CP3 by Basketball Totaal

Orange Angels knokken zich naar zege op Italië

Chatilla van Grinsven blijft koel in slotseconden

De Orange Angels hebben het toernooi van de Waalse basketbalbond A.W.B.B. in Louvain-la-Neuve met een zege afgesloten. Nederland ging zondag tegen Italië furieus van start en stond binnen luttele seconden al met 0-5 voor, en even laterzelfs met 2-12. Daarna was het andere koek. Sterker nog, na een dip die ruim twee kwarten duurde, knokten de Angels zich in het laatste bedrijf op de valreep voorbij de treurende Italianen: 55-57.

Het oefentoernooi in het Belgische Louvain-la-Neuve zit erop voor het Nederlands vrouwenbasketbalteam. Na één overwinning op vrijdag, tegen België, en een nederlaag tegen Oekraïne zaterdag, wilden de Orange Angels niets liever dan met een tweede zege én de tweede plaats in de tas terug naar Nederland. Die intentie was direct zichtbaar. Halverwege het eerste kwart leidde de ploeg van Meindert van Veen met 2-12. Er werd aggressief verdedigd en pijlsnel aangevallen, met de ene na de andere mooie score tot gevolg. Daarna slopen er met de minuut meer slordigheden in het spel van de Angels. Lay-ups werden gemist en, mede door meerdere aanvallende rebounds van de Italianen, kantelde de wedstrijd.

In het tweede kwart kreeg Oranje de tweede 10-0 run in korte tijd om de oren (22-15). Het duurde tot de zesde minuut eer Tanya Bröring met een fraaie driepunter het scoren van Nederland weer in beweging kreeg. Goed voorbeeld deed goed volgen door Karin Kuijt en Loyce Bettonvil, die ook een bom lanceerden. Maar verdedigend bleef het rammelen, waardoor de Orange Angels te weinig in de gelegenheid kwamen om te doen waar ze zo sterk in zijn: rennen. Vlak voor rust was de achterstand bijgetrokken tot 27-26. Italië mikte er echter in de zoemer een driepunter in.

Nederland pakte aan het begin van het derde kwart de draad goed op met scores van Natalie van den Adel en Marlou de Kleijn. Italië bleef echter met korte runnetjes de bovenliggende partij. Bij beide ploegen werd het spel er aanvallend niet beter op, defensief bleven de rangen aardig gesloten. Geen kwart om over naar huis te schrijven, maar dat gold voor beide teams. Italië zal er het minst ontevreden over zijn geweest, gezien de 45-35 voorsprong waarmee ze het slotkwart ingingen.

In het laatste kwart lieten de Orange Angels weer zien wat ze waard zijn. Minuut na minuut was de felheid waar de ploeg van Van Veen het moet hebben weer zichtbaar. Dat leidde nog niet altijd tot even fraai spel, maar er werd zowel in de verdediging als in de aanval gebikkeld. Ging het tijdens de oefenwedstrijd in Italië nog mis, nu, onder leiding van Bröring, werd de voorsprong van de Azzuri punt voor punt aangevreten. Chatilla van Grinsven, met 18 punten toch al op dreef, ‘nailde’ in de slotminuut twee vrije worpen binnen: 55-55.

Vlak voor tijd kwam de bevrijding toen, na een steal en een fast-break, wederom Van Grinsven het definitieve oordeel over de Italianen veldde. Best was het nog niet, maar met deze vechtersmentaliteit moeten de Orange Angels straks toplanden Rusland en Zweden echte tegenstand kunnen bieden. Op 15 en 22 juni zien we in de Sporthallen Zuid in Amsterdam of deze groeiende groep de benodigde laatste stappen heeft kunnen zetten. Een mooie tweede plek op een sterk bezet toernooi is in ieder geval binnen.

Kwartstanden Italië-Nederland: 12-15, 30-26, 45-35, 55-57

Topscorers Orange Angels: Chatilla van Grinsven 18 punten (+7 rebounds), Natalie van den Adel 10, Loyce Bettonvil 8 en Tanya Bröring 7

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.