CP3 by Basketball Totaal

Oranje maakt indruk in Sibiu met overtuigende zege op Zwitserland

Met een zeer voldaan gevoel stapte een gekortwiekt Nederlands team vanavond in de bus op weg naar de welverdiende rust van het hotel. Oranje was tegen Zwitserland diep, heel diep gegaan en had een bewonderenswaardige 68-59 zege uit het vuur gesleept. zonder de geblesseerden Arvin Slagter en Worthy de Jong, doorgaans de twee gangmakers van Oranje.

In Sibiu stonden, in een zeer volwassen wedstrijd, andere spelers op: wat te denken van topscorer Roeland Schaftenaar met zijn 16 indrukwekkende punten, wat te denken van rookie-international Kevin Bleeker met 11 punten, wat te denken van Thomas Koenis met 9 punten en een sterke rol in de rebound en wat te denken van bijna-topscorer Mohamed Kherrazi met 15 punten en een doorslaggevende rol in de defensie.

“Echt, een hele goeie zege. Er is een zware wissel op de jongens getrokken nu Arvin en Worthy niet meespeelden. Maar net als vorig seizoen ontstaat er chemie tussen deze spelers. De groep functioneert. Er is als team gestreden. Tot op de bodem. Er is echt kei- en keihard gewerkt. Geweldig dat zich dat ook uitbetaalt. Ze zijn kapot, allemaal, maar er heerst een enorm voldaan gevoel,” zei de apetrotse teammanager Henk Kerssens.

De bondscoach van Zwitserland kwam zich voor aanvang van het duel omstandig excuseren voor zijn gedrag in de interlands van een jaar geleden. Maar kennelijk had hij in twaalf maanden niet de tijd gevonden iets bij te leren. Hij coachte meer binnen dan buiten de lijnen en liet opnieuw al zijn emoties de vrije loop.

Dat resulteerde in een wedstrijd op het scherpst van de snede. Een situatie waarin juist het beste van bondscoach Toon van Helfteren naar boven komt. Oranje was met 1 punt achterstand de rust in gegaan (35-36), in de wetenschap dat de arbitrage van een rammelend niveau was. Bovendien miste Van Helfteren de ervaring van met name Slagter om in het heetst van de strijd te sturen.

Want heet werd het. Hoe de Zwitsers ook aandrongen,
Oranje boog wel maar barstte niet. Bovendien liet de Oranje luchtmacht zich niet wegzetten onder de borden. Daar werd keurig gebouwd aan een reboundoverwicht, dat – toen de kruitdampen waren opgetrokken – 28 om 21 bedroeg. Heel knap was ook de spelverdeling van Nederland, waarin uiterst secuur werd gepasst en zeer zuinig met het balbezit werd omgesprongen. De Zwitsers renden alle kanten op en sprongen op iedere beweging, maar die energieke speelstijl kon niet meer dan 12 turnovers bij Nederland forceren.

Tot het derde kwart. Wat al een poosje in de lucht hing, gebeurde. Nick Oudendag deelde een beuk uit aan een Zwitser, wat tot gevolg had dat beide banken leeg liepen. Oudendag mocht definitief vertrekken. Henk Kerssens: “Ik ben er ook maar tussen gesprongen om wat spelers uit elkaar te trekken.” Maar Kerssens, die in de jaren negentig als assistent naast Van Helfteren bij Oranje op de bank zat, weet als geen ander dat dergelijke situatie het beste in Van Helfteren naar boven kunnen halen. Van Helfteren slaagde erin zijn jonge ploeg zo te instrueren dat de emoties konden worden gekanaliseerd. De Zwitsers daarentegen kwam de stoom uit de oren. Tegen de tergend lange aanvallen die Nederland vervolgens ging spelen,. hadden de Zwitsers weinig anders in te brengen dan een lading persoonlijke fouten. Oranje bleef het spel controleren en profiteren vanaf de vrije worplijn.

De wedstrijd kantelde niet onmiddellijk. Het derde kwart werd afgesloten met een 49-48 voorsprong voor de Zwitsers. Maar in het vierde kwart betaalde de tactiek van Van Helfteren zich dubbel en dwars uit. Nederland was in de laatste tien minuten met 20-10 te sterk en won overtuigend met 68-59.

Morgen treft Nederland gastland Roemenië in wat een heuse finale van het Vierlandentoernooi in Sibiu gaat zijn. De wedstrijd begint om 20.00 uur en is live te zien op de Roemeense versie van Oranje-sponsor Sport1.

Of Arvin Slagter en Worthy de Jong inzetbaar zijn is nog maar de vraag. Slagter heeft vermoedelijk een tussenribspier verrekt, terwijl De jong kampt met een pijnlijke knie.

Scores Oranje: Roeland Schaftenaar 16, Mohamed Kherrazi 15, Kevin Bleeker 11, Thomas Koenis 9, Ralf de Pagter 7, Leon Williams 6, Nick Oudendag 4, Dexter Hope 0.

Bron: Facebook Magixx

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.