CP3 by Basketball Totaal

Oranje VU18 naar Kwartfinale

Ruud Fokke

Ruud Fokke

http://www.basketball.nl – Het zijn de Orange Angels VU18 gelukt zich bij de beste acht teams van Europa te scharen. In een rechtsreeks duel om het laatste kwartfinaleticket, werd gastland Portugal vrij overtuigend verslagen: 64-50.

Oranje moest even op gang komen (14-15 na het eerste kwart), maar kwam steeds beter in de wedstrijd. Vroeg in het tweede kwart werd de voorsprong overgenomen en steeds ietsje verder uitgebreid. Het leidde tot een 34-25 ruststand. Snel na rust kwamen de Angels boven de psychologisch belangrijke tienpuntengrens, het ging bij 51-32 zelfs bijna naar de twintig, maar bij het ingaan van het laatste kwart was Portugal tot 51-39 genaderd. Die marge bleek voldoende om de wedstrijd soeverein uit te spelen.

Het trio Fleur Kuijt, Janis Ndiba en Esther Fokke had een groot aandeel in de zege. Kuijt was topscorer met 21 punten (6 assists), Ndiba had er 18, gepaard aan 8 rebounds en ook Fokke kon mooie cijfers overleggen: 17 punten en 6 rebounds.

“Trots, dat is het gepaste woord bij deze prestatie”, zei bondscoach Remy de Wit. “Vooraf hebben we het flink gehad over het spelen met discipline, omdat vanaf de kant niet veel doorkomt met 2000 man op de tribune. In de wedstrijden hiervoor was ik niet altijd tevreden over de discipline, maar die was nu fantastisch. We hebben het heel goed gedaan.” Oranje had tactisch wat aanpassingen gedaan, omdat Portugal meer lengte heeft. De Wit: “Aanvallend wilden we de bucket opentrekken zodat Janis één-tegen-één kon gaan, maar het mooie was dat wanneer Portugal van tactiek veranderde en bijvoorbeeld in een zone ging staan, we steeds driepunters raak schoten. Vooral op heel belangrijke momenten.”

De doelstelling, de eerste vijf halen en plaatsing voor het WK, is nog steeds haalbaar. De Wit: “Na afloop was het natuurlijk groot feest, we moeten even genieten van deze prestatie.” Oranje stuit nu op Frankrijk, de winnaar van die andere poule. “In de voorbereiding hebben we van ze gewonnen, maar toen waren zij niet compleet”, zei De Wit. “Frankrijk is natuurlijk een basketbalreus in Europa en een zware tegenstander. Maar wij zijn onberekenbaar. Soms spelen we de sterren van de hemel, het andere moment hebben we een grote dip. Maar die worden wel steeds minder. We zijn dus zeker niet kansloos.”

De Angels VU18 spelen hun kwartfinale tegen Frankrijk vrijdagmiddag om 15.00 uur (Nederlandse tijd).

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.