CP3 by Basketball Totaal

Oranje loot Montenegro, Israël en Bulgarije

Het Nederlands mannen basketballteam van de bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones zal het deze zomer opnemen tegen Bulgarije, Israël en Montenegro om kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2015 af te dwingen. Nederland moet als eerste eindigen in poule B of zich onder de zes beste nummers twee scharen om zich rechtstreeks te plaatsen voor het EK. Oranje zal zijn eerste thuiswedstrijd in augustus spelen in Martiniplaza in Groningen. Het exacte speelprogramma moet nog definitief worden vastgesteld.

Voorafgaand aan de loting benadrukte Alexander Volkov namens de organisatie dat de internationale basketballwereld zich geen zorgen hoeft te maken over de invloed van de huidige politieke situatie in Oekraïne op de organisatie van het EK. Volkov: “De organisatie van het EK ligt volledig op koers. Het EK zal fantastisch worden. Ik beloof u het beste EK in de geschiedenis van het basketball.”

Oranje stond in Barcelona bij de loting op plaats 25 van de plaatsingslijst. In totaal strijden komende zomer 26 ploegen om 13 beschikbare plaatsen voor het EK.

Aan het Europees kampioenschap dat in 2015 in de Oekraïne wordt georganiseerd (met Kiev als finalestad) doen in totaal 24 landen mee. Oekraïne, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Slowakije, Servië en Litouwen zijn al zeker van deelname. FIBA heeft WK-wild cards gegeven aan Griekenland, Turkije en Finland, die daardoor geen EK-kwalificatie kunnen spelen en zich rechtstreeks plaatsen. Vorig jaar zomer plaatste Estland zich via de eerste kwalificatieronde.

De 26 landen die deze zomer de strijd aanbinden, werden in Barcelona verdeeld over zeven poules: vijf poules van vier teams en twee poules van drie. De winnaars van die zeven poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Voor de zes beste nummers twee ligt er ook een EK-ticket klaar.

Daar komt dan wel het nodige rekenwerk aan te pas. In de eindrangschikking van de vijf groepen van vier zullen eerst de resultaten tegen de nummers vier in de groepen worden geschrapt. Op die manier ontstaan er zeven eindrangschikkingen met drie teams in elke poule. Pas dan wordt berekend welke zes teams zich de beste nummers twee mogen noemen.

Voor Oranje liggen er kansen bij de EK-kwalificatie. Tegen de drie tegenstanders gecombineerd speelde Nederland in de historie 67 keer: 30 keer werd gewonnen, 37 keer verloren.

Tegen Bulgarije heeft Oranje een positieve balans met 15 keer winst en 14 keer verlies. In eigen huis slaat de balans helemaal in Nederlands voordeel door met 6 keer winst en 3 keer verlies. Uit werd in 5 wedstrijden echter nog nooit van de Bulgaren gewonnen. Op neutraal terrein staat Nederland op 9-6.

Montenegro mag worden aangemerkt als de sterkste ploeg in de poule. Nederland trof Montenegro in 2008 en 2009 twee keer tijdens een EK-kwalificatiecyclus. Beide ontmoetingen werden door Oranje verloren. Toch was Nederland in 2008 in Almere met 63-70 dichtbij een stunt.

Ook Israël is een sterk basketballland, maar Nederland heeft recentelijk meerdere keren aangetoond een antwoord te hebben op het spel van de Israëli. Het laatste oefenduel tussen beide landen leverde in 2011 een klinkende 80-70 zege op voor Oranje. De balans over alle ontmoetingen slaat met 15-21 door in Israëlisch voordeel.

Het Nederlands mannen basketballteam deed in 1989 voor het laatst mee aan een EK-eindronde. Destijds eindigde Nederland in Zagreb als achtste en laatste door het slotduel – ondanks 24 punten van Marco de Waard en 21 van Jos Kuipers – met 86-91 te verliezen van… Bulgarije.

 

De volledige loting voor de EK-kwalificatie ziet er als volgt uit.

Poule A
1. IJsland
2. Groot-Brittannië
3. Bosnië & Herzegovina 

Poule B
1. Bulgarije
2. Israël
3. Montenegro
4. Nederland 

Poule C
1. Oostenrijk
2. Polen
3. Duitsland
4. Luxemburg 

Poule D
1. Wit-Rusland
2. Macedonië
3. België
4. Denemarken 

Poule E
1. Portugal
2. Georgië
3. Tsjechië
4. Hongarije 

Poule F
1. Slowakije
2. Zweden
3. Letland
4. Roemenië 

Poule G
1. Zwitserland
2. Rusland
3. Italië

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.