CP3 by Basketball Totaal

Orange Angels VU18 verliezen in kwartfinale EK

fleur kuijtHelaas is het Orange Angels VU18 niet gelukt door te stoten tot de laatste vier van het EK in de A-divisie in Portugal. Frankrijk versloeg de Nederlandse vrouwen in de kwartfinale: 70-57. VU18, bij de afgelopen twee EK’s vierde, speelt nu verder voor de plekken vijf tot en met acht. Zaterdagavond spelen de Angels tegen Italië, met als inzet een WK-ticket.

Dat VU18 voor een zware opdracht stond tegen Frankrijk, was vooraf wel duidelijk. Frankrijk was immers de winnaar van de andere poule. Een goede start was gewenst, maar het tegenovergestelde was de realiteit. “We begonnen heel slecht, misschien waren we te gespannen”, zei bondscoach Remy de Wit. “We liepen vanaf het begin achter de feiten aan.”

De Angels kwamen gelijk tien punten achter. De Wit: “We kwamen wel redelijk terug. Na het eerste kwart stonden we zeven punten achter, bij rust twaalf. Dat is op zich niet zo bijzonder. In het derde kwart kwamen we tot vijf punten en we stonden op dat moment echt goed te spelen. Vervolgens krijgen we een call of vijf tegen, dat kan gebeuren, maar het haalt het momentum er helemaal uit, daar konden we niet meer van herstellen. Dat is niet de reden dat we verliezen, Frankrijk was een maatje te groot, zo eerlijk moet je zijn. Maar het helpt niet.”

Frankrijk ging met tien punten voorsprong het laatste kwart in (44-34) en die marge gaven ze niet meer weg. Fleur Kuijt was met 19 punten opnieuw topscorer. Janis Ndiba had met 11 punten en 10 rebounds een mooie double-double. “Ik ben er wel trots op hoe de meiden tot het laatst zijn blijven vechten”, zei De Wit. “We zijn teleurgesteld, want als we scherper waren begonnen had er absoluut meer ingezeten. Maar we hebben niet veel tijd om daarbij stil te staan.”

Dat zit namelijk zo: vooraf was een plek bij de eerste vijf benodigd om een WK-ticket te bemachtigen (de doelstelling vooraf), maar doordat WK-organisator Rusland de laatste vier van dit EK heeft gehaald, komt er een extra ticket vrij. Met andere woorden: de winnaar van Nederland-Italië plaatst zich voor het WK. Italië verloor in hun kwartfinale met 66-51 van Servië. Overigens speelden VU18 en Italië dit toernooi al tegen elkaar. Toen won Italië heel nipt met 61-59. De Wit: “Het is nu even balen van het verlies, maar we moeten verder, laten zien dat we veerkrachtig zijn.”

Die wedstrijd tegen Italië is zaterdagavond om 19.30 uur (Nederlandse tijd).

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.