CP3 by Basketball Totaal

Oranje U16 klaar voor het EK

Dinsdagmorgen in alle vroegte verzamelt de nationale mannenploeg U16 zich op Schiphol voor de reis naar Strumica in Macedonië, officieel altijd de Former Yugoslav Republic of Macedonia geheten. Oranje U16 is – naast de mannenploeg – het laatste nationale team dat deze zomer in actie komt. Dat gebeurt in de B-divisie, waarin het moeilijk is in te schatten, waar Nederland staat.

“Ik zou het echt niet weten”, zegt hoofdcoach Eric Kropf eerlijk. “We hebben deze ploeg drie jaar lang voorbereid, maar door een groot aantal blessures viel steeds een aantal jongens weg. Een deel is hersteld, een deel ook niet.”

Die blessures hebben de ploeg ook nog parten gespeeld tijdens de laatste oefenstages in Slovenië en Engeland. Van beide landen werd twee keer verloren, steeds de eerste keer royaler dan de tweede. Twee landen die ook in de B-divisie spelen, maar dat wil niet zeggen dat Nederland er niet van zou kunnen winnen.

Kropf: “We hebben het daarvoor tegen Luxemburg en Denemarken goed gedaan. Maar we hebben een heel jonge ploeg, ook al door het wegvallen van een paar spelers. Onze jongste speler is pas 14 jaar en we hebben in totaal vier jongens uit 1999. Het is moeilijk in te schatten hoe deze ploeg het gaat doen in dit EK. De afgelopen week hebben we goed getraind en er is zeker een opgaande lijn te zien.”

Woensdag staat de eerste wedstrijd op het programma. Een voordeel is dat Oranje in dat openingsduel de minste van de vier tegenstanders in de groep treft. Ierland zou te kloppen moeten zijn. Daarna volgt een rustdag en die kan Nederland best gebruiken, want het vervolg in de groep is pittig met tegenstanders als Tsjechië (Kropf: “De sterkste ploeg van allemaal, ik heb ze tegen Spanje zien spelen en Spanje had het erg moeilijk…”), Hongarije en Bulgarije.”

Kropf: “Het is heel moeilijk om er iets over te zeggen. Deze ploeg kan van alle tegenstanders winnen, maar er ook van verliezen. Er is heel veel talent en we hebben heel veel lengte. Onze kleinste spelers zijn net zo groot als de center van Ierland. Als ze hun draai vinden, dan kunnen ze veel. Maar we moeten afwachten hoe ze onder druk spelen en hoe ze met spanning omgaan. Dit is wel een ploeg, die altijd knokt. Die blijft gaan, ook bij een achterstand. In Slovenië en Engeland wonnen we steeds het vierde kwart en dat was niet omdat de tegenstander het liet lopen.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.