CP3 by Basketball Totaal

Oranje naar Zagreb: Wie oh wie moet er mee en helpt ons naar Lille?

oranje supportersIn den Bosch afgelopen weekend zoemde de vraag al rond, en de komende weken en maanden voorzien we dan ook dat er behoorlijk wat discussie loskomt op verschillende social media, en natuurlijk ook in iBasketball TV en deze panelen. Wie moet er mee naar Zagreb, en wie hebben hun recht verspeeld door de afgelopen jaren af te melden door ingegroeide teennagels, goudvissen met chronische obstipatie of andere minder ter zake doende redenen om niet voor je land uit te komen. Met andere woorden: Welke 12 Helden van Oranje gaan de mooiste kleur die er op het EK te zien is van Zagreb naar Lille brengen?? En een zekere Jacob B. die bij de Gemeente Amsterdam werkt, mogen we u vast vragen om een rondvaart te plannen als Toon en zijn mannen voor de derde zomer op rij het ondenkbare gaan presteren?? Want jawel: Er is in Lille een ticket voor Rio te krijgen…

Hieronder al de eerste suggesties van jullie als Oranjesupporters, we laten ons graag verrassen door nieuwe inzichten.

13 reacties

 1. Jaaa eindelijk een platform waar de discussie hierover gevoerd gaat worden. Interessant aan deze discussie is denk ik vooral de argumentatie achter de keuzes.
  Ik zelf heb een behoorlijke zwak voor “de jongens die het afgelopen zomer geflikt hebben”. Om meerdere redenen overigens:
  1. zij verdienen het, zij wilde namelijk wél meedoen toen er praktisch eigen geld in moest, vrije tijd in moest, uitzichten nihil waren enz. ;
  2. zij hebben bewezen de chemistry te hebben die nodig is om te presteren;
  en 3. zij hebben bewezen in het (verdedigende) concept van de bondscoach te passen wat blijkbaar ook bewezen succes levert.

  Met dat in het achterhoofd kom ik tot:
  Point guards:
  Williams,
  Kloof (1)
  Jansen (2)

  Shooting Guards:
  Slagter
  de Jong

  Forwards:
  Akerboom
  Kherazzi

  Power forwards:
  Schaftenaar
  Smeulders
  Wessels (3)

  Centers:
  Norel
  Oudendag (4)

  (1) Ik ken Kloof eigenlijk niet goed genoeg, maar heb voldoende geluiden gehoord dat hij een meerwaarde zou zijn.
  (2) Jansen heeft in het verleden wel eens bekend gestaan als ‘enfant terrible’, zijn spelstijl is ook nog al eens controversieel, dat laatste is te overkomen met een selectie met 3 point guards, dat eerste mogen de insiders hun afwegingen in maken.
  (3) Ik weet niet of Wessels zoveel beter is dat hij de Pagter + gun factor voor de Pagter overstijgt.
  (4) Ik heb mn twijfels bij het seizoen dat oudendag doormaakt, en of dat voldoende basis biedt voor een selectie, maar hij heeft als een van de sleutelspelers van “de jongens die het geflikt hebben” wel een flinke gunfactor bij mij.

 2. ik denk idd dat leon boven tjoe verkozen moet worden.

 3. Anne Franke Zwart

  Point guards:
  Williams – Kloof – Hope

  Geen Jansen; al veel te lang en veel te vaak een onstabiele factor veel TO, Williams pakt de rol van etterbakje ook wel op, dat zie je ook in de competitie

  Shooting Guards:
  Slagter
  de Jong

  Forwards:
  Akerboom
  Wessels; brengt meer dan M. Kherazzi

  Power forwards / Centers; rol komt steeds dichter bij elkaar
  Schaftenaar – Smeulders – Norel – Oudendag
  Van der List; inside en outside; center met een goede 3punter

 4. Leuk, vanuit de luie stoel voor bondscoach spelen 😀

  Ik ben van mening dat je niet om een aanzienlijke kern van het team heen kan dat voor de ticket naar het EK heeft gezorgd. Voor mij bestaat die kern uit:

  Arvin Slagter, G
  Worthy de Jong, G/F
  Roeland Schaftenaar, F/C

  Deze eerste drie zijn denk ik onomstreden. Slagter is de leider, de onverzettelijkheid zelve en Worthy de Jong en Roeland Schaftenaar geven de ploeg scorend vermogen.

  Verder wil ik uit de 2014 ploeg graag zien:
  Leon Williams, G
  Mohammed Kherrazi, F
  Thomas Koenis, C

  Wiliams heeft me in de zomer echt verrast. Hij is verdedigend erg sterk (oa. knappe job tegen Gal Mekel van Israel) en doet geen domme dingen in de aanval. Scorend duidelijk sterker geworden bij Zwolle. Wat mij betreft de #1 PG van Oranje. Mo Kherrazi is voornamelijk van belang vanwege zijn defence. Daarnaast brengt hij de broodnodige fysiek en atletisch vermogen op de SF-positie: dat was een handige zet van Toon van Helfteren. Thomas Koenis verkies ik boven Nick Oudendag, omdat hij gedisciplineerder en beter binnen zijn eigen mogelijkheden speelt. Ik vind hem bovendien verdedigend sterker. Met Oudendag heb je wellicht een grotere aanvallende impuls, maar dat lijkt me binnen mijn ploeg niet zozeer van belang.

  Over naar de toppers waar we niet omheen kunnen:
  Henk Norel, C
  Robin Smeulders, F

  Beide hebben zich bewezen in (sub-)topcompetities en in Oranje. Beide heren hadden wat mij betreft ook volledig legitieme redenen om de zomersessie aan zich voorbij te laten gaan. Deze mannen moeten gewoon mee.

  En dan last maar zeker niet least:
  Charlon Kloof, G
  Kees Akerboom, F
  Stefan Wessels, F
  Jeroen van der List, C/F

  Kloof is voor Nederlandse begrippen een topguard. Hij mag dan ‘slechts’ in de tweede competitie van Turkije spelen, hij laat daar wel wekelijks zien dat hij punten kan scoren. Voor een guard ook zeker een goede rebounder en simpelweg te sterk en atletisch om thuis te laten. Een schutter als Kees Akerboom kun je simpelweg niet passeren. Stefan Wessels is ervaren en super degelijk: dat laat hij dit jaar ook tegen de sterke competitie zien in de Europese wedstrijden van Den Bosch. Wellicht kan hij in Oranje net als Kherrazi als grote SF fungeren. Jeroen van der List is groot, atletisch en kan goed schieten. Af en toe misschien iets te veel vertrouwend op z’n afstandschot, maar dat is wellicht ook de rol die hij nu bij z’n ploeg inneemt.

  Al met al vertrouw ik op een harde kern van het 2014-team, maar ik vind niet dat we al te sentimenteel moeten doen bij het wel of niet kiezen van de spelers uit die ploeg. Ze verdienen erg veel krediet, maar uiteindelijk wil je toch ook serieus om de knikkers gaan spelen in Zagreb. Gat gaat niet lukken als je zonder de nodige ervaring en fysiek afreist. De spelers die er in de kwalificatie alles voor over hebben gehad, verdienen meer dan alle lof, maar er zitten m.i. een aantal spelers bij die (nog) tekort komen voor het hoogste niveau.

  Als ik de reacties voor mij bekijk, is iedereen het over de kern wel eens. Ik ben zeer benieuwd wie daar uiteindelijk omheen verkozen gaan worden.

 5. Volgens mij is het belangrijk om of duidelijk en rechtlijnig het kaf van het koren te scheiden in verband met de ‘harde’ kern gezien de buitengewone prestatie van vorig jaar of gewoon de 12 beste mee te nemen. Terwijl ik dit begin te typen begint ook mijn – basketball – schoen te wringen.

  Met de kennis die ik heb – onvolledig denk ik – zijn er een aantal gegadigden die er echt willens en wetens de kantjes van hebben afgelopen:
  – Stefan Wessels
  – Rogier Jansen

  Maar een fitte gemotiveerde Wessels voegt wel echt iets toe aan het Nederlands Team.

  Mijn 12 in volgorde van zekerheid

  * Roeland Schaftenaar
  * Arvin Slagter
  * Worthy de Jong
  * Henk Norel
  * Robin Smeulders
  * Kees Akerboom
  * Aron Roye (Een fitte gemotiveerde Roye vind ik echt zoveel beter dan Leon dat het de keuze rechtvaardigt, veel basketball IQ was prima van pas kan komen tegen de gebroeders Dragic)
  * Charlon Kloof – Volkomen eens met Tiez hier boven (Kloof is voor Nederlandse begrippen een topguard. Hij mag dan ‘slechts’ in de tweede competitie van Turkije spelen, hij laat daar wel wekelijks zien dat hij punten kan scoren. Voor een guard ook zeker een goede rebounder en simpelweg te sterk en atletisch om thuis te laten)
  * Stefan Wessels (Te degelijk en ervaren om thuis te laten)
  * Jessy Voorn (indien goede 2e seizoenshelft) eigenlijk precies de speler die we missen – buiten Worthy en eventueel Charlon (die als die al mee gaat weinig gaat spelen) iemand die echt iets kan creëren
  * Jeroen van der List – Teveel talent om thuis te laten, al zou ik Koenis ook een legitieme keuze vinden. Gewoon zijn kont eraf werken de minuten die hij speelt
  * Kevin van Wijk – Draait een goed seizoen, indien blessure vrij. Al is dit ook een dubbeltje op zijn kant met Mo

 6. Het zou zeker leuk zijn als Voorn ook weer aan de deur gaat kloppen. Gelukkig speelt hij weer en hopelijk weet hij uit te groeien tot dragende kracht bij CB Canarias. Zoals Vincent al aangeeft, is Voorn iemand die iets kan creëren/forceren. Hij kan zeker een meerwaarde hebben voor Oranje 🙂

 7. Hoewel ik genoeg twijfels heb (Waarom deden sommige (Jansen, Akerboom en Wessels) spelers het afgelopen jaar / de afgelopen jaren niet mee in oranje?) is dit mijn lijst.

  Point-guards: Charlon Kloof, Leon Williams
  Shooting-guards: Arvin Slagter, Rogier Jansen, Jessey Voorn
  Small-forwards: Mohamed Kherrazi, Worthy de Jong, Kees jr Akerboom
  Power-forwards: Robin Smeulders, Stefan Wessels
  Centers: Henk Norel, Thomas Koenis

  Toelichtingen:
  Jansen, Akerboom, Smeulders, Wessels en Norel zijn ervaren spelers. Ze waren er vorig jaar (kwalificatiereeks (en sommigen zelfs al langer)) niet bij maar hun kwaliteiten zouden hen toch een kans op een selectie moeten geven.
  Kloof speelt weliswaar in de Turkse tweede divisie maar heeft op college goed gepresteerd, zet als speler van Istanbul goede stats neer. Liet in de all-star game (hoewel geen serieuze wedstrijd) zien veel in zijn mars te hebben.
  Voorn deed niet mee aan de kwalificatiereeks i.v.m. een blessure. Hij is echter zowel aanvallend als verdedigend een speler die zeker waardevol kan zijn.
  Koenis is een rots in de branding (vooral defensief), een teamspeler. In mijn ogen zeker niet slechter dan Nick Oudendag (waar anderen de voorkeur aan lijken te geven). Naast hem zijn er genoeg opties voor de positie van pf. Bijvoorbeeld de niet gekozen Roeland Schaftenaar. De coach zou prima voor hem kunnen kiezen i.p.v. Stefan Wessels (alleen verschuift het accent dan van verdediging naar aanval).

  Ik denk, en dat heeft de ploeg de afgelopen paar jaar ook wel getoond, dat we de focus op de verdediging moeten leggen. Kies je voor Smeulders en Norel dan raakt, in mijn ogen, de selectie in onbalans als je ook nog eens Schaftenaar of Van der List selecteert.

 8. @ EmileC

  Schaftenaar scoort gemiddeld 15 punten en plukt 10 rebounds van het bord bij een sub-topper in de eredivisie van Griekenland – lijkt me een tamelijke no-brainer om meneer Schaftenaar te selecteren.

  • Vincent, Wat ik al zei: defense! Punten maken is mooi maar, ook met spelers als Smeulders en Norel, wij moeten het hebben van VERDEDIGEN. Zowel 1 tegen 1 als 5 tegen 5. Tegenover Norel en Smeulders heb je spelers als Koenis, Wessels, Kherrazi nodig. En, hoewel hij zeker een goede speler is, helaas geen Schaftenaar.

   Wat nog een optie is, is om Schaftenaar te selecteren i.p.v. Smeulders of Norel. Deze twee hebben vorig jaar niet meegedaan maar zijn daarvoor wel van waarde geweest voor oranje. Schaftenaar geniet wel krediet voor zijn inbreng in de kwalificatie.

   Komen we dicht bij elkaar. Royé speelde dit seizoen (tot zijn blessure) goed bij Den Helder. Al speelde hij volgens mij niet veel. De jaren daarvoor heeft hij weinig in top gespeeld. Leon Williams deed dat meer. Speelt goed voor Zwolle, speelde goed in de kwalificatiereeks. Williams vind ik ook meer een verdediger en een “gifkikker”. Mijn voorkeur gaat naar hem uit.

 9. Mijn 12 spelers voor het EK:

  Point Guards : Williams, Roye
  Schooting Guards: Slagter, Jansen, Tjoe de Paula
  Small-Forwards: Kherazzi, Akerboom
  Power-Forwards: Smeulders, Schaftenaar, Wessels
  Centers: Norel, Koenis

  Persoonlijk vind ik Tjoe de Paula de meeste onderschatte Nederlandse speler in de eredivisie. Hij heeft veel scorend vermogen maar maar speelt ook zeer intelligent in het teambelang. Williams is voor mij de ontdekking van 2014. Roye krijgt bij mij de voorkeur boven Dexter Hope omdat Roye in money time altijd stressbestendig blijft hetgeen bij Hope, mede gezien zijn jonge leeftijd, nog wel eens ontbreekt. Koenis vind ik vele malen beter dan Oudendag die technisch wel erg beperkt is.

 10. Zojuist in ieder geval alvast mijn passe-partout aangeschaft!

 11. Arie in 't Veld

  Heel verstandig Vincent (deed ik gisteren ook) ! Vanaf morgen (zondag) zijn de LOSSE tickets te koop.

 12. Waarom wordt Yannick Franke in geen enkel rijtje genoemd?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.