CP3 by Basketball Totaal

Oranje nadert belangrijkste wedstrijd in 30 jaar

588484ffa523109f9167ec87aae51615_LSinds donderdagmiddag is het Nederlands team al in Zagreb. Morgen moet de ploeg er klaar voor zijn. Willen de Orange Lions verder in het toernooi komen, dan moet meteen van Georgië worden gewonnen. Een zware kluif voor de openingswedstrijd.

Zagreb was 26 jaar geleden ook al organisator van het EK. Dat was de laatste editie waar Nederland aanwezig was. In die tijd was er plaats voor acht landen. Nederland eindigde als laatste zonder ook maar één wedstrijd te winnen. De laatste Nederlandse zege op een EK vond plaats op 10 juni 1987. In Athene werd Roemenië destijds met 88-87 verslagen.

Afgelopen zomer plaatste Oranje zich tegen alle verwachtingen in voor EuroBasket 2015. Bondscoach Toon van Helfteren beschikt in tegenstelling tot de afgelopen twee jaren over een zeer sterke selectie. Tijdens de vijftien wedstrijd tellen de voorbereiding bleek dat Nederland verdedigend goed voor de dag kan komen. Ook in de rebound heersen de lange mannen van de Orange Lions. Twee ingrediënten die enorm belangrijk zijn om fastbreak te kunnen spelen. Met spelers als Charlon Kloof en Worthy de Jong heeft Nederland twee spelers die prima een break kunnen lopen, ook tegen toplanden als Griekenland, Litouwen en Turkije, zoals bleek tijdens het laatste toernooi in Griekenland.

Er is nog één probleem: het afstandsschot wil nog niet alle wedstrijden vallen. Van Helfteren hoopt dat dit puzzelstukje nu ook op de juiste plaats past, zodat de spelers in de post meer ruimte gaan krijgen.

Nederland zit in een van de zwaarste poules op het EK. Griekenland, Slovenië en Kroatië worden gezien als ploegen die voor een medaille gaan. In de voorbereiding liet Georgië ook goede dingen zien. Macedonië lijkt op voorhand de zwakste tegenstander van Oranje. Het rommelt daar al enige maanden en een maand voor het EK werd de coach ook nog eens ontslagen. Op het vorige EK eindigde Macedonië met slechts één overwinning (89-75 tegen Servië, als 21ste.

Georgië, morgen om 15.00 uur de eerste tegenstander van de Orange Lions, kijkt ook niet met genoegen terug op het EK van 2013. De belangrijkste spelers waren door blessures niet in staat om te spelen, met als gevolgd dat Georgië alleen van Polen won (84-67) en als 17e finishte. Coach Igor Kokoskov hoeft dit jaar niet te wanhopen, want Zaza Pachulia en Tornike Shengelia zijn dit keer wel van de partij.

Shengelia, die ook wel Toko wordt genoemd, miste wel wat wedstrijden in de voorbereiding, maar is inmiddels hersteld van blessures. Tijdens de kwalificaties afgelopen zomer tekende Shengelia voor 18.2 punten en 5.4 rebounds. Pachulia beleefde bij de Milwaukee Bucks een van zijn beste seizoenen in de NBA. Pachulia noteerde bij de kwalificatiewedstijden gemiddeld 17.5 punten en 7.8 rebounds.

Kokoskov rekent ook op drie ervaren krachten. Forward Victor Sanikidze was op de EK’s van 2011 en 2013 topscorer van Georgië. Ook shooting guard Manuchar Markoishvili is er voor de derde keer bij. Hij kan niet alleen goed vanuit de perimeter mikken, Markoishvili kan ook creëren vanaf de wing. Spelverdeler George Tsintsadze deelde op de afgelopen twee EK’s de meeste assist bij Georgië uit.

Voor de genaturaliseerde Amerikaan Jacob Pullen wordt het zijn eerste EK. De spelverdeler draaide een goed seizoen bij het Italiaanse Enel Basket Brindisi en komt komend seizoen uit voor Cevedita Zagreb.

Bij Oranje is iedereen fit. Er wordt goed getraind, vandaag ook weer twee keer. Morgenmiddag moet blijken of de Orange Lions klaar zijn voor de eerste, en misschien wel de meest belangrijke, wedstrijd van het toernooi.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.