CP3 by Basketball Totaal

Opinie: zwarte & blanke atleten

2408WEBAPPschip2-980x421

In de Telegraaf vandaag een opiniestuk (premiumartikel) van Leon de Winter. De goede sprintprestaties (2e plek op de 100m) van zetten hem op het spoor van onderzoek naar verschillen tussen sporters. Wat zegt huidskleur? Wat zeggen ras en afkomst? Hoe zit het met talent, attitude, mentaliteit? Wat is de rol van opgroeien in een sportcultuur?

In het artikel wijst De Winter op een recente kop over Schippers in de Volkskrant (“Hollands meisje versus zwarte hegemonie”), en op de vurige discussies die het onderwerp met zich meebrengt. Hij refereert aan twee spraakmakende schrijvers op dit terrein: Nicholas Wade van de NY Times, en Jon Entine (wiens naam door De Winter misschreven wordt).

Zowel Wade als Entine hebben karrevrachten kritiek over zich heen gekregen. Naast het feit, dat er heel veel factoren meespelen in iemands atletische prestaties, liggen kwesties van huidskleur, niet in het minst in de USA, zeer gevoelig. Als men probeert ‘objectief’ te onderzoeken of zwarte sporters betere mechanica hebben in hun lijf en in hun bewegingen, is het mogelijk dat men hier bezwaar tegen maakt. Bijvoorbeeld omdat er gedacht kan worden dat deze zwarte sporters ‘dus’ niet hun best hoeven te doen, en ‘dus’ alles op aanleg en kracht doen, en minder op bijvoorbeeld inzicht en tactiek. Wij weten dat dit soort conclusies onterecht is, en kunnen vele voorbeelden van legendarische spelers aandragen, om dit te onderbouwen.

De Winter kiest ervoor om de kwestie naar voren te schuiven. Het geeft in ieder geval voer voor discussie, en aanleiding om eens wat meer informatie op te zoeken, waarbij we onder ander stuitten op deze twee boeiende uitzendingen van NBC:

https://www.arielnet.com/videos/show/adi-vid-01081/nbc-black-athletes

en een (pittige) inleidende discussie over bovenstaande uitzending op:

https://www.macrosport.com/videos/show/adi-vid-01030/nbc-news-tonight

Een kritische recensie van Entines werk vindt u hier.

Een afwijzende recensie ten aanzien van Wades boek vindt u hier.

Overigens blijven de sportieve ontwikkelingen ons elke dag weer inspireren: vandaag won een Keniaanse atleet goud bij het speerwerpen voor mannen. Een WK-onderdeel dat ‘altijd’ beheerst werd door bonkige blanke mannen. Het laat maar weer eens zien, dat de sport en de zich continu blijven ontwikkelen. Of huidskleur daar een rol in speelt? En zo ja, of dat belangrijk is?

[foto boven: https://www.nrc.nl/inbeeld/2015/08/24/de-zilveren-race-van-dafne-schippers/] en

[foto onder: Leon de Winter, Telegraaf.nl]

Leon+de+Winter+large+image

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.