht door oud-internationals, gaat ervoor zorgen dat de Nederlandse basketballers zich optimaal kunnen voorbereiden op het EK 2015. Via hun netwerk hebben de twaalf initiatiefnemers gezorgd voor sponsors.

Voor het eerst sinds 1989 kwalificeerde de Nederlandse basketbalploeg zich eind augustus voor een EK. Dat gebeurde zonder vergoeding. Zowel de spelers als bondscoach Toon van Helfteren (zijn officiële baan: gymleraar op een middelbare school) plaatsten zich op karakter voor het eindtoernooi.

Nieuwe structuur

Maar toen begon de grote zoektocht naar financiering, want voor het EK is een goede voorbereiding nodig en dus: geld. Door het initiatief van de oud-spelers krijgt de Nederlandse basketbalbond (NBB) nu een nieuwe structuur, zowel financieel als in organisatorisch opzicht.

De meeste initiatiefnemers zijn oud-internationals, onder wie Bert Kragtwijk, Rolf Franke, Bert Panman en Frank Kales. “De structuur is nodig om de basketbalploeg een zo vlekkeloos mogelijke aanloop te bieden naar het EK”, vertelt Kales, voorheen directeur bij Ajax, in De Volkskrant.

Amateurisme

“Dat amateurisme is de andere kant van topsport”, vertelt Kales. “Die hoort er ook bij. Ik stond vroeger als speler de avond voor een wedstrijd ook het krantje te drukken voor de Europa Cup. Ze hebben de onderkant gezien, dus van sterallures zal geen sprake zijn.”

Van Helfteren is gevraagd om het team opnieuw te coachen, maar dit keer met een fulltime-contract. Binnenkort laat hij weten of hij ‘ja’ zegt.

EK 2015

Het EK basketbal 2015 wordt gehouden in vier verschillende landen. In de groepsfase spelen de basketballers in Berlijn (Duitsland), Zagreb (Kroatië), Riga (Letland) en Montpellier (Frankrijk). De knockout-fase zal daarna worden gespeeld in het Franse Lille.

Het toernooi zou eigenlijk door Oekraïne worden georganiseerd, maar vanwege de politieke onrust in het land werd de organisatie teruggegeven. Omdat de voorbereidingstijd kort is, besloot basketbalbond FIBA het EK over een aantal landen te verdelen.

Bron: NOS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.