CP3 by Basketball Totaal

Oranje pakt toernooizege

Dunkende-De-JongDe Orange Lions zijn winnaar geworden van de Kia Autohaag Zeeuw Classic. Waar Nederland het normaal moet hebben van de verdediging, deed de ploeg het vandaag ook aanvallend erg goed. Portugal werd met 82-57 teruggewezen. Met 82 punten werd de hoogste score in de voorbereiding bereikt.

In de laatste wedstrijd voor de Kia Autohaag Zeeuw Classic opent Nederland met de inmiddels vertrouwde vijf Charlon Kloof, Arvin Slagter, Mohamed Kherrazi, Roeland Schaftenaar en Henk Norel. De eerste vijf minuten zijn duidelijk voor de Orange Lions waar alle startende spelers al meteen scoren: 11-3. Via een reeks van vijf driepunters haakt Portugal aan. Robin Smeulders bepaalt uit een break de stand na tien minuten op 21-19.

Worthy de Jong is nadrukkelijk betrokken bij de uitlooppoging van Nederland in het tweede kwart. Uit een aanvallende rebound bedient hij Schaftenaar op maat voor 25-21. Na twee minuten zonder scores heeft Worthy de Jong de verdedigende rebound en gaat de speler van Zorg en Zekerheid Leiden vervolgens coast to coast voor 27-21. Portugal vlucht dan meteen in een time-out. Het verschil blijft rond de zes punten schommelen. Ralf de Pagter, die zijn eerste minuten maakt in het drielandentoernooi, brengt op assist van Nico de Jong de ruststand op 33-27. Met slechts acht punten tegen kan bondscoach Toon van Helfteren terugzien op een prima kwart van de Orange Lions.

Door inside scores van Norel en Smeulders pakt Nederland een voorsprong van negen punten: 39-30. Even spartelt Portugal tegen via Tomas Barroso, maar vijf punten op rij van Schaftenaar zorgen voor een gaatje van tien punten: 45-35. Het is wel een periode van runs, want via Claudio Fonseca en Barroso komen de Portugezen terug tot 45-39. Maar de Orange Lions plaatsen nog een fraai eindschot in de laatste drie minuten met een score plus bonus van Nicolas de Jong, twee driepunters van Akerboom. In de buzzer zorgt Nederland voor 58-45. Verdedigend is het dit kwart minder getuige achttien punten tegen, maar juist aanvallend laten de Orange Lions goede dingen zien. De ploeg schiet met scherp. Over de hele wedstrijd werkten de Orange Lions tegen 59,6% af.

Die aanvallende tendens van Nederland zet zich in het laatste kwart door. Na 25 punten in het derde kwart vliegen er nu 24 punten in. Zowel Akerboom als Slagter scoren van downtown. De mooiste score komt echter op naam van Worthy de Jong. Met één schijnbeweging passeert hij zijn mannetje en dunkt vervolgens verwoestend hard raak voor 69-51. De wedstrijd is dan al lang gespeeld, maar de Orange Lions zetten door. Met een vrije worp zorgt Norel in de laatste minuut voor het grootste verschil (82-55) en meteen het hoogste aantal punten van de Lions in de voorbereiding. Augusto Sobrinho zet uiteindelijk 82-57 op het scorebord.

“Als je voor rust twaalf turnovers hebt, wordt het moeilijk om een goede prestatie neer te zetten”, gaf Toon van Helfteren na afloop aan. “Onze verdediging was tijdens de voorbereiding al snel op orde en dat gold ook al vrij snel voor onze inside game. De schutters kwamen nog niet uit de verf. Dat is niet alleen aan hen te wijten, dat heeft ook te maken met hoe de aanvallen lopen. In de tweede helft ging onze outside game ook lopen. Daar ben ik tevreden over. We hebben weer een stapje gemaakt.”

http://www.oranjebasketball.com

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.