CP3 by Basketball Totaal

Oranje-selecties naar FIBA WK 3×3 Basketball in Moskou

Bondscoach Peter van Paassen is eruit. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen is bekend wie straks Oranje vertegenwoordigt op het officiële FIBA WK 3×3 Basketball. Dat vindt van 5 tot en met 8 juni aanstaande in Moskou plaats. De vier mannen zitten in de loodzware poule A, het vrouwenkwartet heeft het met poule C wat beter getroffen. Bondscoach Peter van Paassen”Bij de mannen hebben we eigenlijk een selectie van negen man. Zij draaien allemaal volop mee in het programma. Zij zijn onze pioniers.”

Sinds 4 mei jl. de selectietrainingen voor de nationale teams van start zijn gegaan, heeft bondscoach Peter van Paassen de nationale toppers goed in de gaten gehouden. Afgelopen zondag, tijdens speciale selectietrainingen in Amsterdam, is de definitieve mannenselectie tot stand gekomen. Bij de vrouwen viel de beslissing al eerder. Van Paassen: “Bij de mannen hebben we eigenlijk een selectie van negen man. Zij draaien allemaal volop mee in het programma. Met de vrouwenploeg heb had ik al meerdere keren getraind. Zij hebben allemaal ervaring – ik leer veel van ze.”

Nu de selecties rond zijn, is ook bekendgemaakt welke viertallen Oranje straks op het officiële FIBA WK 3×3 Basketball mogen vertegenwoordigen. Dat zijn:

Mannen
Patrick Frimpong (o.a. ex-Den Bosch)
Jesper Jobse (o.a. ex-Zwolle, All*Star Promotiedivsie 2014)
Alpha Sow (o.a. meervoudig deelnemer Streetball Moscow Open)
Sander Trommelen (o.a. ex-Rotterdam, All*Star Promotiedivisie 2014)

De mannenselectie bestaat verder uit: Alphert Blackman, Chip Jones, Dyon Doekhi, Gregory Pinas en Sjoerd van Vilsteren.

Vrouwen
Jinga Gosschalk (o.a. ex- Landsmeer, ex-Maccabi Ashdod)
Karin Heinen (o.a. ex-Landsmeer)
Sarah Mourik (o.a. ex-Binnenland)
Randall van der Lee (Landsmeer)

Gretigheid
Opvallend is dat de selectie bij de vrouwen uit vier speelsters bestaat, maar bij de mannen uit maar liefst negen spelers. De bondscoach legt het uit: “Ze draaien allemaal mee in het programma. Alle negen zetten ze de toon voor de gretigheid waarmee we 3×3 Basketball willen doorontwikkelen. De onderlinge verschillen zijn echt heel klein. Nu gaan deze vier naar Moskou, maar de andere vijf blijven bij de selectie betrokken. Hen gaan we tijdens de Streetball Masters Tour nauwlettend in de gaten houden. Ook zij komen nog steeds in aanmerking voor selectie voor de EK-kwalificatie. Het team dat nu naar het WK gaat mogen we straks nog wijzigen. Op deze manier zijn er altijd uitdagers nabij. Deze groep gaat daar op een – weliswaar competitieve maar – zeer plezierige manier mee om. Iedereen staat achter het idee om op deze manier te werk te gaan. Elkaar scherp houden is van deze jongens hun tweede natuur.”

Beleving
Bij de vrouwen is gekozen voor vier vaste speelsters. “Die zijn in ieder geval geselecteerd voor het WK”, gaat Van Paassen verder. “Andere speelsters houden we doorlopend op ons netvlies door goed contact te houden. Dit team heeft al een paar keer kunnen trainen. Dankzij hun beleving ben ik het bondscoachschap 3×3 Basketball nóg leuker gaan vinden dan verwacht. Zij hebben de ervaring én een bepaalde drive. Heel mooi om dat van dichtbij mee te maken. Het gebeurt wel dat ik vooral de ballen meeneem en ze daarnaast wat input geef, waarna ze lekker zelf aan de slag gaan. Geloof me, ik leer ook veel van hen.”

Pioniers
De structuur die de Nederlandse Basketball Bond heeft uitgezet voor de nationale selecties 3×3 Basketball staat nog in de kinderschoenen. Dat realiseert de bondscoach zich als geen ander. “Een paar dingen doen we nu echt voor het allereerst. We vragen veel van de mensen die mee willen draaien in de programma’s, zonder dat we er iets tegenover kunnen stellen. Dat vergt heus van de spelers en speelsters. Daarom kijken we goed waar we hen qua structuur en programma extra kansen kunnen bieden. Ze werken de hele dag en komen dan snel naar een pleintje om hard te trainen. Dat zij voor ons de pioniersrol willen vervullen raakt me. Ik krijg daardoor alleen nog maar meer de overtuiging dat we voor deze bijzondere groep het maximale moeten doen. Zij willen het altijd zo goed mogelijk doen. Zij zijn degenen die bepalen waar nu de lat komt te liggen.”

Poule-indeling
Het FIBA WK 3×3 Basketball wordt gespeeld van 5 tot en 8 acht juni 2014. De mannen zijn ingedeeld in poule A, met onder meer Polen, de nummer één van de plaatsingslijst, en de Verenigde Staten. De vrouwen spelen in poule C, waar Tsjechië (nr. 3) de zwaarste kluif zal zijn. Waar de Oranjevrouwen hun ranking (nr. 11) mogen waarmaken tegen Estland (nr. 14), kunnen de mannen (nr. 16) hun borst natmaken tegen de Amerikanen (nr. 9).

Goes
De nationale teams 3×3 Basketball zijn, voor ze op 4 juni a.s. afreizen naar Rusland, nog van dichtbij te bewonderen. Aankomende zondag nemen ze allebei deel aan de Streetball Masters 2014 in Goes, het Open NK 3×3 Basketball van de NBB. Een mooie gelegenheid om de top of the bill van dé urban teamsport aan het werk te zien!

Kijk voor meer informatie over de FIBA 3×3 World Championships 2014 oprussia2014.fiba.com.

 

bron: http://www.basketball.nl

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.