CP3 by Basketball Totaal

Oranje dames verslaan Belgie maar zijn niet blij

Het Nederlands damesteam heeft vrijdagavond de eerste wedstrijd op het toernooi in Louvain-la-Neuve tegen Belgie gewonnen met 69-76. Domper op de avond was de blessure die Leonie Kooij opliep. Naar het zich laat aanzien komt de Rotterdams Helderse forward dit toernooi in ieder geval niet meer in actie.

Oranje startte de wedstrijd goed, via met name Natalie van den Adel die met twee driepunters voor een eerste kleine voorsprong zorgde. Via 8 punten van de in franse dienst spelende alleskunner wist Oranje een klein voordeel te pakken van 14-16 na het eerste kwart. De Belgen namen in het tweede kwart fors het initiatief over, en de leiding in de wedstrijd. Omdat Oranje wat slordiger ging spelen en de verdediging verslapte wisten de Belgian Cats uit te lopen naar 41-34 bij rust.

Na de pakte Oranje de draad weer op met goeie gevolgen. Oranje kwam terug in de wedstrijd, en wist de stand weer in evenwicht te brengen. Dat ging wel ten koste van Leonie Kooij, die bij een harde fout van de Belgen pijnlijk ter aarde zeeg en uitviel.  Beide ploegen leken even van slag na dat moment, maar Oranje pakte zich als eerste. Via driepunters van Karin Kuijt en Loyce Bettonvil liep Oranje uit naar 61-62 op ruim twee minuten. De beide uitblinkers in de slotfase kregen steun van Chatilla van Grinsven die op aangeven van van den Adel de 66-74 liet aantekenen. De Belgen waren geknakt, en Oranje kon de zege binnenbrengen, maar wat overheerste was de zorg over de blessure van Kooij.

Wat overigens niet onvermeld mag blijven is dat de jonge en groeiende Oranjeploeg momenteel bouwt op de 1990 generatie die in 2006 op het EK nog teleurstelden. Speelsters als Natalie van den Adel, Karin Kuijt en Maaike Klein waren toen op het EK actief, waar Oranje een voorlaatste plaats in de B divisie behaalde. Het blijken speelsters die enkele jaren later in staat zijn om Oranje naar nieuwe hoogten te kunnen stuwen. Bulgarije werd verslagen, Belgie wordt verslagen, en een topland als Italie had de nodige moeite met de Orange Angels. Het lijkt het bewijs dat de NBB een goede stap heeft gemaakt met het inzetten op representatie in alle leeftijdsgroepen in de A divisie. Er zouden wel eens mooie tijden aan kunnen komen

Noemie Mayombo was met 20 punten topscorer bij de Belgen. Chatilla van Grinsven en Natalie van den Adel hadden er allebei 19 voor Oranje.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.