CP3 by Basketball Totaal

Oranje Basketball 2016 – ‘Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk En Bewonder’

EuroBasket_2017_logo_purple

Aart Dekker volgt het Nationale Mannen Basketball Team al zowat 40 jaar op de voet. Hij ziet wel muziek in de Kwalificatie-cyclus van 2016 en trekt de lijn van verleden naar heden en toekomst volgens een bekend Nederlands lied.

Maar hij trekt ook de conclusie dat Oranje Basketball de steun van iedere Nederlandse basketball-liefhebber meer dan ooit nodig heeft; de 5-Mei-Hal moet eens te meer omgetoverd worden in de 5-Mei-Hel, te beginnen aanstaande Woensdag tegen Oostenrijk. Fans die denken ‘ik kom de laatste wedstrijd tegen Duitsland wel eens kijken’, spelen volgens hem met vuur …

Oranje Basketball 2016 – ‘Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk En Bewonder’

De laatste 12 maanden zijn -in ieder geval voor mij- omgevlogen, en zeker niet allemaal in positieve zin, maar iets minder dan een jaar geleden was ik -en met mij een naar Nederlands begrip aanzienlijke groep echte Nederlandse Basketball-liefhebbers- in blije afwachting van datgene waar we 26 jaar op hadden moeten wachten; het begin van EuroBasket 2015 -het EK- met een Oranje Basketballteam.
Het hele seizoen daaraan voorafgaand bouwde dat gevoel van ‘Het komt eraan!’ zich op, en de week in Zagreb, waar Nederland in de groepsfase speelde, viel ook zeker niet tegen. Sterker nog: het smaakte naar meer!

Hadden we sinds eind 2012 kortstondig wat uitbarstingen van media-aandacht gehad naar aanleiding van de beslissing van het NBB-Bestuur om het Nationale Mannen Team financieel te schrappen -negatief in het nieuws dus-, de zomer erna vanwege het ‘sterretjes-incident’ (Kherrazi en Cunningham, dat bleek 1 speler met een dubbel paspoort te veel, volgens FIBA) -nogmaals negatief-, en rond het ‘wonder van de Zomer van 2014’ -heel positief-, en rond de lancering van het NMT-verhaal -de Ex-Internationals die Oranje Basketball aan gingen pakken -ook al positief…
In de aanloop naar EuroBasket 2015 was het echt goed raak; coach Toon van Helfteren zei op een moment meesmuilend dat “hij meer cameraploegen in de rij had staan, dan dat er in de jaren ervoor bij elkaar belangstelling hadden van de Oranje Mannen”. Het leek wel of alle media ineens het Nederlandse Basketball herontdekten.
Maar het was dan ook een echte Cinderella-story; ‘de Wederopstanding van Oranje Basketball; van hopeloosheid naar succes’, en dat alles in slechts iets meer dan 24 maanden.

Ik weet niet of iemand een complete ‘knipselmap’ van alle Media-aandacht heeft bijgehouden, maar het moet een aardig portfolio zijn; iets ‘waar je wat mee zou moeten kunnen naar de toekomst’, zo verwachtte ik tenminste…

Zagreb

Ik hoopte op een overwinning, hield het zelfs voor mogelijk dat er twee of zelfs drie keer Winst te boeken viel, maar probeerde ook aan iedereen die het maar horen/lezen wilde duidelijk te maken dat Winst -zelfs maar een keer Winst!- verwachten, eigenlijk niet verstandig was; veel landen die Nederland in de laatste 4-6 jaar voorgingen als nieuwe -danwel terugkerende- deelnemers op dit podium (bijvoorbeeld Finland, België, ik noem er maar enkele), moesten het hun eerste keer zonder ook maar een keer Winst doen, en dan bleef het de eerstvolgende keer ook bij een keer Winst, en dan bijvoorbeeld de volgende keer twee keer Winst en toch Uitschakeling.

Ik bedoelde maar; het vergt tijd -(heel) veel tijd- om zelfs maar een vaste deelnemer te worden aan dit Mega-toernooi met 24 Europese Teams. Gaan Winnen -laat staan de Groepsfase overleven- kost nog veel meer tijd, uitzonderingen -die zijn er ook heus wel eens, maar veelal gaat het dan niet bepaald om ‘Organische Groei’- daargelaten…

Waar in dat proces zit Nederland nu?

Laat ik dat eens structureren volgens een van onze alternatieve volksliederen ‘Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk En Bewonder’ van Ramses Shaffy en Liesbeth List.

Zing

Het kwam in die ’26-jarige-droogte’ weleens vaker voor dat er een opleving en -kortstondig- (veel) Media-aandacht was. En dat die zich vertaalde naar een uitverkochte zaal. Er waren zelfs momenten waarop een hal vol met duizenden mensen die echt het Oranje-Basketball een goed hart toedroegen -geen vanzelfsprekendheid in Nederland- euforisch was. Bijvoorbeeld toen bondscoach Maarten van Gent er in 2000 in slaagde de net met NBA-pensioen gegane Rik Smits naar Nederland te krijgen, en er in acht dagen drie keer Winst werd geboekt tegen achtereenvolgens Israel (Thuis), Zweden (Uit) en Bosnië (Thuis). Slechts een week voor die serie was de scepsis groot -juist in het Nederlandse Basketball-wereldje zelf- maar toen duidelijk werd dat ook Bosnië verslagen zou gaan worden in de Bossche Maaspoort, kon je de in jaren opgebouwde frustratie van velen los zien komen en om zien slaan in regelrechte euforie.
Dat was nog in het systeem van kwalificatiewedstrijden in November en Februari. In Februari was Rik Smits geblesseerd -en waren andere sleutelspelers niet of beperkt beschikbaar. De eerste wedstrijd Bulgarije (Uit) kon Nederland zelfs niet de reglementaire 10 man op de been brengen; Verlies dus … en dat nekte toen EK-deelname, want thuis tegen Finland werd de vierde Winst in dat seizoen geboekt -normaal gesproken sta je met 4W-1L op een Eindtoernooi, maar ja…

Wildenthousiast publiek, gezang in de Leidsche 5-Mei-hal, zoals in 2014 en vorig jaar bij het uitzwaaitoernooi in Leiden, dat zal zeker helpen -sterker nog; ik denk dat het bijna een voorwaarde is! Maar is dat enthousiasme van 2014 en 2015 er nog? Zit de 5-Mei-hal aanstaande Woensdag (en voor wedstrijden vijf (Denemarken) en zes (Duitsland)) wel vol? Vinden de Oranje-Basketball-Fans wedstrijden tegen Oostenrijk en Denemarken wel de moeite waard? Het geld voor een kaartje waard? Ik mag toch hopen van wel; want anders zouden er weleens belangrijke mensen kunnen zijn die zich af gaan vragen of het Nederlandse Basketball wel een sterk presterend Oranje Mannen Team waard is; de investeringen in aandacht, tijd, energie en geld waard is … Let wel: we zullen toch nog steeds NOC*NSF en ‘ons eigen NBB-Bestuur’ moeten overtuigen dat we die investeringen wel degelijk waard zijn. En de Media moeten gaan inzien dat het Nederlands Basketball ook aandacht verdient, als er geen stront aan de knikker is, of er zich een Cinderella-story ontvouwt! Al die factoren ‘hebben we bepaald nog niet zeker gesteld!’

Dus ben jij een rechtgeaarde Basketball-liefhebber?

Dan mag je a.s. Woensdag (20h, 5-Mei-Hal, Leiden) tegen Oostenrijk niet schitteren door afwezigheid!! En neem maar van mij aan -ik ken dit Oostenrijkse Team wel een beetje, en een aantal spelers van dat team nog beter- Oostenrijk is GEEN ‘Eitje’! En het zou zomaar een hele leuke wedstrijd kunnen worden!! De moeite (en het geld) zeker WEL WAARD!!!

Kaarten bestellen kan — Hier —

Vecht

Ook deze keer weer zullen de Oranje Basketball Mannen moeten vechten van de eerste seconde in de eerste wedstrijd, tot en met de laatste in wedstrijd zes. Nu hebben ze de laatste jaren laten zien daartoe in staat te zijn, maar laat ze niet aan hun lot over in de thuiswedstrijden; supporteren in Oranje dus, want in het Europese Basketball van 2016 zijn er geen zwakke broeders meer, en al helemaal niet in deze groep van Oostenrijk, Denemarken en Duitsland. Iedere overwinning zal bevochten moeten worden.

Huil

Het is niet te hopen, maar bij sport horen ook teleurstellingen. Een slechte dag, een blessure, een zwaar uitpakkende (foute) beslissing van een Ref, een onmogelijke bal die er in Oranjes nadeel in vliegt; het is allemaal mogelijk. Mocht het ergens in de lange trip van zes wedstrijden tegenzitten; heel snel uithuilen, en direct de knop omzetten voor de volgende wedstrijd, want het bizarre systeem van ‘Beste Tweeden’ kan er ook voor zorgen dan je ondanks een tegenvallende wedstrijd, ondanks tegenvallende wedstrijden (!), uiteindelijk toch komt waar je naartoe wilt; EuroBasket 2017 dus!

Bid

Bid, dat Vrouwe Fortuna het Oranje Basketball ook deze zomer weer goed gezind is; geen blessures, dat het ‘een beetje wil lopen’, dat ‘die cruciale tegenstander net tegen Nederland niet hoog boven zichzelf uitstijgt’ … Gewoon niet teveel pech, en net dat beetje essentiële mazzel.
Een optimaal goed spelend Orange Lions-team zou geheel op eigen kracht voor EuroBasket 2017 Kwalificatie kunnen zorgen; bijvoorbeeld door Oostenrijk en Denemarken elk twee keer, en Duitsland een keer met een voldoende groot verschil te verslaan. Dat zou een ongelofelijk goede prestatie zijn – maar niet onmogelijk!
Maar in vele andere scenario’s -waarbij Nederland vier of drie winstpartijen zou boeken- is Oranje Basketball afhankelijk; afhankelijk van het -toch ietwat bizarre systeem van ‘Beste Tweede Eindigende Teams’- let wel; dat was de manier waarop Nederland zich in 2014 als laatste kwalificeerde! Afhankelijk dus van de resultaten op talloze basketball-vloeren elders in Europa gedurende de komende drie weken.
Bidden voor een klein beetje Oranje-mazzel in al die andere kwalificatiegroepen in Europa dus.

Lach

Is er iets mooiers op basketball-gebied dan een Internationale wedstrijd van je eigen Oranje-team? Basketball – Fun! Lachen en genieten dus, mede van ‘die typische 5-Mei-Hel-sfeer’ waar jij en die hopelijk 2.000 andere fans in Leiden voor gaan zorgen; te beginnen tegen Oostenrijk deze week. Maar ook bij de volgende thuiswedstrijden. Als Basketballend Nederland zich ook in 2016 weer van haar beste kant laat zien, en ook betrokkenheid toont tijdens die lange Roadtrip van drie achtereenvolgende Uitwedstrijden (Zaterdag a.s. in Denemarken, de woensdag erop in Oberhausen, en tenslotte de zaterdag daarna in Oostenrijk). Als we nu eens met een M/V’tje of duizend acte de présence gaan geven in Oberhausen -tenslotte bijna Nederland!: dat voelen die Oranje-spelers; dat zal ze energie geven … echt waar! Doen dus!

Werk

Zie hierboven; hard werken is de basis. Dat doen die 12 Oranje Spelers en hun staf nu al vele weken lang, en dat zullen ze nog drie weken doen. Nu is het ook aan het publiek -de echte Basketball-liefhebbers- om letterlijk en figuurlijk een duit in het zakje te doen; even allemaal de schouders eronder dus!

en Bewonder

De Olympische Spelen van Rio zijn net voorbij. Ondanks dat Duitsland er alles aan gedaan heeft om daarbij te kunnen zijn -Dirk Nowitzki was erbij, de Groepsfase was in Berlijn, ‘Iedereen ging ervoor’- lukte het ze niet. Het zat de Duitsers niet mee in de ‘Groep des Doods’ van EuroBasket 2015. Zelfs Spanje -de uiteindelijke Europese Kampioen van 2015- moest zich op de laatste speeldag in Berlijn nog zeker spelen voor de volgende ronde, en op EuroBasket werden nu eenmaal de tickets voor Rio en de Pre-Olympische-Toernooien verdeeld … ‘Dirks Droom’ -de Volgende Generatie Duitse Basketballers helpen, datgene mee te maken, wat hij als een hoogtepunt van zijn carrière ziet: Deelname aan de Olympische Spelen dus- ging de mist in …

Ik moest de tweede week van de Rio OS volgen via ARD en ZDF en Satelliet-TV, mijn CanalDigitaal-abonnement leverde weer niet de gewenste reportages. Het gaf me wel het ‘Duitse Perspectief op Sport en Deelname aan de grote Evenementen’; er was een item waarin het Duitse Budget -driemaal dat van Nederland, maar slechts een-derde van dat van Groot-Brittannië, en volledig in het niet vallend tegenover het vrijwel onbeperkte Amerikaanse-OS-Budget, werd afgezet.

Blijf je herinneren aan het feit dat dit Oranje Basketball Team NOG STEEDS nauwelijks een financiële bijdrage geniet van onze eigen NBB, en nihil bijdrage van NOC*NSF krijgt… Er is nog steeds geen Hoofdsponsor, er wordt gewerkt met beperkte bijdragen uit diverse hoeken, maar het budget is dus nog steeds minimaal… en de recette van de drie thuiswedstrijden is dus ook een cruciale post op de begroting. Spelers en Staf moeten nog steeds op houtjes bijten, en dat in een situatie waarin lang niet alle clubs -waar ze toch hun brood moeten zien te verdienen!- er blij mee zijn dat hun spelers zo’n loodzware Kwalificatie-cyclus spelen, en laat -en vermoeid- aansluiten in de voorbereiding van die werkgevers …

Het is dus Bewonderenswaardig wat deze Oranje-Mannen presteren, ongeacht de uitkomst.

Toon die Bewondering! Het zal ze helpen … ECHT WAAR!

Tot Woensdagavond in de 5-Mei-Hal … sorry; de 5-Mei-Hel … !!

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.