CP3 by Basketball Totaal

Oranje wint en verlies tegen Belgie

De Orange Angels spelen dit weekend in Louvain-la-Neuve (België) hun laatste oefenreeks op weg naar Orange Flavour, de EK-kwalificatiewedstrijden op 15 en 22 juni aanstaande in  de Sporthallen Zuid te Amsterdam. Het team van bondscoach Meindert van Veen en zijn assistent Remy de Wit bestaat voor de wedstrijden tegen achtereenvolgens België, Oekraïne en Italië uit de volgende 12 speelsters: Kourtney Treffers, Fieke Ligthart, Tanya Bröring, Leonie Kooij, Chatilla van Grinsven, Nadine Boesaart, Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Karin Kuijt, Natalie van den Adel, Maaike Klein, Marlou de Kleijn.

Vanavond konden de Orange Angels meteen aan de bak in de Derby der Lage Landen tegen de Belgische aartsrivalen. Na een rommelig begin en een kleine voorsprong (6-8) – met fraaie driepunters van Natalie van den Adel en Maaike Klein – namen de Belgian Cats het voortouw (10-8). Vooral vanwege slordigheden in aanval en verdediging van Nederland. Tijd voor Meindert van Veen om een eerste time-out te nemen, met een driepunter van wederom Natalie als gevolg. Die was dit kwart met 11 punten sowieso goed op dreef. Na de eerste interlandscore van het jaar van Chatilla van Grinsven volgden nog vier punten van de Belgen. Kwartstand: 14-16 in het voordeel van de Orange Angels.

Nederland bleef ook in het tweede kwart goed schieten. De was verder echter nog steeds niet op niveau. De eerste vijf minuten was er veel balverlies, waarmee de Belgian Cats flink in de kaart werden gespeeld. Mooi was wel te zien dat steeds meer Orange Angels hun bijdrage aan de score leverden. Dat nam niet weg dat de thuisploeg té veel kon rennen en té veel makkelijke schoten kreeg. Bij 33-30 met nog tweeënhalve minuut te gaan in het kwart vond de bondscoach het welletjes: time-out. “ Veel stommer kun je niet spelen”, luidde zijn commentaar richting de speelsters. Even later noteerde Kourney Treffers haar eerste score –  two and one –  voor het ‘grote Oranje’ en leek Nederland aardig in het spoor van hun Belgische opponenten te blijven. Maar een eindsprintje van hen bracht de ruststand 41-34 op het bord.

Eerste kwart geen balverlies, tweede kwart vijftien keer. Daar lijkt geen kruid tegen gewassen.

Ook het derde kwart was er veel balverlies. Van de eerste zeven aanvallen belandden vijf ballen in de handen van de Belgen voor er geschoten was. Met alleen een score van Marlou de Kleijn leek het even pompen of verzuipen. Twee goede scores van Fieke Ligthart en wederom een driepunter van Natalie brachten de Orange Angels weer terug in de race (47-43). De ‘Barendrechtse scoringsmachine’ Natalie zorgde vier minuten later voor de Nederlandse voorsprong (53-55). Het kwart werd afgesloten met een Belgische score: 57-57.

Na twee minuten in het slotkwart werd het even ijzingwekkend stil in het universitair sportcentrum van Leuven. Leonie Kooij blesseerde zich zodanig bij het pakken van een steal dat ze kermend van de pijn op de grond lag. Onder applaus verliet ze het veld. Geluk bij een ongeluk was dat de Orange Angels, na een korte onderbreking, de draad goed op wisten te pakken. Met snel spel liepen ze uit naar 59-69. Niet voor de eerste keer was de snelheid van Chatilla de Belgische defensie te machtig en de zoveelste driepunter –  dit keer van Karin Kuijt. Terwijl de Belgische bondscoach, met drie minuten te gaan, zijn tweede time-out van het kwart pakte, laadde Nederland zich op voor de laatste krachtsinspanning van de avond. De yell klonk luid en overtuigend. Leonie stond er als enige niet bij. Zij zat op de laatste stoel. Topsport kan o zo eenzaam zijn. Dan helpt zelfs alle troost van je teamgenoten en coaches niet.

Ook in de slotminuten konden de Belgian Cats de Orange Angels niet meer in gevaar brengen. Als een stel routiniers speelden ze de wedstrijd vakkundig uit, gedragen door een ongekend hoog driepuntspercentage van 53.  Met een mooie 69-76 op de hoger aangeschreven Belgen als gevolg. Weer een stap gezet.

Topscores Orange Angels: Chatilla van Grinsven 19 (8 rebounds), Natalie van den Adel 19

fotos Arjan Otter

Bron: nbb

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.