CP3 by Basketball Totaal

Orange Lions loten Duitsland, Oostenrijk, Denemarken

EK_2017_kwal_loting_groepen

Zojuist werd in München geloot voor de kwalificatie voor de EK’s in 2017. Bij de mannen senioren zag bondscoach Toon van Helfteren Duitsland (level 1), Oostenrijk (level 3) en Denemarken (level 4) uit de glazen bokaal komen.

Het lijkt een redelijk gunstige loting voor de Orange Lions, die in 2014 op het nippertje het EK haalden, en in Zagreb vriend en vijand verrasten met een winstpartij (Georgië) en sterke optredens tegen Slovenië, Kroatië, en Griekenland. Tegen Macedonië werd een wat mindere wedstrijd afgeleverd.
Met de loting voor de kwalificatiewedstrijden in augustus van dit jaar ontloopt NL onder meer buurland België (alhoewel Duitsland wellicht een lastigere tegenstander is) en ook potentieel taaie tegenstanders van niveau 3, zoals Zweden, Wit-Rusland, Slowakije, en Groot-Brittannië.
Duitsland zou een maatje te groot moeten zijn voor de Lions, net zoals Israël dat was in 2014. Met landen uit het, algemeen gesproken, minder-basketball-georiënteerde Noorden (Denemarken) en Midden (Oostenrijk) van Europa, doen de Lions helemaal geen verkeerde zaken. Ook qua tegenstander van niveau 1 (Duitsland) had Oranje het slechter kunnen treffen, want in die koker zaten onder meer ook Rusland, Polen, en Slovenië.
Als we kijken naar de andere 6 groepen, dan valt op dat de Belgian Lions niet mogen klagen, dat de groep van 3 (Rusland, Bosnië H., Zweden) een stevige is (ook in 2014 zat Rusland in een groep van 3), en dat de andere groepen in het midden (D, E, F) 3 teams van niveau herbergen, met veel Oosteuropees en Balkan kracht. Group G spreekt, op papier, wat minder aan.
Om zich te plaatsen voor EuroBasket 2017, zal NL de groep moeten winnen, of 2e moeten worden en daarbij beter moeten zijn dan minstens 3 andere nummers 2 uit de 7 poules. Na het succes van 2014 & 2015, zijn de verwachtingen dit jaar wat hoger, hetgeen de mannen van Van Helfteren en Jones uitdaagt om de sterke ingeslagen weg voort te zetten. Als dat zou lukken, kunnen de Oranjefans gaan boeken. Dat zal dan zijn voor Roemenië, Turkije, Israël of Finland. Exotische bestemmingen, stuk-voor-stuk. Lonely Planet zal goede zaken gaan doen 😉
In de kwalificatie weet Oranje zich hopelijk gesteund door een flinke groep fans, die de relatief korte reis naar Duitsland en Denemarken wensen te ondernemen. Ook Oostenrijk is nog te overzien natuurlijk.
iBasketball wenst de Lions alle succes van de (Europese) wereld !

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.