CP3 by Basketball Totaal

Orange Angels naar kwartfinale EK

Met een duidelijke 80-62 overwinning tegen Hongarije hebben de Orange Angels VU20 zich soeverein geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap op Lanzarote.

Nederland is door de nieuwe overwinning en het verlies van België eerder op de dag tegen Italië, zelfs verzekerd van de tweede plaats achter Spanje en ontloopt daardoor in die kwartfinales topploegen als Frankrijk en Rusland uit de andere groep.

Tegenstander in de wedstrijd om een plek bij de beste vier van Europa is Slowakije, de nummer drie uit de andere groep. Dat duel is vrijdag. Donderdag is er een rustdag. Wanneer Oranje van Slowakije wint komt het in de halve finale vermoedelijk te staan tegenover Frankrijk, de titelverdediger. Maar dat is van later zorg.

Het hoge tempo dat Nederland vanaf het begin speelde, was Hongarije al snel te machtig. De 4-0 start van de Orange Angels (alle punten uit vrije worpen) werd nog wel beantwoord, maar daarna was het louter Oranje dat de klok sloeg. Zes punten van Emese Hof en een driepunter van Janine Guyt dwongen de Hongaarse coach Krivacevic bij 13-4 tot een time-out. Maar die hielp niet. Zijn ploeg sprokkelde alleen nog een paar puntjes bijeen via vrije worpen en keek na het eerste kwart al tegen een achterstand van 25-7 aan.
René van der Wielen: “Dat was een prima start. De opdrachten werden goed uitgevoerd.”

Maar zelfs een dergelijk groot verschil biedt in een basketballwedstrijd geen enkele zekerheid. Je moet constant scherp blijven. En die scherpte was er, in de benauwd warme zaal, waar zelfs de deuren waren opengezet, even niet in het begin van het tweede kwart. Hongarije zag zijn kans schoon  en verkleinde snel de achterstand. Bij 27-13 probeerde coach René van der Wielen zijn ploeg weer in het juiste spoor te krijgen, maar dat lukte niet direct. Het werd zelfs 27-18. In de laatste minuten voor de rust klom Nederland echter uit het dalletje en nam een marge van negen punten mee naar de kleedkamer: 36-27.

In het derde kwart bleef het verschil aanvankelijk rond de tien punten, maar een nieuwe goede periode van de Orange Angels betekende vervolgens een groter verschil en aan het einde van het derde kwart stond er een tussenstand van 60-42 op het scorebord. Daarmee was het verschil van na het eerste kwart, achttien punten, hersteld.

Het koppie gebruiken was alles wat daarna in het laatste kwart nodig was om de marge ruim boven de tien punten te houden en de wedstrijd rustig te kunnen uitspelen. Dat leverde geen problemen op. Het eindsignaal klonk bij 80-62 en Nederland kon rustig afwachten wie de tegenstander zou gaan worden in de kwartfinales.

Van der Wielen: “In het tweede kwart zakte de intensiteit, maar in het derde kwart waren de verdedigende afspraken weer terug en daarna hebben we het goed uitgespeeld. De tweede plaats in de poule is een fantastische prestatie. Ik ben trots op het team.”

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.