CP3 by Basketball Totaal

Oranje zet ook Bulgarije aan de kant

Het kan maar niet op voor Oranje. De mannenploeg won ook de return van Bulgarije. Nu werd in de Leidse Vijfmeihal gewonnen met 66-57 na een spannende wedstrijd. En dat is gewoon knap te noemen.

Nu moeten we Bulgarije ook niet gaan bestempelen als een wereldploeg, want het team werd duidelijk overklast door de jonge honden van Toon van Helfteren. Maar je moet toch maar ‘gewoon’ even winnen en dat gebeurde ook door keihard te werken door de brigade.  En dat het jonge honden zijn, bleek wel in het rebound overwicht voor Oranje. Het werd 41 tegenover slechts 17 van de bezoekers. En rebounden dat is gewoon hard werken en de bal meer willen hebben dan de tegenstander. En dat bleek ook wel uit de second chance points. Oranje eindigde met 14 punten en Bulgarije met slechts 2.

Dat het verschil ‘slechts’ negen punten was aan het einde van de wedstrijd, kwam door de vele driepunters van Bulgarije. Liefst 30 driepunters werden er afgevuurd en als je maar blijft schieten dan vliegen er ook wel een paar in. 9 op 30 was het schotpercentage achter de driepuntslijn.

En natuurlijk is dat ook de verdienste van de filosofie van de bondscoach. Hou de bucket dicht en geef de schoten weg. En dat werkte vanavond prima en zeker de tweede helft. In de eerste helft scoorde Verzenkov vijf driepunters, maar de tweede helft kwamen daar geen bommen meer bij. Verzenkov was wel de topscorer voor Bulgarije met 26 punten.

Maar terug naar Oranje. Dat kwam uitstekend uit de startblokken en scoorde in de eerste periode al 23 punten.

Er werd snel gespeeld en fris en frivool en heerlijk om te zien voor het (helaas) niet uitverkochte huis. En dat verdienen de mannen wel, want de passie is aanstekelijk van het team. Er wordt geknokt voor elke rebound en elke losse bal.

Toch bleef Bulgarije goed bij in de eerste helft. En door de driepunters van Verzenkov stond Oranje ineens achter bij rust (39-41) en zou het toch niet gaan gebeuren dat Oranje punten zou laten liggen tegen de hekkensluiter. In de eerste helft was het Roeland Schaftenaar, die met een aanvallende rebound de ruststand bepaalde. Het waren zijn 15e en 16e punt in de eerste helft.

De tweede helft kwam oranje eerst even achter met 41-44, maar daarna was het weer het beruchte derde kwart voor Nederland. Thomas Koenis scoorde 50-44 voor een 9-0 run. De wedstrijd leek definitief te kantelen en het publiek ging er ook even goed voor zitten. Maar de Bulgaren waren niet gekomen om snel weggespeeld te worden. Kostov scoorde in de buzzer van het derde kwart 53-49 en was de strijd nog helemaal open.

In de vierde periode waren de punten weer schaars. Het werd via een alley-oop op Kherrazi (pass Slagter) 55-51 en daarna was het de Arvin Slagter periode. Slagter speelde een ongelukkige wedstrijd tot aan vijf minuten voor het einde van de wedstrijd. Twee driepunters en een puntgave drive onder de basket door, zorgde voor de nekslag voor de bezoekers (63-52). Slagter kreeg terecht een applauswissel van de bondscoach.

De wedstrijd werd uitgespeeld en ook Hammink mocht een minuut opdraven. En dat kon nu ook makkelijk. Het doelsaldo tegen de Bulgaren is niet belangrijk. Tegen Israel en Montenegro zal dat niet gebeuren, want elk punt telt.

Uiteindelijk werd het dus 66-57 voor Oranje en kreeg het terecht een staande ovatie van de ongeveer 1400 toeschouwers.

Roeland Schaftenaar werd topscorer met 17 punten, 7 rebounds. Slagter eindigde op 12 punten, 5 rebounds, 4 assists en 6 turnovers. Thomas Koenis speelde ook een sterke wedstrijd aanvallend en verdedigend. Koenis scoorde 12 punten, 7 rebounds. Worthy de Jong scoorde 10 punten, 5 rebounds.

 

 

een reactie

  1. Coen Meerbeek

    Het was een heerlijke wedstrijd om naar te kijken en inderdaad jammer dat het niet helemaal vol was.
    Ik denk echter dat de prijs van de kaartjes meegespeeld heeft. 28,50 voor de hoofdtribune is voor basketbal behoorlijk aan de forse kant.
    Hopelijk gaat een gedeelte van dat bedrag naar de organisatie van het team. Dan kunnen ze weer sparen 🙂

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.