CP3 by Basketball Totaal

Oranje U16 blijft op promotiekoers

u16 teamfotohttp://www.basketball.nl – Dankzij een prachtige 71-74 overwinning op Polen, is Orange Angels VU16 nog helemaal in de race voor een plek in de halve finale van het WK-B in Estland. Morgen moet Oranje zelf van Finland winnen en hopen dat Polen-Engeland niet uitdraait op een winst voor Polen, kleiner dan met acht punten verschil.

Polen was tot vandaag nog opgeslagen op het EK en bondscoach Bart Sengers schatte de ploeg vooraf in als de zwaarste tegenstander van de groep. Toch zat er in de eerste helft nauwelijks verschil tussen beide teams. Dat kwam misschien ook wel door de gedetailleerde wedstrijdvoorbereiding van VU16. Sengers: “We zijn gisteravond nog extra gaan trainen, buiten op een veldje. Polen gooit veel verschillende dingen op je af, dus er wordt verdedigend veel van je geëist. Het stond gelijk goed. Wel was het wat slordig, we hadden veel turnovers. Maar dat werd weer gecompenseerd door het overwicht in rebounds (57-36).”

Polen ging het laatste kwart in met een minieme voorsprong (54-52), maar via scores van Ilse Kuijt, Denise Bloemkolk, Anne van Vlijmen en weer Bloemkolk nam Oranje het stokje over: 54-60. Vanaf dat moment stond VU16 aan de goede kant van de score, al was het vaak maar met een paar puntjes: 59-63, 62-64, 65-67 en anderhalve minuut voor tijd was Polen bij 71-71 weer helemaal terug. Lynn Tamis zorgde voor 71-73 en met nog zeven tellen op de klok kreeg Ilse Kuijt de kans om de wedstrijd vanaf de vrije worplijn in het slot te gooien. Ze verzilverde één vrije worp, maar Polen miste het laatste schot, waardoor iedereen bij Oranje opgelucht adem kon halen.

“De ontlading was groot bij de meiden”, zei Sengers. “We werkten harden dan gisteren, de belangrijke ballen en rebounds waren nu wel voor ons. Het was een echte teamprestatie.” Opnieuw had Laura Westerik met 18 punten en 14 rebounds het mooiste rapport, met Lynn Tamis op een mooie tweede plaats: 11 punten en 14 rebounds. Ook Anne van Vlijmen kwam in de dubbele cijfers (10 punten en 7 assists). Tessa Schellekens, Ilse Kuijt en Denise Bloemkolk hadden alle drie 8 punten.

Morgen worden de kaarten geschud om de halve finale-plekken. Oranje moet dus zelf winnen van Finland (14.45 uur Nederlandse tijd), maar vooraf kijkt de ploeg met spanning naar Polen-Engeland (12.30 uur). Sengers: “Het is niet te hopen dat die andere wedstrijd verkeerd afloopt. Dat zou op basis van deze overwinning erg jammer zijn. Maar dan willen we nog steeds van Finland winnen voor een goede uitgangspositie voor de wedstrijden om de vijfde tot en met de achtste plaats.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.