CP3 by Basketball Totaal

Oranje mannen naar Italië

Na een maand trainen in Leiden en het bezoeken van diverse basketbalkampen, vertrekken de Orange Lions woensdagochtend richting Italië. Net als vorig jaar doet het Nederlands team mee aan de Trentino Basket Cup, met Italië, Duitsland en Oostenrijk als tegenstanders.

Het is het startsein van een imposante oefenreeks die de Orange Lions via Italië naar België, IJsland, Nederland, Estland en Griekenland brengt. Na vijftien oefenwedstrijden moeten de manschappen van Toon van Helfteren en Sam Jones klaar zijn voor EuroBasket 2015, dat voor Nederland in Zagreb begint, uitgerekend de plaats waar Oranje in 1989 voor het laatst op een EK actief was.

Op dat EK van 1989 eindigde het Nederlands team, dat onder leiding stond van Ruud Harrewijn, na vijf wedstrijden en even zoveel nederlagen als laatste van de acht deelnemende landen. Joegoslavië werd aan de hand van Drazen Petrovic en Vlade Divac Europees kampioen door in de finale Griekenland te verslaan.

De oorzaak van het matige optreden van Nederland lag in een zeer beperkte voorbereiding. Er was nauwelijks samen getraind en op het laatste moment werd er nog een speler aan de selectie toegevoegd. Die selectie bestond overigens uit Raymond Bottse, John Emanuels, Cees van Rootselaar, Marco de Waard, Okke te Velde, Rolf Franke, Richard van Poelgeest, Paul Vrind, Milko Lieverst, Peter Dam, Frans Houben en Jos Kuipers.

Nu, 26 jaar later, is er wel degelijk sprake van een volwassen voorbereiding. Sinds 1 juli is de nationale ploeg al actief, in tegenstelling bijvoorbeeld tot de Belgen die pas deze week aan de voorbereiding zijn begonnen. Het is zeer interessant om te zien wat de Orange Lions in het Italiaanse Trento gaan laten zien. Vorig jaar boekte Nederland één overwinning: 56-53 tegen België. In de wedstrijd tegen de Italianen speelde Oranje nog aardig mee (74-58 nederlaag), tegen Duitsland was de koek op: 42-73.

Italië is donderdag de eerste tegenstander. De Italianen komen met een zeer sterke formatie aan de start, met maar liefst vier NBA-spelers in de ploeg: Danilo Gallinari (Denver Nuggets), Andrea Bargnani (afgelopen seizoen New York Knicks, komend seizoen Brooklyn Nets), Luigi Datome (Boston Celtics) en Marco Belinelli (San Antonio Spurs, komend seizoen Sacramento Kings). Zonder twijfel is de formatie van bondscoach Simone Pianigiani de sterkste ploeg in Trento, een mooie graadmeter voor de Orange Lions om te zien waar de ploeg na een maand trainen staat.
[Redactie iBasketball:] Volgens Italiaanse media zullen Gallinari, Bargnani, en Belinelli, pas op 4 augustus bij de ploeg aansluiten, en dus het oefentoernooi missen. Zij moeten alle drie nog de laatste contractzaken met hun werkgever afhandelen, en moeten daarvoor in de VS zijn. De status van ‘Gigi’ Datome is ons onbekend. De speler, die in 2012 MVP was van het toernooi, wordt niet genoemd in de berichtgeving.

Een dag later [vrijdag] stuiten de Orange Lions op Duitsland. Onze oosterburen beschikken over een sterke ploeg, maar dan moeten ze wel compleet zijn. De twee NBA-spelers Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks) en Dennis Schroder (Atlanta Hawks) sluiten pas later in de voorbereiding aan en komen daardoor nog niet in actie voor de Trentino Basket Cup. De Duitse selectie herbergt een drietal spelers van Fraport Skyliners, afgelopen seizoen nog tegenstander van SPM Shoeters in de EuroChallenge: Konstantin Klein, Johannes Voigtmann en Danilo Barthel. Tibor Pleiss, die als rookie een contract voor drie jaar bij de Utah Jazz heeft verdiend, is ook opgenomen in de vijftienkoppige selectie voor de Trentino Basket Cup.

De derde tegenstander van de Orange Lions is de nationale ploeg van Oostenrijk. Afgelopen zomer slaagde de formatie van bondscoach Werner Sallomon er niet in om zich te kwalificeren voor EuroBasket 2015. Rasid Mahalbasic is de gevaarlijkste speler van de Oostenrijkers. De center van CEZ Nymburk, die komend seizoen voor Novgorod gaat uitkomen, was tijdens de kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2015 goed voor 19.2 punten en 8.8 rebounds. Andere belangrijke spelers voor Oostenrijk zijn forward Enis Murati, die in België bij Leuven gaat spelen, en spelverdeler Thomas Greiner (Andorra).

Toon van Helfteren en Sam Jones reizen met vijftien spelers af naar Italië. Per wedstrijd komen twaalf man in actie. Yannick Franke, Charlon Kloof, Jason Dourisseau en Nicolas de Jong zullen hun debuut maken voor het Nederlands team. De andere elf spelers zijn Leon Williams, Sean Cunningham, Arvin Slagter, Worthy de Jong, Kees Akerboom, Ralf de Pagter, Mohamed Kherrazi, Thomas Koenis, Roeland Schaftenaar, Robin Smeulders en Henk Norel.

Bron: Oranjebasketball.com

3 reacties

  1. Belinelli, Gallinari, Bargnani en Pleiss spelen niet mee, vanwege de afspraken die tussen de NBA en de FIBA zijn gemaakt.
    https://www.aquilabasket.it/news/228687515142/trentino-basket-cup-le-stelle-nba-presenti-solo-a-bordo-campo

  2. Zijn de oefenwedstrijden (beelden en/of live scores) ergens te volgen?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.