CP3 by Basketball Totaal

Oranje bubbels

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het gaat natuurlijk veel te ver om de regering de schuld te geven van een sportnederlaag. Maar het wordt onze nationale teams ook niet makkelijker gemaakt zo.

Dat zowel de vrouwen als de mannen na hun tijd in de bubbel nog kans maken op een EK-ticket is dan ook lang niet slecht. Beide nationale teams begonnen met een straatlengte achterstand, want we zijn het enige land in Europa waar de hoogste basketbalcompetities stilliggen.

De dames van Oranje mochten eerst. Hun bubbel stond (lag? Wat doet een bubbel eigenlijk?) in Amsterdam. O ironie. De eredivisie mag niet spelen maar de qualifiers zijn wel in eigen land. Eredivisiespeelsters + 3×3-speelsters = een aanzienlijk deel dat een tijd geen competitief vijf tegen vijf heeft gespeeld. Tegen Slowakije leken de dames die over de grens spelen, dat te kunnen compenseren, maar helaas leek het er na rust op dat ook zij al een tijdje alleen wat voor zichzelf in de garage hadden kunnen doen.

Eerherstel tegen Hongarije vond ik het niet. Je kunt tegen de volgende tegenstander geen revanche nemen voor een eerdere nederlaag, want wraak is alleen mogelijk tegen degene die jou wat heeft aangedaan. Knap was het dan weer wel. De Angels die Lions zijn geworden (er is in het Engels gewoon een woord voor leeuwin hoor) hielden hoop om voor het eerst in drie decennia (vandaar dat we niet de huidige administratie overal de schuld van kunnen geven) naar het EK te gaan. Met als gevolg een Insta-friendly klompendans die ik als oude knar met enige verwondering gade sloeg. Even schoot door mijn hoofd dat in die tijd ook het jumpshot getraind had kunnen worden, maar in zo’n bubbel moet je natuurlijk ook wat.

Onze mannen kenden een voorbereiding middels een broodnodige stage in Amsterdam, die geen bubbel was want ze mochten aan het einde van de dag naar huis. Ik was er een ochtendje te gast en het raakte me bijna hoe blij ik was om een groep toppers gewoon weer het tegen elkaar op te zien nemen.

Zelfs de technisch directeur, hij van dat ooit prachtige, bijna Akerboomachtige (mijn nieuwe rapalbum is binnenkort te neerladen) schot, kwam zelfs even toelichting geven. Dat is dan ook weer de basketbalwereld; als zomaar een schrijvertje ben je van harte welkom op de besloten training van Oranje, en wie je wilt spreken, staat je ook nog te woord. En goed ook. Reden #321 dat ik verlang naar de hervatting van onze competitie.

Een niet onaanzienlijk deel van de in ons land spelende internationals (die misschien de afgelopen tijd spijt hebben gekregen voor een DBL-club gekozen te hebben) mocht mee naar de bubbel in Istanboel. Dat deed me deugd.

Voor de sociale media is zo’n bubbel zo slecht nog niet. Het wordt een ding op zich, waar je weer leuke filmpjes van kunt maken. Ik heb ook erg gelachen om de rookie shit voor de nieuwelingen, die zich met kinderspullen door de luchthaven moesten bewegen.

Mooie en goede zege op de Zweden. Een met scherp schietende Franke kan inderdaad het verschil maken want gek genoeg voor een landje dat het vroeger moest hebben van een jumpertje, hebben we weinig schutters.

In de Istanbubbel speelden we zelfs smallball. Ik gok dat coach Buscaglia daarmee de primeur heeft, en dat  zijn voorganger zulke plannen nooit heeft gehad. Tussen twee interlands door werd Sir Anthony uitgeroepen tot erelid van de bond. Na Boot de tweede in het kader van ‘misschien ook eens anderen dan bestuurders’, met uitzondering van emeritus professor Smeets. 207 als speler, 129 als coach, het zijn bijna belachelijke cijfers. Wat voor mij vooral telt is dat hij, en dat bedoel ik letterlijk, verantwoordelijk is voor de wederopstanding van het Nederlands Mannen Team.

Wat mij betreft had hij zijn levenswerk nog wat verder kunnen afmaken, maar oké. Laat ik ieder geval zeggen dat ik het anders had gedaan en zeggen dat Toon de reden is dat we inmiddels op voet van gelijkheid kunnen converseren met landen die eens buiten ons bereik lagen.

Tegen de Turken in de boebbel in Istanbul kwamen we net te kort. Kan gebeuren, want de hulptroepen waren ingeroepen. Het scheelde niet veel natuurlijk, maar of smallball hier ook handig was, ik weet het niet. En je center switchen op Shane Larkin is geen goed idee. Het wisselbeleid van de allenatore leek me deze keer wat minder gelukkig.

Maar het is meer dan belachelijk dat Oranje deze duels in moest gaan terwijl er in Nederland niet werd gespeeld. Als het nou nodig was, zou ik het toejuichen. Blijkbaar is dat niet zo, want er wordt gewoon gevoetbald, zonder dat we dat een brandhaard kunnen noemen.

Als je kunt voetballen zonder publiek en zonder schade aan de volksgezondheid, dan kun je ook andere sporten doen. Intussen lopen de cijfers tragischerwijs weer op. Niet profbasketballen helpt dus niet (had ik je ook van te voren kunnen vertellen). Dus we komen niet in actie omdat die minister met die lachwekkende schoenen zich wil profileren.

Ik heb, ook al van dichtbij, de gevolgen van deze pandemie gezien. Ik doe er ook helemaal niet luchtig over. Dit is een ramp, en een drama. Maar wees eens eerlijk. De bibliotheken dichtgooien voor twee weken heeft toch geen effect?

We zijn gewoon buitengewoon asociaal en egoïstisch. Want we gaan nog steeds naar ons suffe kantoor, hoewel daar het virus vrij spel heeft. Sint of Kerst een keer wat ingetogener? Nee, daar heb ik recht op (en normaal verzuchten dat je je schoonfamilie niet trekt). 2000 man in de Ikea moet kunnen. De Koopgoot kookt over. En kan een goede jurist mij uitleggen waarom het zo lastig is om een mondkapjesplicht in te voeren (ook wel laat aan begonnen hè?) terwijl je veiligheidsgordels al decennia verplicht. En trouwens, als je geen masker opdoet ben je een grote knurft.

Beter was het geweest om de scholen twee weken dicht te gooien, in plaats van de bieb. En op straffe van een heel forse boete iedereen weer te laten thuiswerken. De coaching staff in Den Haag (en dan bedoel ik uiteraard niet de goede Bert Samson) heeft zijn tactiek niet op orde tegen deze tegenstander.

Minister Schoenen, binnen de coalitie nota bene genoemd als iemand met debiele feitenvrije waanideeën, laat hele, zeer goedbedoelende, groepen kapot gaan en roept dan doodleuk in de wandelgangen dat het ook nog wel even zo blijft.

Het oneens zijn met zijn ideeën betekent niet dat je een aanhanger bent van het eveneens debiele en feitenvrije virusontkennen en aanverwante artikelen, of dat je tegen maatregelen bent. Ten eerste moeten we het inderdaad samen doen en dat doen we niet, stijfkoppige Hollanders die we er zijn. Ook vaccineren, zo blijkt, is weer een dingetje. Wil je het dan gewoon niet? Ik wil graag weer eens naar buiten, hoor. Of over, ik zeg maar wat, een basketbalwedstrijd kunnen schrijven.

Theaters met 30 man zijn natuurlijk troosteloos, maar zij mogen tenminste nog wat. De horeca heeft het net als ‘wij’ zwaar, al kunnen die zo soms nog wat bezorgen. Nieuwe aanbieding van de DBL: Mo Kherrazi en Emmanuel Nzekwesi komen bij u thuis een tegen een spelen! Plakt u wel even de ramen af.

Onze topsportcompetities liggen al negen maanden (!) stil, met een korte uitzondering. Alsof tien man in een lege zaal een gevaar vormen. Ik zeg het nogmaals: dit is voor de bühne. En ‘wij’, niet-voetbalsporters en -supporters, verdienen dat niet. Want we gaan kapot. Buiten het feit dat Den Bosch en Groningen zo machteloos zijn in Europa (die kunnen zich wel afmelden helaas); het voortbestaan van het hele professionele basketbal en andere leagues staat op het spel. De eersten zijn al in de sloepen gesprongen en zijn ‘tijdelijk’ (rest van het seizoen, gok ik) naar het buitenland.

Nu laten we iets waar miljoenen plezier aan beleven (ik heb het nu uiteraard niet alleen over de DBL) wegkwijnen omdat het lijkt of er iets wordt gedaan. De les is, denk ik, dat er geen politieke motieven horen te spelen bij maatregelen. Doe eens iets wat goed is. Straks gaat de premier ons weer toespreken, en natuurlijk wordt er niets versoepeld.

Dat snap ik, maar je kunt ook dingen uitruilen. Paar maatregelen die toch niet helpen, schrappen. Ergens anders weer wat strenger. Inmiddels moet er toch een beeld zijn van wat werkt en wat niet.

De voorzitter van de DBL zei dat een gang naar de rechter niet ethisch verantwoord is, en die gedachtegang kan ik volgen. Maar de onmogelijkheid frustreert. De landen om ons heen, waartegen we ons moeten plaatsen voor het EK bijvoorbeeld, laten ruwweg dezelfde cijfers zien en die profsporten wel. Misschien moeten we maar in de Ikea gaan spelen.