CP3 by Basketball Totaal

Oranje aanvallend onmachtig in Belgie

De Orange Lions wachten na de vierde wedstrijd nog op de eerste overwinning. In Antwerpen was België met 65-49 te sterk. Verdedigend klopte het bij Nederland, aanvallend valt er nog veel winst te behalen.

De Orange Lions spelen in België voor het eerst een wedstrijd met twaalf man. Yannick Franke en Ralf de Pagter blijven in burger op de bank, Thomas Koenis is niet aanwezig in Antwerpen, waar opvallend veel Nederlandse fans de tribunes bevolken.

Bondscoach Toon van Helfteren stuurt Charlon Kloof, Arvin Slagter, Mohamed Kherrazi, Roeland Schaftenaar en Henk Norel als startende vijf het veld in. België komt meteen op een 3-0 voorsprong door schutter Maxime de Zeeuw. Nederland probeert aanvallend Schaftenaar in de post in stelling te brengen. Dat is een succesvolle tactiek, want Schaftenaar scoort een keer zelf en de aanval daarop volgt een tip-in van Norel. Vanuit een uitbal op de baseline krijgt Slagter ruimte voor een lay-up. Na vier minuten neemt België bij een 10-6 voorsprong een time-out, maar via een driepunter als trailer zorgt Schaftenaar voor aansluiting. Langzaam nemen de Belgen toch afstand, ondanks een door Norel afgeronde fastbreak. Nederland heeft moeite om de verdedigende rebound te controleren, terwijl aanvallend de Belgen de nodige schoten blocken. Na een time-out van Van Helfteren in de zevende minuut pakken de Orange Lions de zaken wat fanatieker op. Na een score van Nicolas de Jong lijkt Nederland grip op de wedstrijd te krijgen, maar een gemiste lay-up van Robin Smeulders, een passfout op Smeulders in de post en een 24 seconden overtreding geven de Belgen de kans om uit te lopen naar een 23-13 voorsprong na tien minuten. Waar Nederland afwerkt tegen 37,5% schieten de Belgen 62%.

In de eerste minuut van het tweede kwart speelt Nederland een goede aanval. Op assist van Worthy de Jong tekent Nicolas de Jong na vier scoreloze Nederlandse minuten voor 24-15. Het is een spaarzame opleving, want Nederland blijft slordig spelen (o.a. een 8-seconden overtreding en een lijnfout). Dankzij een felle Nederlandse verdediging weten de Belgen daar niet van te profiteren. De Rode Duivels werken in dit kwart slechts af tegen 18%. Als Slagter half vallend om een niet gefloten fout uit te lokken toch 27-17 aantekent, gaan de Orange Lions op zoek naar de aansluiting. Na een time-out van Eddy Casteels benut Norel één vrije worp om het verschil terug te brengen naar single digits. Na een score van de fysiek sterke Kloof komen de Orange Lions zelfs terug tot 21-28. Het Nederlandse publiek veert op, maar de sterk spelende Jonathan Tabu snoert de Nederlanders met een driepunter de mond. Met nog anderhalve minuut te gaan, schiet Leon Williams de Orange Lions vanaf de lijn naar 31-24. Nederland lijkt voor de pauze aan te haken, maar via makkelijk gegeven vrije worpen bepaalt Jean-Marc Mwema de ruststand op 33-24.

Na de pauze opent Kherrazi met een schotje van net buiten de bucket. België antwoordt met een driepunter van Van Rossom, maar daarna nemen de Orange Lions het heft in handen. Kherrazi benut twee vrije worpen. Uit de zijkant bal vanwege een onsportieve fout scoort Schaftenaar vanuit de low post: 38-32. Casteels neemt na vijf minuten dan ook een time-out. Na een aanvallende fout van Leon Williams wordt het even onvriendelijk. De Zeeuw gaat verhaal halen bij Williams, waarop een handgemeen maar net voorkomen kan worden. De arbitrage besluit beide spelers met een technische fout te bestraffen. Het Belgische publiek laat vervolgens elk balbezit van Williams vergezeld gaan van een luid boegeroep. Na een fraaie pass van Worthy de Jong wordt Norel op de lijn gezet. De center benut beide vrije worpen voor 38-34. Verder komt Nederland niet. Na bijna vijf minuten zonder score, schiet Mwema met een vrije worp via het bord België naar 39-34. De laatste twee minuten levert een serie vrije worpen voor België op. Kloof, Williams, Nicolas de Jong en Slagter staan dan al op vier persoonlijke fouten. Eén rake vrije worp van Kloof beperken de schade na drie kwarten tot elf punten: 46-35.

Nederland begint goed aan het laatste kwart. Schaftenaar scoort inside en Kloof benut twee vrije worpen voor 48-39. Na een 24-seconden overtreding van België, krijgt de Nederlandse bank een technische fout. Even is de controle bij de Orange Lions zoek. De Belgen lopen weg naar een verschil van vijftien punten: 54-39. De vijfde fout van De Zeeuw ontlokt een boegeroep bij de Nederlandse supporters. Veel aanvallen monden uit in fouten op Kloof, die Nederland enigszins op de been houdt. Na een klutssituatie komt Slagter opeens door met een driepunter. Als Kloof vervolgens ook nog coast-to-coast gaat, is het 49-60 en pakt Casteels een time-out om het Nederlandse momentum af te stoppen. Dan blijkt een vanavond zwakke plek van Nederland, namelijk de verdedigende rebound. Opnieuw pakken de Belgen een aanvallende rebound (over de hele wedstrijd tien stuks), waarna Van Rossom er weer een driepunter in gooit. Daarmee is het spel wel gespeeld. Khalid Boukichou bepaalt met een dunk de eindstand op 65-49.

Verdedigend deden de Orange Lions het nog wel redelijk, al zal de verdedigende rebound echt beter verzorgd moeten worden. Aanvallend moet er in de komende weken nog heel wat werk verzet worden. Het is wachten tot de schoten van buiten gaan vallen. Met 2 uit 13 driepunters (overall schot 36,4%) kom je er niet. Daarnaast moet er ook een betere balans in de scores komen. Nul punten voor Kees Akerboom en Worthy de Jong zijn geen zaken die tot tevredenheid stemmen. Met 14 punten mag Kloof terugzien op een prima wedstrijd.

Van Helfteren zag de problemen al in het eerste kwart opdoemen. “Opnieuw komen we snel tien punten achter te staan. Dan moeten we weer in de achtervolging.” Van Helfteren wees ook op het aantal gemiste driepunters. “België schiet 9 uit 27, wij 2 uit 13. Dat zijn wel 21 punten die we ergens anders weer terug moeten halen.”

http://www.oranjebasketball.com

een reactie

  1. Waarom kunnen we geen driepunters meer maken? Er is er toch wel 1 per wedstrijd die “hot” is en ze erin gooit.
    Mis wel Oudendag een beetje voor de rebounds.
    Hij is meer aanwezig dan in ieder geval Koenis.
    Hij maakt oorlog als het moet.
    Dourisseau moet nog wennen zeker want levert nog geen bijdrage.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.