CP3 by Basketball Totaal

Oranje laat zege op de vrije worplijn liggen

Josh Duinker en Robin Smeulders zullen nog wel even wakker liggen van de 64-63 nederlaag die Oranje vanavond in Tallinn tegen Estland leed. Duinker 1 uit 6) en Smeulders (0 uit 2) lieten samen zeven vrije worpen onbenut in de laatste twee minuten. Na een hele sterke tweede helft, die volgde op een matig eerste bedrijf, had Nederland de zege voor het grijpen in zijn 750ste officiële interland en had het al met één been in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor EuroBasket 2015 kunnen staan. Nu moet dat komende vrijdag (16 augustus) gebeuren als Portugal in de Vijf Meihal op bezoek komt (duel begint om 20.00 uur).

Overigens hangt er nog wel een mistige deken over de zeges van Oranje in de eerste twee kwalificatieduels. De Litouwse wedstrijdcommissaris wees bondscoach Toon van Helfteren er voor het duel tussen Estland en Nederland in de met 3000 toeschouwers gevulde Saku Suurhall op dat hij met Sean Cunningham en Mohammed Kherazzi twee genaturaliseerde spelers op het sheet had staan, terwijl – naar het schijnt – reglementair er maar één per land is toegestaan. Uit voorzorg hield Van Helfteren lange man Kherazzi maar aan de kant (Cunningham is de startende guard bij Oranje), maar beide mannen hebben in de eerste twee duels allebei meegespeeld. Wordt dus vervolgd.

De wedstrijd had twee gezichten. Estland, dat moest winnen om nog uitzicht op de tweede ronde te houden, begon scherp. Het werd daarbij geholpen door Nederland, dat de Esten van afstand vaak vrij liet schieten, maar ook veel drives weggaf. De 30-18 achterstand na het eerste kwart was dan ook een logisch gevolg van hetgeen zich in het veld afspeelde. Opvallend was het verschil in aantal schoten tussen beide teams in de eerste tien minuten: 10 om 18.

In het tweede kwart zorgde Tanel Sokk met een driepunter voor het grootste verschil (42-27), waarna de immer energiek spelende Worthy de Jong (9 bij de rust) met een steal en score wat terug deed. Een drive van Rain Veideman bepaalde de ruststand op 44-30. De Esten schoten aardig (16 uit 32, waaronder 5 uit 13 achter de driepuntslijn), terwijl Oranje geen enkele rake driepunter had en ook geen enkele assist had weten produceren.

Van Helfteren zal Van Helfteren niet zijn geweest als hij zijn ploeg in de kleedkamer niet even zou hebben wakker geschud, want er stond in het derde kwart een heel ander Nederland in het veld; namelijk een Nederland dat net als in de eerste twee duels voor elke bal vocht. Met succes. Nadat Oranje door een rake lay-up van De Jong en een 2-9 run op 46-39 was gekomen, was het Veideman die deze eerste Nederlandse aanval met een gewone score en een driepunter afsloeg: 51-39 en nog 3:35 in het derde kwart. Een dunk van De Jong, een tip-in op de break van Jeroen van der List en een driepunter van De Jong brachten Nederland terug op vier punten (51-47), waarna Janar Talts vanaf de vrije worplijn de Esten aan het einde van het derde kwart weer wat lucht gaf: 54-47.

Maar Nederland rook bloed. Bij Estland vielen de schoten niet meer (2 uit 14 driepunters na de rust) en onder aanvoering van Leon Williams en Robin Smeulders ging de mannen van Van Helfteren door. Een buzzerbeater van Smeulders betekende bij 54-56 de eerste Nederlandse voorsprong. Vervolgens maakte Kees Akerboom er met een rake driepunter zelfs 54-59 van met nog 5:39 op de klok. Doordat Nederland kansen op een grotere voorsprong liet liggen, brak Estland net niet. Veideman (and-one) en Tanel Sokk (twee vrije worpen) zorgden voor 61-59 met nog 2:21 te gaan. Cunningham knalde Oranje op 0:48 met een driepunter weer op voorsprong (61-62), maar Kristjan Kangur, die zijn brood verdiend in de Italiaanse Serie A bij topclub Siena, antwoordde meteen met ‘een drietje’ (terwijl hij zijn eerste vijf pogingen had gemist). Bij 64-62 kreeg Joshua Duinker 29 seconden voor tijd twee vrije worpen. Hij schoot er één raak. Negen tellen voor het einde mocht Duinker weer naar de lijn. In plaats van Oranje naar de zege te schieten miste hij ze allebei.

Toch heeft Nederland nog steeds alle kans om de halve finales van het kwalificatietoernooi te halen. Daartoe volstaat vrijdag a.s. een zege in het thuisduel tegen Portugal, want dan is Oranje de enige ploeg met drie overwinningen. Mocht Estland eerst uit van Portugal winnen en daarna Nederland van de Portugezen verliezen, dan eindigen alle teams op twee zeges en twee nederlagen en kunnen de rekenmachines te voorschijn worden gehaald. Maar eerst maar eens afwachten wat de FIBA met de situatie van de twee ‘genaturaliseerde’ spelers doet.

Topscorers Nederland: De Jong 16 punten (6 uit 15) en 12 rebounds, Smeulders 10 (4/8) en 7 rebounds, Duinker 12 (4/6) en Akerboom 10 (2/10).

Topscorers Estland: Veideman 15, T. Sokk 13 en Talts 11.

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.