CP3 by Basketball Totaal

Oranje verrast; maar wie zijn al die mannen!?

Nederland-B verbaasde de afgelopen dagen vriend en vijand in Litouwen. Op het toernooi waar twee Rio-gangers (het thuisland en Venezuela) actief waren, werden Van Helfterens Jonge Honden knap tweede met een 2-1 record. Zelfs tegen de nummer 3 van de wereld, Litouwen, werd 3 kwarten prima opgespeeld. Niet alle namen van het team zijn wellicht even bekend. iBasketball deed onderzoek, en diepte de volgende informatie voor u op. Diverse mannen zouden deze zomer zomaar eens Het Grote Oranje kunnen halen.

Bryan-Alberts_ba-501376718

Op de guard-positie manifesteert de sterke Bryan Alberts zich, hij speelt bij Gonzaga in de NCAA. Vorig seizoen (2014-15) speelde hij daar nog niet mee in de wedstrijden (redshirt). Wel is het als redshirt mogelijk om volop mee te trainen met het team, en natuurlijk ook het nodige ijzer op te tillen in de weight room. Afgelopen seizoen was dus zijn ‘rookie’ (freshman) jaar bij de Zags. Amerikaanse analisten roemen zijn driepuntsschot (waarbij de NCAA-cirkel wel iets dichterbij ligt dan die van de FIBA; 6.3 versus 6.7 meter op kop-bucket).
Alberts’ ontwikkelpunt ligt in de verdediging. In de tweede helft van het seizoen had hij een erg moeilijke periode, waarin hij nauwelijks speelminuten en (dus) scores kreeg. Overall noteerde hij in het seizoen toch nog 11 mpg, 40% 3p, 1.3 rpg, en 2.6 ppg. [Bron]

Willem-Brandwijk_wb-8228933

Net als Alberts, speelt ook Willem Brandwijk al sinds high-school in de USA. Momenteel speelt hij in de NCAA bij Siena. Ook hij kreeg met het fenomeen redshirt te maken: zijn freshman jaar speelde hij juist wel, en afgelopen seizoen droeg hij dat ‘rode shirt’ op de trainingen. Geen officiële wedstrijden dus, waardoor hij na de zomer als tweedejaars (sophomore) op het roster staat. Brandwijk gebruikte afgelopen jaar om sterker en steviger te worden, zowel lichamelijk als qua mentaliteit binnen de lijnen. Hij wilde af van het ‘soft’ stempel dat Europeanen standaard in de VS opgedrukt krijgen, en dat lijkt uitstekend gelukt. De forward van 6-voet-8 (ruim 2 meter, met een kilo of 104) staat te boek als een goede schutter. Met zijn versterkte fysiek moet Brandwijk ook inside, zowel drivend als verdedigend en reboundend, meer kunnen brengen. Dankzij zijn goede studieresultaten hoeft Brandwijk in de zomer geen tentamens meer af te leggen, waardoor hij momenteel beschikbaar is voor Nederland-B, en wie weet haalt hij straks zelfs NL-A. [Bron]

Jito-Kok_jk-usd-e1453095749450

Jito Kok is wellicht iets bekender, al is het maar doordat hij met zijn imposante fysiek (lang én breed) extra opvalt. Een atleet met een wide body, 2.06 meter en 102 kilo, waar nog wel wat spieren-kilo’s bij zullen komen. Specialiteit: het blocken van schoten. Na vier jaar in de NCAA bij San Diego, waar hij uitgroeide tot één van de meer intimiderende centers in het hele college basketball, gaat de geboren Wageninger komend seizoen als prof aan de slag in Griekenland. Kok zal in dienst treden bij BC Lavrio, in het Zuid-oosten van Griekenland. Een prachtige job voor Kok, want de club speelt in de hoogste liga, tegen grootmachten als AEK Athene, Panathinaikos, Olympiacos Piraeus, PAOK en Aris Thessaloniki. Lavrio promoveerde ruim een jaar geleden naar het hoogste niveau, en werd afgelopen seizoen netjes 9e van de 14 teams. In de Griekse eredivisie komt Kok komend seizoen onder andere Oranje-collega Roeland Schaftenaar tegen, die daar afgelopen jaar met Rethymnon (Kreta) 8e werd.
Opvallend genoeg waren de rebounding-cijfers van Kok nog niet heel imposant in de NCAA. Gezien zijn jonge leeftijd en atletische kwaliteiten, zal dat ongetwijfeld nog verbeteren. En ook bondscoach Van Helfteren zal Kok in de huidige trainingsperiode behoorlijk wat fijne kneepjes bij brengen. Kok presteerde afgelopen jaar bij San Diego in cijfers het volgende: 24 mpg, 53% fg, 4.6 rpg, 2.5 bpg!, 7.3 ppg.

thomas-van-der-mars-73613087

Als laatste richten we het vizier op een andere jonge big man, Thomas van der Mars. De geboren Gouwenaar meet 2.08 meter en stapt met 107 kilo van de weegschaal. In de NCAA speelde hij bij Portland. Nadien speelde hij enige tijd op het hoogste niveau in Griekenland, om halverwege het afgelopen seizoen over te stappen naar Estland. Avis Rapla is Van der Mars’ werkgever. De ploeg eindigde als 4e in het reguliere seizoen in de league van 9 teams. Met 14.2 punten, 1.1 blocks en maar liefst 10.8 rebounds (4.7 aanvallend!) per wedstrijd maakte hij een uitstekende indruk in het Balticum. In de Baltic League, waarin zijn team speelt naast dus de nationale competitie, noteerde Van der Mars 10.0 mooie rebounds en nog slechts 6.5 punten. Rapla verloor in de nationale play-offs in de halve finale met 3-0 van de latere kampioen en gekend powerhouse Kalev Cramo (Tallinn). Interessant genoeg, kennen de Estse play-offs ook een serie om het brons, die door Van der Mars’ Rapla werd gewonnen met 3-1. Zodoende werd de ploeg voor het tweede jaar op rij derde in de play-offs.

Een prachtig lijstje met zeer talentvolle jonge Oranjemannen, al met al. En dan hebben we het nog geeneens over andere USA-gangers, zoals Derrik Smits, Shane Hammink (beiden Valparaiso; Hammink had 22 mpg, 8.9 ppg, 3.1 rpg, 50% schot, 1.7 apg), Olaf Schaftenaar (college afgerond; Oregon State, 6.4p, 38% 3p, 2.9r; 2.08m en 102 kg), en Julius van Sauers (Long Island U. Brooklyn, Division I; 11 mpg, 1.6 rpg, 2.4 ppg).

Kevin-Bleeker_kb-RTNTWQJYDGHLKSN.20120116152453

In hoeverre big man Kevin Bleeker (2.08 m, 104 kg), die onlangs tekende in de Griekse 2e liga bij Holargos, dat afgelopen seizoen 6e van de 16 werd in het Zuidelijke deel van de 31 teams tellende Pro-B, nog zal aansluiten bij de voorselectie van Oranje, is niet geheel duidelijk op dit moment. Afgelopen jaar noteerde de geboren Alkmaarder, senior van Canisius in de NCAA, 22 mpg, 33% 3p, 5 rpg, 6.8 ppg.

Al met al begint Oranje voor een fors deel uit ‘buitenlandse’ profs te bestaan;
Nicolas de Jong (2.10 m, 18 mpg, 59% fg, 3.2 rpg, 11.1 ppg afgelopen seizoen) maakte een mooie transfer in de Franse Pro-A van Cholet naar Châlons-Reims; DBL MVP Worthy de Jong gaat in de Pro-B spelen bij Boulogne; Charlon Kloof (Turijn, Serie-A, 15 mpg, 1.5 rpg, 1.1 apg, 3.7 ppg) speelde eerder in Turkije en Griekenland; Leon Williams stapte over van Den Bosch naar het Duitse Göttingen; Roeland Schaftenaar speelt al weer twee jaar op Kreta (afgelopen jaar: 23 mpg, 8.2 ppg, 5.3 rpg, 1.8 apg,) in de hoogste Griekse competitie. Samen met Yannick Franke (Finland en straks …? NCAA?), Jito Kok, Thomas van der Mars en Kevin Bleeker, komt de teller dus op maar liefst 9 ‘buitenlanders’ bij Oranje, er van uitgaande dat scorekanon Franke zijn loopbaan in het buitenland voortzet. Daar kan als 10e Olaf Schaftenaar nog bij komen, als hij net als zijn broer Roeland een club buiten Nederland vindt.

En dan tellen we Henk Norel (Zaragoza; 19 mpg, 59% fg, 4.8r, 9 ppg afgelopen jaar) en Robin Smeulders (Oldenburg; sinds kort retired) nog geeneens mee.

Zeer opvallend bij de voorselectie van Oranje-A is, dat maar liefst 9 spelers (beide De Jongs, waarschijnlijk Franke, Slagter, Williams, Kok, Voorn, Bleeker, Olaf Schaftenaar – mits hij een profclub vindt) na de zomer bij een nieuwe werkgever starten! Indien vanwege de financiële onzekerheid in Den Bosch ook De Pagter en Bouwknecht van club zouden wisselen, komt het aantal Oranje-verhuizers dus op 11.

Wie weet, vormt de pittige periode die Oranje voor de boeg heeft, met als climax de 6 kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2017, voor juist deze club-wisselaars de ideale gelegenheid om in topvorm en -conditie bij hun nieuwe club te starten, eind september. Hopelijk met een ticket voor het EK (verdeeld over Turkije, Israël, Finland, en Roemenië) in de koffer!
iBasketball blijft het voor u volgen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.