CP3 by Basketball Totaal

Oranje stunt in Montenegro

De Oranje mannen hebben een fantastische overwinning behaald op het sterke Montenegro. Het werd 60-65 voor Oranje. Een puike prestatie!

Door de overwinning is kwalificatie voor het EK nog steeds een grote mogelijkheid. Het was na Bulgarije al de tweede uitwedstrijd, die gewonnen werd. Alleen van grote favoriet Israël werd helaas verloren. Maar tweemaal ‘uit’ winnen is enorm knap van de mannen van Toon van Helfteren.

Na de derde periode hing de sensatie in de lucht. Ons nietige Oranje winnen van Montenegro? Het was 41-50 bij het ingaan van de laatste periode. Schaftenaar stond al op 16 punten en Slagter had 10 punten. Een 5-20 score in de derde periode is natuurlijk ongekend. Het was in de vierde periode een kwestie van overleggen en de bal rondspelen, maar dat werd volledig anders. Het was billen knijpen en nagels bijten. Een ware thriller!

De eerste minuten bleef de verdediging van Oranje potdicht en kwam Montenegro geen stap dichterbij. Geen punten op de borden gedurende de eerste 2 minuten. Radovic brak de ban met twee vrije worpen voor 43-50. Ralf de Pagter zorgde voor de eerste score voor de bezoekers na een mooie steal (43-52). Slagter tilde de voorsprong zelfs naar dubbele cijfers na een fast break score (43-54).

Toch gaf Montenegro niet op en kroop dichterbij. Binnen een minuut was het 47-54 en ging het publiek achter de thuisploeg staan. Maar oranje kraakte niet. Leon Williams speelde brutaal en schoot zelfs 47-56 binnen met nog vier minuten te gaan.

Toch maakte Oranje teveel persoonlijke fouten en dat leverde continue vrije worpen op. Met nog ruim vier minuten stonden er al zes lampjes op het scorebord aan. Mihailovic schoot een driepunter binnen, tot frustratie van Toon van Helfteren, die meteen in een time-out moest duiken. De driepunter werd gescoord na twee gemiste vrije worpen.

De time-out sorteerde direct effect, want de ploeg ging inside met Koenis. Koenis scoorde een vrije worp en uit de aanvallende rebound ook de 50-59. Het kon dus niet meer misgaan! Of toch…. Montenegro ging een versnelling omhoog en scoorde snel een 4-0 voor 54-59 en nog 1.54 te gaan.

De beste center en grootste talent Nick Oudendag liet zich niet gek maken. Een droge score voor 54-61. Maar Dragicevic scoorde vanaf de vrije worplijn 55-61 en vijf seconden na het gemiste schot van Oudendag zelfs 57-61 met nog 36 seconden.

De paniek sloop even in de Nederlandse ploeg. Aanvoerder Slagter maakte een cruciale turnover met nog maar 32 seconden. Terwijl Montenegro fouten wilde gaan maken om de klok te stoppen.

De time-out van Van Helfteren was eigenlijk te laat. Na de turnover nam de bondscoach een time-out terwijl het een aanval eerder wellicht beter had geweest. Mihailovic kwam uit de timeout direct vrij voor een driepunter en gooide deze binnen. 60-61 met nog slechts 26 seconden op de klok. Het kostte van Helfteren direct weer een time-out.

De vraag was of de thuisploeg vertrouwde op de verdediging of oranje op de lijn ging zetten. Het werd het laatste. Een fout op Roeland Schaftenaar en de jonge Utrechtse speler bleef ijskoud vanaf de lijn voor 60-63. De driepunter van Montenegro ging mis en Worthy de Jong gaf de genadeslag. Hij scoorde 60-65 en bepaalde daarmee de eindstand. Een fantastische prestatie door de jonge ploeg!

Schaftenaar eindigde op 18 punten, Slagter op 12 punten, Oudendag op 10 punten en 7 rebounds en de Jong 8 punten.

Israël won de belangrijke wedstrijd in en tegen Bulgarije. De Israëliërs braken wederom de 100 punten grens. Het werd 84-100. Door de overwinning staat Israël bovenaan in de groep.

 

een reactie

 1. Meindert van Veen

  Een fantastische prestatie. Niet de beste spelers, maar wel het beste team.
  Voor het tweede opeenvolgende jaar laten jullie zien wat je met werklust en teamgeest kan bereiken.
  Een voorbeeld voor alle nationale selecties. Je hoeft niet altijd de beste spelers te hebben om een goede prestatie neer te zetten.
  Gefeliciteerd Oranje-mannen en staf.

  Meindert van Veen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.