CP3 by Basketball Totaal

ORANGE GUARDIANS PRESENTEERT EERSTE LEDEN

oudinternationals

De Orange Guardians nemen binnenkort de eerste leden officieel in de vereniging op. De eerste Orange Guardians worden bij aanvang (rond 19.30u) door de club van ex-basketbalinternationals gepresenteerd bij de interland van het Nederlands mannenteam tegen Groot-Brittannië. Die wedstrijd wordt op 14 augustus om 20.00 uur gespeeld in de Vijf Meihal in Leiden.

De Orange Guardians werden op 15 juli van dit jaar officieel opgericht. De datum is een verwijzing naar de oprichting van de Nederlandse Basketball Bond. Die organisatie zag op 15 juli 1947 in Amsterdam het levenslicht. De NBB werd opgericht door Dick Schmüll, die in hetzelfde jaar aan de wieg stond van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo).

De historische banden gaan nog verder. Schmüll nam in 1946 met het Nederlands mannen team voor het eerst deel aan een Europees kampioenschap. Tijdens het EK in Zwitserland werd de bondscoach te verstaan gegeven dat Nederland alleen opnieuw kon deelnemen aan een EK wanneer er een nationale bond zou worden opgericht. Dat realiseerde Schmüll op 15 juli 1947. In de Vijf Meihal stelde het Nederlands mannenteam in augustus 2014 voor het eerst in 25 jaar weer een plaats op het EK veilig. De Orange Lions beginnen op 5 september in Zagreb aan EuroBasket 2015.

Er lopen nog meer historische lijnen. Ook NeVoBo van oprichter Dick Schmüll is bezig met het duurzaam verenigen van ex-internationals onder de naam Volaren. De Orange Guardians onderhouden warme contacten met de Volaren, de Nautoren (voormalig topzwemmers) en de Batavieren (ex-hockeyinternationals).

Net als de ‘alumni-verenigingen’ in andere takken van sport, willen de Orange Guardians vanuit de gedachte ‘eren, waarderen en herinneren’ een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de basketballsport in Nederland. Met het organiseren van activiteiten (bijeenkomsten en wedstrijden
bijvoorbeeld), het beschikbaar stellen van expertise en alle andere mogelijke manieren om een bijdrage aan de ontwikkeling van het Nederlandse basketball te leveren, probeert de vereniging Orange Guardians zich verdienstelijk te maken.

Het ligt nadrukkelijk in de bedoeling dat alle internationals zich verenigen binnen de Orange Guardians: rolstoelbasketballers, rolstoelbasketballsters, vrouwen en mannen. Tijdens de officiële lancering zullen uit alle categorieën eerste leden van de vereniging worden gepresenteerd. De vereniging Orange Guardians staat daarnaast open voor leden met bijzondere verdiensten voor de basketballsport in Nederland.

Het voltallige bestuur van de Orange Guardians bestaat uit ex-internationals. Cees van Rootselaar is voorzitter, Niels Meijer penningmeester en Karen Mulder secretaris. Van het bestuur maken verder ex-internationals Irene Sloof, Tanya Bröring en Hein-Gerd Triemstra deel uit.

Foto: twitter Leon Kersten

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.