CP3 by Basketball Totaal

Oproep aan het bestuur van de NBB inzake verlengde schooldagen

Geacht bestuur van de NBB,

Allereerst dank ik jullie voor jullie inzet om het bestuur te vormen in Nederland van het leukste spelletje en de mooiste sport ter wereld. En dat is extra te prijzen in deze turbulente tijd.

Ik verzoek u de krachten te bundelen met de collega-sportbonden en een tegengeluid te laten horen tegen de aanbeveling van de Onderwijsraad om volgend schooljaar de schooldagen aanzienlijk langer te maken (om achterstanden weg te werken, luidt het argument).

Zie bv. dit artikel in het Parool.

Uiteraard moet even worden afgewacht wat a.s. dinsdag wordt aangekondigd door het kabinet. Maar omdat het zo serieus wordt overwogen en er gerede kans is dat de regering dit advies overneemt, wil ik het u nu meegeven zodat u in de startblokken kunt staan om een heel ander geluid te laten horen.

Dagen van 8 tot 16 of 9 tot 17 uur zijn echt veel te lang voor kinderen. Mijn stelling is dat dit onherstelbare schade teweeg brengt aan basketballclubs en andere sportclubs. Want: wie heeft dan nog tijd, en wie heeft nog puf om ’s avonds te gaan sporten? Trainingen normaliter gepland aan het eind van de middag zijn in het geval van dagen tot 17 uur totaal kansloos. En ook al halen kinderen en trainers het qua tijd, de beschikbare energie zal veel minder zijn met een zodanig veeleisend lesrooster. Dat gaat zich linksom of rechtsom wreken: spelers en vrijwilligers zullen stoppen.

Clubs hebben het nu al moeilijk door Corona. Dit kan de doodsteek betekenen.

Voorbeeld: als het dagen worden van 8 tot 16 uur, moet een klasgenootje van mijn zoon (13 jaar) om 06.15 uur van huis weg om de bus te halen om op tijd op school te zijn. Die moet dan zeg 05.30 uur opstaan. En is pas rond 17.30 thuis. Hoe laat moet die naar bed om fit te zijn? Om het puberlijf rust te gunnen om te herstellen, te groeien, en alle lesstof te verwerken. Zij kan hooguit tot pak ’m beet 18.30 / 19 uur trainen. En dat laten veel trainingstijden niet toe.

Nu is haar reistijd beduidend langer dan gemiddeld, maar veel kinderen zullen uiterlijk 07.15 van huis moeten, willen ze voor 8 uur op school zijn. Dat is erg vroeg. Als het dagen worden tot 17 uur, zijn velen van hen pas tegen 18 uur thuis. Erg laat.

Ik hoor graag uw opstelling in deze.

Met sportieve groeten,
Marnix Lamers – Columnist iBasketball.nl en jarenlang basketballliefhebber

Bron: https://www.menterwolde.info/nieuws/noordbroek/leerlingen-obs-inspecteur-amerika-blijven-op-school-slapen/

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.