CP3 by Basketball Totaal

Oranje naar halve finale EK

De Orange Angels VU20 gaan bij het Europees kampioenschap op Lanzarote minimaal de beste Nederlandse prestatie ooit in deze leeftijdsgroep evenaren. Dat is de zekerheid na de 64-55 overwinning op Slowakije in de kwartfinales. In 2012 werd Nederland in Hongarije vierde. In de halve finale stuit Nederland op titelverdediger Frankrijk.

Mocht de sterke Franse ploeg een maatje te groot zijn, dan is er nog altijd de wedstrijd om het brons tegen vermoedelijk Rusland. Die derde plaats zou een heel mooi resultaat zijn, maar vooralsnog legt de ploeg zich niet neer bij de mogelijke suprematie van Frankrijk. “In de voorbereiding, tijdens een toernooi in Bourge en Bresse, hebben we van Frankrijk gewonnen”, zet coach René van der Wielen negatieve gedachten voorlopig opzij.

Aan de vierde plek, die in elk geval zeker is, willen de meeste speelsters niet denken. ‘Been there, done that’. Een groot deel van de ploeg was namelijk al eerder vierde van Europa. Acht speelsters van de huidige ploeg werden in 2013 als VU18 vierde, terwijl Hof, Slim, Guyt en Cornelius ook in 2012 de vierde plek mee naar huis namen. VU20 werd in 2012 vierde, maar alle speelsters van die ploeg zijn inmiddels senior.

Een plek op het podium bij een EK zou een unieke prestatie zijn. Nog nooit kregen Nederlandse spelers bij een EK medailles omgehangen. Behalve de al genoemde vierde plekken was er ook nog eentje voor de VU16 (toen nog kadetten geheten) in 1984 en bij de mannen de legendarische vierde positie Frankrijk in 1983.

De Orange Angels VU20 speelden tegen Slowakije een gedegen wedstrijd. Makkelijk was het uiteraard niet, want de Oost-Europese ploeg boekte op weg naar de kwartfinales een paar knappe overwinningen, onder andere tegen Polen en Turkije en werd derde in hun groep achter Frankrijk en Rusland.

Nederland had andermaal veel te danken aan Emese Hof, over wie de officiële FIBA-site schreef: once again it was Hof, who led the Dutch charge… En zo was het maar net, want Hof was goed voor 20 punten en 10 rebounds. Ook Isabella Slim boekte een double-double met 10 punten en 10 rebounds. Janiek van Veen was met 10 punten de derde Oranjespeelster in de dubbele cijfers.

De Orange Angels kwamen alleen in de eerste minuten even op achterstand, maar nadat Hof met haar derde score van de wedstrijd voor 10-10 had gezorgd nam Nederland het heft in handen, sloot het eerste kwart af op 16-14 en gaf de voorsprong nooit meer uit handen.

In het tweede kwart werd het gat aanvankelijk niet veel groter. Op 2:50 van de rust was het bijvoorbeeld 28-25. Een 7-0 run gaf echter lucht op weg naar de kleedkamer: 35-25.

Dat was natuurlijk een lekkere marge, maar bood uiteraard nog lang geen zekerheid. Slowakije bracht het verschil zelfs terug tot vier punten (43-39) en aan het einde van het derde kwart (47-41) wist Nederland dat er tot het einde toe gebikkeld moest worden.

En dat deed de ploeg van Van der Wielen. Met vijf punten van Charlotte van Kleef en twee van Isabella Slim werd het verschil dertien punten (54-41), maar Slowakije wist van geen wijken. Logisch, want hoewel er nog altijd een paar klasseringswedstrijden zijn, betekent een nederlaag in deze fase van het toernooi doodeenvoudig uitschakeling.

Een goede fase van Slowakije zorgde ervoor dat het halverwege het vierde kwart toch weer spannend was bij 56-51. Maar de Orange Angels hield de koppies koel en lieten de tegenstander niet veel verder komen. Op 3:37 van het einde maakte Slowakije de laatste punten en na de 61-55 scoorde alleen Nederland nog, zij het drie keer vanaf de vrije worplijn: 64-55.

Van der Wielen: “We hebben het vierde kwart gedisciplineerd uitgespeeld. In het derde kwart kwamen we even in de problemen, omdat de tegenstander fysiek speelde en wij daardoor wat bal verlies leden. Maar we hebben hard geknokt voor de overwinning en die ook verdiend.”

De halve finale tegen Frankrijk is zaterdag live te volgen viahttp://www.youtube.com/fiba Het duel begint om 21:45 uur Nederlandse tijd.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.