CP3 by Basketball Totaal

Oranje heren verrassen Belgie

http://www.basketball.nl – Het nationale mannenteam heeft de eerste oefenwedstrijd op weg naar de EK-kwalificatie gewonnen. In het Italiaanse Trentino werd België verslagen met 56-53.

De Belgische bondscoach Eddy Casteelsw, komend seizoen op de bank bij ZZ Leiden, heeft besloten jonge spelers de kans te geven, omdat hij moet verjongen met het oog op de toekomst. Dat kwam Nederland goed uit, want zijn tegenstrever Toon van Helfteren heeft met veel pijn en moeite een team kunnen samenstellen. Er zeer twee keer zoveel spelers niet als wel beschikbaar…

Maar de mannen die onverveerd hun steun betuigen aan Oranje zijn bereid om te knokken, met voorop natuurlijk Arvin Slagter. Hij zorgde er voor een belangrijk deel voor dat Nederland een voorsprong nam. Slagter maakte zes punten, die na acht minuten leidden tot een voorsprong van 16-9 en een ‘setwinst’ van 20-12.

Ook in het tweede kwart ging het lang goed. Nu onder leiding van Worthy de Jong, die in hoog tempo twaalf punten achter zijn naam liet schrijven. De Jong kwam van de bank, want Van Helfteren had Slagter, Kherrazi, Williams, Koenis en Bleeker als eerst vijf het veld in gestuurd. Nederland hield de voorsprong tot de rust vast, al moest het wel een paar puntjes inleveren: 32-29.

In de tweede helft kwamen de Belgen snel op gelijke hoogte (36-36) en daarna werd het een puntje-puntje-wedstrijd. In het vierde kwart, bij 45-45, plaatste Oranje een 6-0 run met scores van Oudendag, Kherrazi en Hope. Dat bleek de basis voor de overwinning, al werd die niet zó maar binnen gehaald.

Het werd, vlak voor tijd, nog 53-54, waarna Van Helfteren, die natuurlijk graag wilde winnen, in een time-out vluchtte. Een persoonlijke fout van Lasisi werd de Belgen fataal, want hij werd gemaakt op Arvin Slagter. Iedereen weet dat Slagter in moneytime bijna nooit een vrije worp mist en dat deed hij ook nu niet. Twee keer bingo en 56-53 ging de boeken in als keurige overwinning op een land, waarvan heel lang niet werd gewonnen. De laatste overwinning op België dateert van bijna tien jaar geleden. Sindsdien werd er negen keer verloren.

Topscorers Nederland: Arvin Slagter 13, Worthy de Jong 12, Nick Oudendag 11 en Mohamed Kherrazi 8. België: Olivier Troisfontaines 12 en Khalid Boukichou 12.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.