CP3 by Basketball Totaal

Oranje opent met zege op Portugal

ester fokke op EK 2015De Orange Angels VU20 zijn hun Europees kampioenschap op het Canarische Eiland Lanzarote begonnen met een overwinning op Portugal. In het Pabellon Municipal de Teguise werd de ploeg, die vorig jaar promoveerde uit de B-divisie niet zonder moeite verslagen met 62-56.

De ploeg van coach René van der Wielen had de hele wedstrijd een voorsprong, maar kwam vlak voor het einde toch even in de problemen, toen de fanatieke Portugese ploeg terugkwam tot 58-56. Op dat moment echter stonden er nog maar elf seconden op de klok en dus kon Portugal niet anders doen dan fouten maken en hopen dat Nederland een paar vrije worpen zou missen. Dat laatste gebeurede echter niet. Laura Cornelius en Isabella Slim gooiden beiden twee keer raak voor 62-56.

René van der Wielen was zeer content met de overwinning. “Zo’n eerste wedstrijd is altijd lastig. We hadden wel wat kunnen trainen, maar je moet wennen aan de omstandigheden. We speelden wat onzeker, hoewel we in het derde kwart veertien punten voorkwamen (52-38, red.) en dat verschil niet konden vasthouden. We zijn echter rustig gebleven.”

Portugal was een tegenstander, waarvan gewonnen moest worden. Op papier is de Zuid-Europese ploeg de minste in de groep van Nederland. Van Oekraïne en België wordt de komende dagen meer verwacht. Portugal was geen onbekende tegenstander. In de aanloop naar het EK werd tijdens een stage in Portugal gewonnen met 76-85 en 59-70.

Een dergelijk verschil van rond de tien punten stond ook nu heel lang op het scorebord. De Orange Angels begonnen sterk en dat leidde direct tot eren 5-0 voorsprong. Maar heel veel meer ruimte kreeg de Nederlandse ploeg niet van de fanatieke, vaak pressende Portugese vrouwen. Met onder andere acht punten van Janiek van Veen was het na het eerste kwart 17-11.
Ook daarna bleef het verschil onder de tien punten, waardoor het voortdurende een wedstrijd bleef. Telkens als Nederland iets uitliep kwam er een reactie, niet zelden aangezet door de langste vrouw op het veld, de 1.93 meter lange center met de weinig Portugees klinkende naam Maria Kostourkova.

Dat het gaatje beperkt bleef kwam mede doordat de driepunter niet lekker vielen aan Nederlandse kant. Slechts zes van de 22 pogingen waren succesvol. De rebound was echter vaak in Nederlands voordeel. Emese Hof pakte er in haar eentje al tien, hetgeen voor haar leidde tot een double-double, want er kwamen ook tien punten achter haar naam te staan.

De Orange Angels moesten dus voortdurend waakzaam zijn. Dat ging eigenlijk vrijwel de hele wedstrijd goed. Tot diep in het vierde kwart. Misschien was het de dunk (!) van Kostourkova, die indruk maakte. In elk geval plaatste Portugal vlak daarna een runnetje van 6-0 en was het verschil op elf seconden van het einde nog maar twee punten.
Maar het team bleef, zoals René van der Wiel al concludeerde, rustig. En in moeilijke situaties kan vaak alleen kalmte je redden. Portugal maakte de fouten en Oranje mikte de vrije worpen raak op weg naar de eerste overwinning.

Vrijdagmiddag spelen de Orange Angels de tweede wedstrijd. Dan is Oekraïne de tegenstander. Voor zaterdag staat de onvervalste Derby der Lange Landen tegen België op het programma. In de tweede wedstrijd van de openingsdag wonnen de Belgische vrouwen ruim van Oekraïne: 66-38.

Scores Nederland: Laura Cornelius 11, Janiek van Veen 10, Isabella Slim 10, Emese Hof 10, Janine Guyt 5, Janis Ndiba 5, Esther Fokke 3, Fleur Kuijt 2, Charlotte van Kleef 2, Lisanne de Jonge 2 en Mirte Scheper 2.

De wedstrijd terugkijken kan hier:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.