CP3 by Basketball Totaal

Oranje verliest uiteindelijk van Belgie

http://www.basketball.nl – Het Nederlands mannenteam heeft de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden verloren. In Den Bosch liep België in de slotfase uit naar een 52-58 overwinning.

Het was dus een lage score, iets wat Worthy de Jong niet verraste. “Dat is ons spel, zo willen we spelen. We willen de tegenstander sowieso onder de 70 punten houden. Hoeveel punten had België precies? 58? Dat is toch wel een prestatie.” Oranje, waar Arvin Slagter uit voorzorg aan de kant bleef, presenteerde zich in de eerste helft zoals we het team van bondscoach Toon van Helfteren de afgelopen jaren hebben leren kennen: intens verdedigend en knokkend voor iedere centimeter. De bucket was aardig dichtgetimmerd, daarom beproefde de Belgen hun geluk vooral vanachter de driepuntslijn (bij rust 5/16).

Aan de andere kant probeerde Oranje juist onder het bord een antwoord te vinden op de ook niet misselijke verdediging van België. Aan beide kanten van het veld won de verdediging het van de aanval, het resultaat was een wedstrijd waarin scores bijzonder schaars waren. Na het eerste kwart stond het 15-14 voor Oranje, halverwege was het 26-30. De Jong was kritisch over de slotminuten van het eerste kwart. “We gaven toen een paar aanvallende rebounds weg en hadden in het tweede kwart vijf turnovers. Drie per kwart is normaal voor ons, vijf is gewoon teveel. De les van vandaag is dat we veertig minuten moeten spelen. Pieken en dalen horen erbij, maar ik heb het idee dat we soms de focus verliezen.”

Na rust veranderde het spelbeeld amper. Af en toe kwamen de Belgen een paar punten voor en even zo vaak knokte Oranje zich weer terug: 42-42 bij het ingaan van het laatste kwart. Daarin werd al helemaal moeilijk gescoord, maar het was ook geen score waarna de ongeveer duizend toeschouwers in de Maaspoorthal massaal uit hun dak gingen, dat was een monsterblock van Worthy de Jong, het letterlijke hoogtepunt van de avond. Vervolgens liep België wel uit naar 44-50, maar via een driepunter van Leon Williams en twee toveracties van De Jong was het Nederlands team anderhalve minuut voor tijd nog kansrijk: 51-53. Het was echter ook een technische fout van smaakmaker De Jong (na protesteren) die de wedstrijd in Belgisch voordeel besliste.

Maar al met al was het een leerzame avond geweest voor de ploeg van Van Helfteren. “De laatste details moeten we nog wat aanscherpen”, zei De Jong. “We zijn een jong team en nu gaat het om het echie. De voorbereiding is in een stijgende lijn verlopen, maar we moeten nog een stap maken. Dat kan ook.”

Oranje opent de campagne om een EK-ticket aanstaande zondag in en tegen Bulgarije en speelt volgende week woensdag in Groningen tegen Israël.

Scores Nederland: De Jong 11, Koenis 10, Williams 8, Oudendag 6, Van der List 5, Schaftenaar 4, Hope 3, Kherazzi 2 (7 rebounds), De Pagter 2, Hammink 1.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.