CP3 by Basketball Totaal

ORANJE DAMES 9e VAN DE WERELD!

En het mag best met hoofdletters geschreven worden. De oranje dames zijn vandaag negende geworden van de wereld. En dat is een puike prestatie, ondanks dat er besef zal zijn, dat er wellicht meer mogelijk had geweest. Desalniettemin een prestatie van formaat! Van harte gefeliciteerd.

Orange Angels VU19 heeft op het WK in Rusland beslag gelegd op de negende plaats. Op de laatste dag van het toernooi werd Brazilië verslagen: 72-83. Oranje had drie kwarten geen kind aan de Brazilianen. Het laatste kwart ging ruim naar Brazilië, maar dat had geen invloed meer op het resultaat. Emese Hof was met 23 punten topscorer (8 rebounds), gevolgd door Laura Westerik (16 punten).

“We speelden drie kwarten fantastisch basketbal”, zei bondscoach Remy de Wit. “In het vierde kwart hebben we er een zooitje van gemaakt, dat vind ik een beetje teleurstellend. Maar de overwinning kwam nooit in gevaar.” Kwart voor kwart liepen de Angels verder weg (11-26, 27-47, 42-70) en daardoor deed het verlies van het vierde (30-13) geen pijn. Dus was De Wit uiteindelijk content. “Je weet dat je op dit moment niet op de meest inspirerende plek speelt, iedereen zit bij de wedstrijden om de hogere plekken. Daarnaast hebben de meiden het heel goed gedaan, terwijl ze voor het toernooi één keer samen hebben getraind. Iedereen komt anders binnen. Sommigen hadden al een toernooi gespeeld, anderen gaan dat nu nog doen. Dan is deze prestatie heel knap.”


Fleur Kuijt valt de ring aan. (Foto FIBA)

Maar als De Wit terugkijkt op het WK, doet hij dat met ‘mixed feelings’. Logisch ook, Oranje won vijf wedstrijden en verloor er slechts twee. Daar hoort normaal gesproken een hogere beloning dan de negende plaats (zestien deelnemers) bij. De Wit: “Door het nieuwe format zaten we net aan de verkeerde kant van de score. Als ik kijk naar de andere teams, hadden we om de derde, vierde, vijfde plaats moeten spelen. Aan de andere kant: dan had je maar van Spanje moeten winnen.” Oranje verloor na de poulefase (twee keer winst, een keer verlies) in de tussenronde nipt van Spanje en daardoor was de weg naar de laatste acht gelijk versperd. “Drie ballen de andere kant op en we staan in de top-8”, zei De Wit. “Ik heb ook van de andere coaches gehoord dat ze dit een moeilijk format vinden en ook de toernooidirecteur zei dat wij precies bewijzen wat er tegen deze opzet is, maar ze gaan het toch doorvoeren. Niet alleen bij WK’s, ook bij EK’s. Maar nogmaals: dat is topsport, dan hadden we maar van Spanje moeten winnen.”

Dat gebeurde dus niet, maar daarna revancheerde VU19 zich door de laatste drie wedstrijden te winnen en het nog maximaal haalbare te bereiken: de negende plaats. De Wit: “We hebben het goed gedaan en de laatste drie wedstrijden gedaan wat we moeten doen. Ik ben er wel trots op dat we hebben volgehouden en doorgezet.”

En zo is het maar net, want hoewel er misschien meer had ingezeten, is het natuurlijk iets om te koesteren: Orange Angels VU19, de nummer negen van de wereld!

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.