CP3 by Basketball Totaal

Oranje moet woensdag winnen van Montenegro

Het nationale mannenteam moet woensdag in de Leidse Vijf Meihal van Montenegro winnen om het ‘onmogelijke’ (plaatsing voor het EK 2015) mogelijk te maken. Dat is de eenvoudige conclusie na de nederlaag (83-60)zondagavond in Nicosia op Cyprus tegen Israël.

Natuurlijk werd er even gehoopt om in de Cypriotische hoofdstad de beste ploeg van de groep van zijn twaalfde EK-kwalificatie op rij af te kunnen houden. Bij winst zou het EK-ticket in de binnenzak van het jasje van bondscoach Toon van Helfteren glijden. Een jasje dat overigens van meet af aan over de stoel hing, want de temperatuur liep op tot on-Nederlandse waarden. Buiten was het bij aankomst op het eiland in de Middellandse Zee al veertig graden en dus zal het binnen ook peentjes zweten zijn geweest.

Gezien de geografische ligging van hun land zijn Israëliërs meer gewend aan hoge temperaturen en dat geldt ook voor de twee NBA’ers, die beiden hun domicilie hebben in Texas, Omri Casspi in Houston en Gal Mekel in Dallas. Misschien was de warmte één van de oorzaken, dat Nederland heel moeizaam uit de startblokken kwam. Zó moeizaam zelfs, dat de wedstrijd eigenlijk al na het eerste kwart was beslist.

Op het scorebord in de op 200 vooral Israëlische fans na, lege hal stond toen al een tussenstand van 26-5 en dat is tegen bijna elke ploeg, laat staan een team met zo veel klassespelers als Israël, een hopeloze zaak. Bijna niets ging er goed bij Oranje. Er werd zwak verdedigd, er werd in het eerste kwart veel te veel balverlies geleden en van de eerste vijf vrije worpen ging er vier mis.

“We waren vandaag niet klaar voor de wedstrijd”, zei Toon van Helfteren na afloop. “We hadden tien keer balverlies in de eerste tien minuten en op het moment dat we begonnen te spelen was de wedstrijd al voorbij. We hebben twee uitwedstrijden gewonnen en dat was een grote verrassing, maar vandaag was het onze dag niet. We hebben echter nog altijd een kans, woensdag thuis tegen Montenegro. Ik hoop dat het lukt ons te kwalificeren.”

Toon van Helfteren: “Het was niet onze dag”.

Bovendien had bondscoach Van Helfteren ook nog eens te maken met twee belangrijke spelers, die niet fit waren. Thomas Koenis kwam helemaal niet in actie en Roeland Schaftenaar startte nog wel, maar haakte binnen drie minute af, om niet meer terug te keren.

In het tweede kwart werd het nauwelijks beter. Nederland deed zijn best, maar het verschil werd alleen nog maar wat groter. Bij de rust was het 48-23. Bij vlagen liet Oranje toch leuke dingen zien, zoals Worthy de Jong met een score plus bonus gevolgd door een voorzichtige alley-oop op een passje van Leon Williams.

Verdedigend was er echter nauwelijks kruid gewassen tegen de Israëlische aanvallen.  Vooral op Houston Rocket Casspi stond geen maat. Hij zou 22 punten scoren met vier driepunters van…jawel…NBA-afstand. Mekel kwam tot 16 punten. Het beteugelen van deze twee leidde eerder in Groningen tot een kansrijke wedstrijd voor Nederland. Toen hield Oranje ze op respectievelijk 9 en 8 punten.

Zelfs bij die 48-23 achterstand aan het begin van de tweede helft wilde Nederland nog iets laten zien. Al was het maar om wat moreel te tanken voor woensdag, want je mocht niet meer verwachten dat Israël zich in de problemen zou laten brengen. Maar het was hartverwarmend om te zien hoe met name Arvin Slagter (twee drietjes) en vooral ook Worthy de Jong (twee driepunters, twee vrije worpen en een lekkere dunk) een 11-0 run opzetten.

Die bracht Nederland op dertien punten van Israël, maar tot hier en niet verder. Volgens goed Israëlisch gebruik werd de tunnel, waardoor de vijand zijn aanvallen wilde plaatsen, gebombardeerd en aan het einde van het derde kwart stond er weer twintig punten verschil op het scorebord.

Voor Israël was het daarna een kwestie van de wedstrijd uitspelen. Van Helfteren hees de witte vlag, voor zover hij dat al niet eerder had gedaan. Zijn basisspelers kregen rust met het oog op woensdag en de bank mocht het karwei afmaken. Dat gaf Dexter Hope de kans om, met onder andere twee driepunters, negen punten te maken, terwijl de jonge Julius van Sauers zijn debuut mocht maken in het grote Oranje.

Het waren dé aandachtspuntjes in het vierde kwart, dat verder net zo goed schriftelijk had kunnen worden afgedaan.

Topscorers Nederland: Worthy de Jong 15, Nick Oudendag 11 (9 reb), Dexter Hope 9 en Ralf de Pagter 8. Israël: Omri Casspi 22, Gal Mekel 16 en Raviv Limonad 14.

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.