CP3 by Basketball Totaal

Oranje U18 verliest van Denemarken

MU186http://www.basketball.nl – De nationale mannenploeg MU18 heeft op het EK-B in Bulgarije verloren van Denemarken. Het werd 57-53 voor de Denen. Oranje speelt voor de plekken negen tot en met zestien.

“We hadden een slechte start en gaven teveel easy baskets weg”, zei bondscoach Johan Roijakkers. “Met ons scorend vermogen blijf je daar de hele wedstrijd tegenaan hikken.” MU18 kwam al snel met 11-1 achter, maar was bij het ingaan van het tweede kart weer helemaal bij: 17-17. Roijakkers: “De bankspelers kwamen erin en toen leefden we weer op. 44 van de 53 punten kwamen van de bank, dat is top van die jongens, maar je kunt op een toernooi niet met vijf man spelen, je probeert te roteren.”

In het vervolg deden Nederland en Denemarken weinig voor elkaar onder. Oranje kwam even op voorsprong, maar halverwege gingen de Scandinaviërs weer aan de leiding: 38-33. Onoverkomelijk werd het te overbruggen gaatje nooit, maar toch stond Denemarken heel de tweede helft op voorsprong. Oranje kwam drie minuten voor tijd terug tot 56-53, maar behoudens een rake Deense vrije worp in de slotseconden, werd er toen niet meer gescoord.

Zoals dat sowieso nauwelijks gebeurde in het vierde kwart (7-8). De verdediging staat wel bij MU18, het probleem ligt aan de andere kant van het veld. Roijakkers: “Luuk van Bree wordt vandaag topscorer (15 punten), maar die jongen speelt voor het eerst in een Nederlands team. Tom-Peter van Haeren ook. Hoort dit toernooi bij onze topscorers, maar heeft ook nog nooit voor een Nederlands team gespeeld. Wij scouten vrij breed en nu zijn die jongens dan toch opgepikt, maar eigenlijk kan het niet. Dan doe je iets niet goed. Wel is het een compliment voor die jongens, natuurlijk.”

Roijakkers stuit dit EK op nog ander probleem. “Wij hebben spelers die van alles iets kunnen. Die kunnen een beetje schieten, een beetje driven, een beetje passen. Er is vrijwel niemand bij die één ding heel goed kan. We leiden heel allround op. Maar kijk je naar de Eredivisie, daar heb je Kees Akerboom en die kan één ding heel goed: schieten. Ik denk dat het beter is om specifieker op te leiden. Je hebt gewoon één of twee dodelijke schutters nodig in een team. Rens Butter, onze beste speler, heeft dat wel. Die kan heel goed naar de ring gaan, hij schiet dan ook niet. Dat is dus onze beste speler, iemand die één ding heel goed kan. Ik denk dat dat beter is.”

MU18 speelt morgen om 19.30 uur (Nederlandse tijd) tegen gastland Bulgarije.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.